Man kan smuglytte Niklas Runges nye album

Aarhusianske Niklas Runge synger om angst på sit nye konceptalbum, der udkommer på Danmarks Mentale Sundhedsdag. Det kan opleves på Café Støj den 7. oktober.

Artiklens øverste billede
Lyden på Niklas Runges nye album er, til tider, teatralsk og storladen; andre gange nedtonet og minimalistisk. Fortællingen går fra frygt og forvirring til håb. Foto: Anders Teibel
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Aarhusianske Niklas Runge udgiver 10. oktober sit andet album, ”Nine of Swords pt. I”. Han har valgt netop den dag, fordi det er Danmarks Mentale Sundhedsdag. Allerede 7. oktober kan man opleve den nye musik live på Café Støj, hvor Niklas Runge holder release.

Nicklas Runge udgav sit debutalbum, ”I Know I’m Not Magnificient”, i 2020. Det fik fem stjerner af Jyllands-Posten og af Gaffa, der spændt ville vente på næste udspil. Det er nu klar.

”Nine of Swords pt. I” er et konceptalbum, der handler om kampen mod angst og tvangstanker. Albummet er opbygget omkring en fortælling, som blev skrevet, før nogle af sangene kom til verden. Niklas Runge valgte at dele sin psyke op i forskellige karakterer, der hver har deres egne musikalske tematikker. De optræder løbende på albummet, når karakteren er med i fortællingen.

Det skriver pladeselskabet Moody Mongoose i en pressemeddelelse.

Alt i alt må man bare tage hatten af for et solidt debutudspil, hvor overskuddet er stort, og ambitionerne er mange uden nogensinde at kamme over. Jeg kommer i hvert fald til at vente i spænding på næste udspil, mens Runge runger videre på anlægget.

Gaffa i 2020 om Niklas Runges debutalbum
Niklas Runge har sat sig for at skabe et livslangt musikprojekt, hvor hvert eneste album hænger sammen med det forrige, så han om 60 år kan kigge tilbage på sin livshistorie. Foto: Anders Teibel

En historie udfoldes

I løbet af albummets 14 sange får lytteren en historie om afmagt, forvirring og frygt, men også håb og gåpåmod. Lyden er, til tider, teatralsk og storladen; andre gange nedtonet og minimalistisk. Især kan man høre Runges store forkærlighed til strygeinstrumenter, der spiller en stor rolle på albummet. I løbet af albummet udspiller der sig en sonisk kamp mellem den elektroniske lyd og den mere akustiske og håndspillede lyd.

»I en tid, hvor alle fik tid til at tænke, blev jeg nødt til at handle. Jeg havde ikke bare brug for at identificere, hvad der var galt, men for at forstå det. Så jeg begyndte at skrive en historie. Til at starte med vidste jeg ikke, hvad jeg skrev, eller hvor det ville ende; men roligt og sikkert begyndte det at tage form,« udtaler Niklas Runge, der er uddannet på musikkonservatoriets sanglinje.

Han sammenlignes af Gaffa med navne som Jeff Buckley, Radiohead og Muse. Selv er Niklas Runge meget ydmyg omkring sammenligningerne, men lægger ikke skjul på, at han har enormt store ambitioner med sin musik.

»Jeg har sat mig for at skabe et livslangt musikprojekt, hvor hvert eneste album hænger sammen med det forrige, og på den måde kan jeg om 60 år kigge tilbage på min livshistorie via forhåbentlig rigtig mange albums. Mit håb er at skabe et publikum, som kan følge mig hele vejen og måske identificere sig med teksterne og lyduniverset,« siger Niklas Runge.

Han runger på Café Støj

Gaffa skrev om debutalbummet:

»Alt i alt må man bare tage hatten af for et solidt debutudspil, hvor overskuddet er stort, og ambitionerne er mange uden nogensinde at kamme over. Jeg kommer i hvert fald til at vente i spænding på næste udspil, mens Runge runger videre på anlægget.«

Nu runger han igen og spiller alle det nye albums numre på Café Støj 7. oktober kl. 20.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.