Bogguide: En håndfuld blandede bøger til den mørke tid

Regn, rusk og vintertiden er over os og hvorfor dog ikke bruge den i godt selskab med en god bog? Aarhus Bibliotekerne har tjekket hylderne ud og giver her fem bud på november-læsning.

Artiklens øverste billede
Rikke Schmidt Maltesen fra Gellerup Bibliotek er i fuld gang med at gøre klar til at flytte ind i det nye bibliotek i det kommende Sports og Kulturcampus, der åbner 8. december. Biblioteket skal indeholde viden i mange formater, bøger, digitale ressourcer, fællesskaber og mennesker. Og der være rum til at lege, lære, dele, undersøge, opleve, skabe og være sammen. Foto: Aarhus Bibliotekerne
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Aarhus Bibliotekerne er fulde af bibliotekarer, der beskæftiger sig med litteratur og bøger fra morgen til aften. Fem af dem er blevet bedt om at pege på en bog, som hver især har givet dem en oplevelse.
Anmeldelserne af bøgerne kan læses i deres fulde længde på www.litteratursiden.dk.

Digte med vilde sprogbilleder

”Citroner til Vorherre” af Simon Grotrian

”Vorherre, lad mig tage del i dét, der foregår omkring mig. Den store verdenshøne sænker sin mave over idyllen. Men jeg har set spejlæg, der blev klasket mod en pande og viste mig min gultstirrende angst. Jeg har set piskeris rode det meste uhjælpeligt sammen (…)”.

Bogen består af små, inderlige digte i form af bønner.

Denne bibliotekar tror ikke på guder, men meget på Simon Grotrians sære og smukke sprog.

”Solen dirrer i sin kugleramme, o Gud, ryk os nærmere til dig, lad regnestykket gå op, inden stjernehvælvet prikker os på næsen.”

Eksistentielle fortællinger

”Enden på tragedie” af Svend Åge Madsen

Én af mange eksistentielle fortællinger fra Aarhus-forfatterens pen, som imponerer med lige dele intellektuelt videnskabs-nørderi og et mesterligt menneskeblik.

Romanen er (ikke uventet) vævet sammen af et enormt persongalleri og utallige absurde hændelser.

Madsen vender menneskers virkelighed på vrangen og fortæller mennesker i Aarhus frem i nær fremtid. Her afsøges betydningen af de øjeblikke, hvor jeget bevæger sig i en andens sted. Madsen leger med Virtual spirituality, som muliggør ’at bevidste’ andre. Det er hæsblæsende vanvid, og det er vanvittig godt.

Society for Cutting Up Men

”Scum Manifest” af Valerie Solanas

Forord af Sanne Søndergaard

Sanne Søndergaards forord til denne nyudgivelse, af et klassisk feministisk værk, giver Scum en ny dimension, og tager manifestet ind i det 21. århundrede. Det lykkes Søndergaard at gøre det ellers ekstreme feministiske værk til både sjov og tankevækkende læsning.

Scum er en ekstrem skildring af samfundets patriarkalske og kvindeundertrykkende strukturer, hvor mændenes higen og besættelse efter magt, penge og sex styrer alt.

Store tanker – for børn

”Papirdrengen” af Tina Sakura Bestle. Illustreret af Per Dybvig.

Drengen Cairo bliver til papir, da hans cirkusstjernemor falder ned fra sin line og dør.

Cairo bor på et børnehjem sammen med sin ven, Ib Christian, kaldet Pletten. Pletten er den eneste, der kan se, at Cairo er lavet af papir. De to drenge adopteres af et ægtepar, som på deres kamin har et billede stående, af en pige med en masse fregner?

Tina Sakura Bestle skriver fabulerende og Per Dybvigs poetiske illustrationer understøtter papirdrengen Cairos forvirring i en verden fyldt med sakse. Skøn læsning fra cirka syv år.

Et fortryllende fantasyunivers

”Løvindens sang” af Tamora Pierce

Bogen er klassisk fantasy, der bare holder.

Gennem fire romaner følger man pigen Alanna og hendes udvikling fra barn til kvinde i et middelalderligt fantasyunivers.

Alannas største ønske er at blive en stor kriger, men det bliver piger ikke i landet Tortall.

Hun må forklæde sig for at komme på ridderskolen, hvor hun må gå meget igennem for sig selv, sine venner og sit land. Kan læses af mange aldre og er en af de bøger, der sagtens kan læses igen og igen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.