Filmstjerner havde en fest i Aarhus med ny sjov kærlighedsfilm

Lars Kaalund (Ham med: Hvis du var en ludobrik, var du så slået hjem nu?) er imponeret over og begejstret for Aarhus, hvor det har været en fornøjelse at lave drama-komedien, Tag Min Hånd. Alle døre åbnede sig gæstfrit for ham, Mille Dinesen, Ulrich Thomsen og hele holdet. Filmen har premiere 27. januar.

Artiklens øverste billede
Den ambitiøse læge med en teenage-søn og et forstadsliv i Højbjerg bliver pludselig single og forelsker sig i en ung universitetsstuderende. Han spilles af Troels Kortegaard Ullerup, der uddannet på Aarhus Teater i 2018. Her er de i universitetsparken. Foto: Foto: Martin Dam Kristensen

»Jeg vil tænke tilbage på ”Tag min hånd” og Aarhus som fuld af fri energi. Solen skinnede, aarhusianerne var glade og alle var hjælpsomme og gæstfri. Dørene åbnede sig både på hospitalerne, i det smukke Højbjerg, på universitetet og alle andre steder, vi har været. Smilets By smilede til os,« siger Lars Kaalund.

Han kom i den første corona-nedlukning til byen for at finde de rette locations til kærlighedskomedien. Byen var da blæst for liv og mennesker.

»Det var som en spøgelsesby. Der var ikke et øje på gaderne. Da vi kom tilbage i den første genåbning, var der masser af liv, mange mennesker, godt vejr og en virkelig god stemning. Også på vores hold, der kom for at få det bedst mulige med hjem,« siger Lars Kaalund til Århus Onsdag mellem sine pressemøder, der denne søndag foregår i Jylland.

I aften skal han på den røde løber i Cinemaxx i Aarhus, sammen med resten af holdet til gallapremiere, inden filmen på torsdag 27. januar får premiere i hele landet.

De stemninger kræver de rette locations, som vi meget nemt kunne finde. Hovedrollens unge kærlighed læser på universitetet, og bor på kollegiet. Det er i Aarhus helt unikt og smukt. Jeg faldt fuldstændig for universitetsparken og bygningerne, der er af høj arkitektonisk kvalitet. De passer præcis til vores historie, og var det, vi skulle bruge. Vi forsøgte at optage der en ekstra gang, fordi det er et fantastisk campus, som ikke findes mage til.

Lars Kaalund, instruktør

Lars Kaalund huske sikkert af mange for sin legendariske replik om ludo-brikker, der er slået hjem, i filmen "Den eneste ene". Han har instrueret mange teaterstykker og tv-serier. "Tag min hånd" er hans første spillefilm. Arkivfoto Ritzau/Scanpix


Skubbes ud over kanten

I ”Tag min hånd” spiller Mille Dinesen en hovedrolle som en meget ambitiøs invasiv kardiolog-læge, der lever et stille og måske kedeligt forstadsliv i idylliske og rolige Højbjerg. Der føler hun sig fuldkommen tryg sammen med sin mand, der spilles af Ulrich Thomsen, og deres teenagesøn.

Det lykkelige liv i det smukke hjem splintres, da manden pludselig vil skilles lige her og nu. Det viser sig, at han har fundet lykken et andet sted, og Mille Dinesen er i frit fald og må nu genopfinde sig selv. Hendes mere eller mindre ubehjælpsomme forsøg på det, kaster hende i armene på en ung universitetsstuderende, og de akavede situationer og store følelser står i kø.

»Der skal være genkendelige og relaterbare situationer og følelser i denne film, så den forhåbentlig rammer publikum. Derfor er for eksempel den romantiske og varme undertone vigtig, så filmen ikke bare bliver hårdkogt realisme. Det er feel good - her møder komedien dramaet,« forklarer Lars Kaalund.

Filmholdet har lavet optagelser på Aarhus Universitetshospital og Aros Privathospital, hvor det fik masser af hjælp til at iscenesætte blandt andet en operation. Foto: Martin Dam Kristensen


Uni som kulisse

»De stemninger kræver de rette locations, som vi meget nemt kunne finde. Hovedrollens unge kærlighed læser på universitetet, og bor på kollegiet. Det er i Aarhus helt unikt og smukt. Jeg faldt fuldstændig for universitetsparken og bygningerne, der er af høj arkitektonisk kvalitet. De passer præcis til vores historie, og var det, vi skulle bruge. Vi forsøgte at optage der en ekstra gang, fordi det er et fantastisk campus, som ikke findes mage til,« fortsætter instruktøren.

Holdet havde også brug for at optage på Aarhus Universitetshospital og på Aros Privathospital, hvor de mødte masser af velvilje både i forbindelse med det helt praktiske og det lægefaglige, når Mille Dinesen skulle spille en tjekket invasiv kardiolog i operation.

En rolle der i øvrigt er i diametral modsætning til den ekstroverte skrappedulle, hun spiller i tv-serien ”Rita”. Den prisbelønnede serie har kørt i 10 år og er instrueret af Lars Kaalund. Så de to har arbejdet tæt sammen i årevis.

»Vi har haft et utroligt godt samarbejde i alle årene på ”Rita” og vi syntes, det var interessant at arbejde med en anden karakter. Efter mange års træning, ved vi godt, hvad vi skal bruge for at arbejde hen mod det rigtige. Både når det skal gå stærkt og i de følsomme scener. Det har vi øvet os på, og det har været givtigt at have al den forberedelse med,« siger Lars Kaalund om valget af Mille Dinesen til hovedrollen.

Hun har i et interview med Ritzau udtrykt stor begejstring for opgaven.


Mia Lyhne er hovedpersonens bedste veninde og må lægge ører til meget. Foto: Martin Dam Kristensen

»Hvis du var en ludobrik«

Lars Kaalund blev skuespiller for 30 år siden og mange kan måske huske ham for rollerne i ”Italiensk for begyndere” og den legendariske replik ”Hvis du var en ludobrik, var du så slået hjem nu?” i filmen ”Den eneste ene”, hvor han var køkken-håndværkeren, Knud.

Som instruktør har han lavet tv-serier som ”Nikolaj & Julie”, ”Rita” og ”Hjørdis”.

Selv om de nævnte eksempler her alle indeholder masser af humor og satire - ofte i kombination med kærlighed, mener han ikke, at drama-komedier er hans speciale.

»Jeg har ikke nogen favoritgenre, jeg har lyst til at arbejde med dem alle. På teateret har jeg lavet mange klassikere af blandt andre Shakespeare og Molière og jeg har arbejdet med det absurde. Den ene dag står man på en lillebitte scene med noget dybt alvorligt og den næste dag er man på en stor scene med en musical. Men ”Rita” er min største tv-succes. Den serie har fyldt rigtig meget i min liv og den jeg har brugt allermest tid på: 10 år, der er fem sæsoner. Jeg er rigtig glad for at have været med i den,« fortæller instruktøren.

Han var glad for at kunne arbejde med folkeskolen og dens udfordringer, som han altid har haft en mening om. Det gav serien masser af godt indhold, og så fik stiren lov til at udfolde sig.

»Men rent fagligt er der ikke den store forskel for mig på at lave tv-serier, teater og film. Den store forskel er, at klipningen er utrolig afgørende i spillefilm. Man træffer utroligt mange valg, der pludselig gør nogle optagelser til kardinalpunkter eller hovedscener,« forklarer instruktøren.

”Tag min hånd” er hans første spillefilm, men han har haft mange med fra holdet på ”Rita”, så det hele er gået op i en højere enhed i Smilets By, så han er klar på at tage sådan en opgave igen.

»Jeg vil gerne lave flere film, og jeg vil gerne gøre det i Aarhus,« siger Lars Kaalund inden aftenens gallapremiere.

Filmholdet fandt flere gode locations, end der var brug for, så der skulle sorteres. Aarhus Havn er et af de steder, der er kommet med i filmen. Foto Martin Dam Kristensen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.