Bogguide: Et møde med Agatha Christie og en litterær tur til Paris
Aarhus Bibliotekerne anbefaler en litterær tur til Paris, et møde med Agatha Christie i uvante rammer og en snert af koreansk-amerikansk pop.

Medarbejderne på Aarhus Bibliotkerne læser utrolig mange bøger og har et stort overblik over både den helt nye litteratur, den lidt ældre og klassikerne.
En af bibliotekarerne på Hovedbiblioteket ved Dokk1 er Mikkel Gammelgaard. Han anbefaler i denne uge bogen General Brushane og Den lille Klæbeånd af Cato Thau-Jensen.
Mikkel Gammelgaard har lidt af en klæbehjerne og har derfor altid et bud på en god bog, hvad enten det er til voksne eller børn. Så sving endelig forbi biblioteket og få en god boganbefaling – du vil ikke fortryde det.
Anmeldelserne af bøgerne kan læses i deres fulde længde på www.litteratursiden.dk.

Kærlighed og ensomhed i Paris
”De sidste kærtegn” af Kjersti Anfinnsen.
Anfinnsen fortæller historien om den pensionerede hjertekirurg Birgitte, som altid har prioriteret karriere over familielivet.
Nu sidder hun alene i sin lejlighed i Paris. Men er det nogensinde for sent at opleve kærligheden?
Det er bestemt ikke alt, der er til at grine af i denne roman, men balancen mellem det melankolske og humoristiske er stilfærdigt strikket sammen til en utrolig fin fortælling om forskellen på at være alene og at være ensom, og ikke mindst også om kærlighed.

Hylende sjov billedbog
”General Brushane og Den lille Klæbeånd” af Cato Thau-Jensen.
På herregården Brushaneholm bor Far Genfærd og hans søn, Den lille Klæbeånd. Hver nat klokken tolv, skal de skræmme General Brushane, som han forlanger, at de gør ham virkelig bange hver nat!
Men der er ikke noget, der kan skræmme Generalen! Uanset hvad Far Genfærd forsøger. Måske skal der tages ganske andre midler i brug, for at gøre den gamle General rigtig bange?
Det er en hylende sjov billedbog til børn fra cirka fire år særligt med Cato Thau-Jensens ekspressive og karakteristiske illustrationer.

En (kærligheds)bog til unge
”Likehunter” af Sara Ejersbo
Deb er en helt fantastisk sød og varm ungdomsbog, om Silja der er tæt på at blive ”professionel” influencer, og Alex der forsøger at slå igennem som musiker.
De forelsker sig og passer fuldstændigt perfekt sammen, selvom de ikke helt forstår hinanden, og der derfor hurtig opstår problemer.
Selvom Ejersbo tager tematikken ”unge, sociale medier og influenceres” op i bogen, skal den lige så meget (og måske endda mere) læses for den hjertevarmende kærlighedshistorie mellem to unge mennesker anno 2020.
’Likehunter’ egner sig bedst til 13-16-årige.

Christie versus Kokoschka
”Dobbeltportræt” af Agneta Pleijel
En begavet og ganske særlig roman om mødet mellem krimidronningen Agatha Christie og den ekspressionistiske maler Oskar Kokoschka.
I 1969 får Kokoschka til opgave at male et portræt af Christie, en idé som hun ikke umiddelbart er fan af, men hvad der starter som fåmælte høflighedsfraser, bliver til dybe samtaler og gensidig respekt.
Igennem lagene af kunst og maleteknik kommer læseren helt tæt på to mennesker, deres forskelligheder og ligheder, sorger og glæder, rædsler og lidenskaber. ’Dobbeltportræt’ er en kæmpestor lille roman om alt det betydelige i tilværelsen.

37 minutters poplykke
Japanese Breakfast: ”Jubilee”
Koreansk-amerikanske multikunstner Michelle Zauner har udgivet et virkelig muntert album; eklektisk pop med glade blæsere, fine strygere og god stemning.
Særligt skal den 80’er-agtige drømmepoppede ”Be sweet” fremhæves – sangen er til at blive helt lykkelig over! Pladen er fuld af musikalske popreferencer, men den er stadig fuldstændig sin egen.
Meget charmerende, fuld af solskin og med et tekstunivers som er indiefølsomt uden at blive indadvendt.