Thomas Helmig og Anne Linnet deler historier fra fortiden - og Mikael Bertelsen synger
Mikael Bertelsen og Claes Antonsen laver et nyt musikalsk talkshow. Orkesterlederen har arbejdet sammen med Thomas Helmig og Anne Linnet i årtier og lover, at de to på scenen fortæller noget, ikke engang han har hørt før. Og Mikael Bertelsen vil synge.
Da Århus Onsdag får et hul igennem til travle Claes Antonsen og Mikael Bertelsen er det imellem et opløftende møde med Anne Linnet og en shawarma-bestilling. De forbereder deres næste nye show, Generalprøven, og er på vej til dagens næste opgave.
Det er ikke til at få et ord indført. De er helt høje og taler uafbrudt i munden på hinanden.
»Jeg har stor ærefrygt overfor Anne Linnet men er helt rolig nu. Vi har lagt os i selen for at få hende til at gøre noget i Generalprøven, hun ellers ikke ville, og det er hun bare med på,« siger Mikael Bertelsen, der ikke vil røbe mere. Resten må man opleve i salen i Musikhuset.
Hvad er det, de vil?
Vi kender den veltalende Mikael Bertelsen fra en lang række satiriske programmer, Radio24syv, R8dio og ikke mindst det nye tv-program ’Det sidste ord’, hvor han interviewer ældre kendte personer og først sender det, når de er afgået ved døden.
Han har nærmest kult-status på sit felt og har som noget nyt indgået et overraskende samarbejde med en anden sværvægter i sin branche: Claes Antonsen.
Han er en trommelslager, der i årtier har været orkesterleder i The Antonelli Orchestra. Det er udnævnt til at være verdens bedste ’Vild med dans’-orkester, og det styrer danske musikere sikkert igennem ’Toppen af poppen’.
Og hvad er det så, de vil, med Generalprøven?
»Jeg kan godt lide, når noget er et mysterium, og det er svært at forklare. Man skal være der for at forstå det, fordi det der opstår i rummet er unikt, og da det ikke bliver optaget eller filmet, eksisterer det kun i nuet. Vi har længtes efter noget, der kun skal være i det rum, den aften,« siger Mikael Bertelsen lidt mystisk.
For Claes Antonsen er Generalprøven en musikalsk legestue, hvor de kan gøre alt det, de ellers ikke gør i liveshows.
»Jeg har undret mig over, at der ikke bliver talt mere mellem musiknumrene. Man skal ikke være bange for at folde dem ud og fortælle musikken. Her kan musikerne forklare, hvorfor de skrev en sang, og hvad den betyder for dem. Efterfølgende vil folk høre musikken på en ny måde,« siger Claes Antonsen.
Aarhusiansk musik-familie
Når Generalprøven indtager Musikhuset i Aarhus 18. og 19. oktober, er det med to lokale stjerner på scenen: Thomas Helmig den ene aften og Anne Linnet den anden. Jævnaldrende Claes Antonsen er som dem født og opvokset i Aarhus og har arbejdet tæt sammen med dem i årtier.
Hvad nyt er der at fortælle?
»Jeg ved, at de vil tale om ting, som ikke engang jeg har hørt før. Anne Linnet fortalte i dag tre ting, jeg ikke kendte til. Desuden skal de dele deres ’Flove favorit’ - det er de sange, vi kun hører alene, fordi andre ikke vil forstå, hvorfor vi synes, de er gode. Vi skal også spille deres yndlingsnumre, som har været med til at skabe dem som musikere og som ikke er deres egne,« siger Claes Antonsen.
De to yderligtgående missiler, der drøner rundt i en bil i København under denne samtale, mener, at det slår gnister, når de taler om deres kærlighed til musik. Mikael Bertelsen har forsøgt sig som trommeslager i sin ungdom, men var ifølge ham selv ikke god nok til at være med.
Nu har kapelmesteren givet ham en chance. For når han beder deres gæster om at springe ud på dybt vand og give noget nyt af sig selv, skal Mikael Bertelsen også gøre det.
Nu bliver jeg endelig adopteret af den jyske familie og optaget i et band. Det er et urgammelt traume, at mit foto på forsiden af Euroman for en del år siden, blev udskiftet i Jylland med et foto af en model - simpelthen fordi jeg ikke kunne sælge der.
Bertelsen skal synge
»Claes har bedt mig om at synge, så nu øver jeg mig hver dag. Heldigvis er det her en generalprøve, hvor alt ikke skal være perfekt. Men man kan ikke bare sjuske eller pjatte, når man synger, for så rammer det en selv. Det har taget mig mange år at komme helt tæt på publikum. Claes er uskyldig og tror på, at hvis man opsøger god energi, bliver det helt rent. Jeg har haft en mere bister vej til at turde at blive mig selv,« siger Mikael Bertelsen.
Claes Antonsen indskyder, at Mikael Bertelsen slet ikke ville få lov til at synge med The Antonelli Orchestra, hvis han ikke sang godt. Og at han er god nok.
»Nu bliver jeg endelig adopteret af den jyske familie og optaget i et band. Det er et urgammelt traume, at mit foto på forsiden af Euroman for en del år siden, blev udskiftet i Jylland med et foto af en model - simpelthen fordi jeg ikke kunne sælge der,« siger Mikael Bertelsen, der glæder sig til at tæppet går og at mirakler sker.
Generalprøven åbner med en formaning fra Ghita Nørby om at lægge mobilerne langt væk. Det hele er absolut live.