Kastanjemanden vandt tre priser ved This Series Award

Aftenens helt store vindere blev Kastanjemanden med blandt andre prisen for Bedste Krimi, mens Ulven Kommer blev Bedste Serie ved This Series Award i Filmbyen Aarhus.

Artiklens øverste billede
Medforfatter Dorte Høgh og forfatter Søren Sveistrup var fredag aften på scenen i filmbyen i Aarhus for at modtage prisen for Bedste Krimi, der gik til Kastanjemanden. De måtte derop nogle gange. Foto: Alexander Håkansson
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

»Kastanjemanden« fik hele tre priser ved »This Series Award« fredag 29. oktober i Filmbyen Aarhus.

Kastanjemanden blev hædret som Bedste Krimiserie. Den populære seermagnet vandt også publikumsprisen Aarhus Seriepris og Bedste Instruktion, fordi den har bragt genren Nordic Noir tilbage på sporet.

Medie- og serieeksperten Keld Reinicke kaldte den en ny dansk krimiledestjerne:

»Kastanjemanden er en af de bedste danske helstøbte krimier i de sidste 10 år. Instruktøren, Mikkel Serup, leverer ifølge juryen et højt niveau hele vejen igennem – også i instruktionen af de mindste biroller. Instruktion er en kombination af musikalitet og visualitet – og den er sublim i denne serie,« sagde Keld Reinicke.

Forfatteren til bogen af samme navn, Søren Sveistrup, har selv produceret serien og været med til at transformere den til det store lærred.

Instruktøren Mikkel Serup, medforfatter Dorte Høgh og forfatter Søren Sveistrup fik prisen for Bedste Krimi, Bedste Instruktion og publikumsprisen for Kastanjemanden ved This Series Award. Foto: Bo Amstrup, Ritzau/Scanpix

Inden prisoverrækkelserne fortalte Søren Sveistrup til Århus Onsdag, at han fik ideen til historien en dag i sin søns børnehave.

»De sad og gravede i kødet af kastanjer med en syl og sang ”Kastanjemand kom indenfor”. Jeg tænkte: Hvem er han egentlig? Og hvorfor inviterer de ham bare indenfor? Pludselig syntes jeg, det var uhyggeligt,« sagde Søren Sveistrup.

Han havde ikke på forhånd nogen idé om, at serien ville vinde, men han er meget tilfreds med den.

»Det har været en fornøjelse at arbejde sammen med en ny generation af skuespillere, som har tilført historien noget helt nyt og andet, som jeg ikke selv havde tænkt på. Det er et teamarbejde at lave en serie, og jeg er yderst taknemmelig for de andres indsats. Især har instruktør Mikkel Serup bidraget med hele det visuelle univers,« sagde Søren Sveistrup.

Mikkel Serup var på scenen for at hente prisen for Bedste Instruktion. Han har sammen med Søren Sveistrup skabt Kastanjemanden, der også blev Bedste Krimi. Foto: Alexander Håkansson

Den bedste serie

»Ulven Kommer« blev kåret som Bedste Serie.

Juryen, der blandt andre bestod af filmanmelder Ann Lind Andersen, mener, at instruktionen og skuespillerpræstationerne er helt fantastiske. En af skuespillerne er stjerneskuddet, Flora Ofelia Hofman Lindahl, der som den yngste nogensinde har modtaget skuespillerprisen ved San Sebastián Film Festival.

Dertil kommer, at manuskriptet håndterer den komplekse historie så fint, at hovedforfatteren Maja Jul Larsen også vandt Bedste Manuskript for at holde publikum til ilden.

Hovedforfatteren Maja Jul Larsen vandt Bedste Manuskript for at holde publikum til ilden i Ulven Kommer. Hun havde sin søn, Poul Ellis med på den røde løber. Foto: Bo Amstrup, Ritzau/Scanpix

En mand i konflikt

Den anmelderroste DR3-serie Fredløs med en storslået Besir Zeciri i den sammensatte hovedrolle som kokken Mo løb med prisen for Bedste Miniserie. Instruktøren, Laurits Flensted-Jensen, og forfatterne, Babak Vakili og Malte Jagd Miehe-Renard, har skabt en serie med tyngde og indhold om en mand i konflikt.

»Vinderen af Bedste Miniserie er uden tvivl en af de stærkeste serier i år. Den behandler splittelsen mellem to kulturer med en sjælden indsigt - og ryster med sin slutning. Besir Zeciri giver en bemærkelsesværdig præstation,« sagde Ann Lind Andersen.

Marcuz Jess Petersen spiller med i Klovn VIII, der vandt Bedste Komedieserie for at være en helstøbt serie. Foto: Alexander Håkansson

Tåkrummende komedie

Julie Rudbæk og Jesper Zuschlags sidste kapitel om trediveårskrisen tog prisen for Bedste Fortløbende Serie hjem. Mens de to instruktører, manuskriptforfattere og skuespillere har travet København tyndt og talt om livets op- og nedture som til tider singler, til tider arbejdsløse og til tider forvirrede, har de formået at lave en serie, der fanger deres tid.

Juryen har valgt femte sæson af ’29,’ fordi den har en tydelig målgruppe, som rammes med troværdighed og et ærligt udtryk.

Klovn VIII vandt desuden Bedste Komedieserie for at være en helstøbt serie. Ægteskabet mellem Frank Hvam og Casper Christensen får os til både at grine og krumme tæer – og den nye sæson var ingen undtagelse.

Dertil fik svenske Thin Blue Line’-prisen som Bedste Nordiske Serie for at portrættere et miljø, som man tror på, og som man engagerer sig i.

Arian Kashef kender vi bl.a. fra Kastanjemanden og Når Støvet Har Lagt Sig. Han vandt talentprisen, som blev overrakt af instruktøren, Mehdi Avaz, der står i baggrunden. Foto: Alexander Håkansson

Hæder til Arian Kashef

25-årige Arian Kashef løb med Talentprisen, som Mehdi Avaz og NRK-instruktøren Knut Næsheim overrakte.

»Der findes mange dygtige talenter i den danske seriebranche. Her er skuespillerens opgave særlig: Karakteren skal opbygges over flere afsnit, timer og længere plotlinjer, og der stilles store krav til skuespillerens præstation og karakterens autenticitet. De nominerede til Talentprisen er uden tvivl nogle af dem, der er lykkes bedst med dette i løbet af de seneste år. Det har derfor også været svært at vælge blot én vinder blandt de tre,« sagde Mehdi Avaz.

Arian Kashef er i særdeleshed kendt fra DR-serien ’Når støvet har lagt sig’ og ’Kastanjemanden.’ Snart kan han også opleves i ’Fixer’ på Discovery+ og senere Kanal 5, hvor han spiller overfor Andreas Jessen, prisfestens ene vært.

Brødrene Andreas og Sebastian Jessen havde rollen værter og fik awardshowet til at køre på skinner ved This Series i Filmby Aarhus. Foto: Alexander Håkansson

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.