Musikalske Besøgsvenner: Carsten Knudsen spillede hjemme hos Inger i Aarhus

Musikalske Besøgsvenner spiller i år 100 koncerter hjemme hos sårbare borgere. Inger i Vestervang er en af dem. Hun sang sammen med Carsten Knudsen, der også lærte hende at spille på plastikrør.

Artiklens øverste billede
Carsten Knudsen, som vi kender fra komikertrioen De Nattergale, spillede på både guitar, ukulele og plastikrør hjemme hos Inger Ulla Pedersen i Vestervang i Aarhus. Foto: Tahmasbi
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Ikke alle er i stand til at gå ud og høre musik. Så må musikken komme til dem. Det gjorde den for nylig hjemme hos Inger Ulla Pedersen i Vestervang i Aarhus.

Hun bor i rækken af beskyttede boliger og havde valgt at dele oplevelsen med et par naboer, der ligesom hende ikke kommer ret meget ud. Inger Ulla Pedersen ser så dårligt, at hun kun kan gå steder, hun kender godt, så hun kommer ikke ud mellem mange mennesker.

Den livsglade kvinde elsker ellers at synge sammen med andre og gerne efter højskolesangbogen. Det skal helst være på dansk, for så kan hun huske teksten, som hun ikke kan læse på grund af sit dårlige syn. Pensionisten deltager i fællessangen en gang om måneden på sit lokalcenter, så hun blev utrolig glad for Rosa’s tilbud om at få musik og sang hjem i stuen.

Nårh, det boyband, jeg var med i? De Nattergale. Vi var ligesom sådan et band er i dag. Vi havde den intellektuelle type, den sporty og den, der charmerede pigerne..... Og så var der de to andre.

Carsten Knudsen, musiker

En af tre nattergale

På dagen for hjemmekoncerten rykker Inger Ulla Pedersen sofaen helt tæt på den stol, der er stillet frem til Carsten Knudsen, så der er frit udsyn. Hun står klar i døren og tager gæstfrit imod Århus Onsdag og enmandsbandet, der har både guitar, ukulele og en kuffert fuld af overraskelser med.

»Jamen, skal jeg ikke spille et eller andet? Hvad skal det være? Spørger Carsten Knudsen, da alle sidder godt til rette med vand eller vin i glassene.

Det valg er tilhørerne ikke forvænt med at få, så der skal lige tænkes over svaret.

»Vi er jo vant til at høre dig sammen med de to andre,« siger en nabo friskt.

»Nårh, det boyband, jeg var med i? De Nattergale,« svarer Carsten Knudsen med sit lune smil.

»Vi var ligesom sådan et band er i dag. Vi havde den intellektuelle type, den sporty og den der charmerede pigerne..... Og så var der de to andre,« fortsætter han efter en kunstpause og får latteren til at rulle.

Han runder elegant det emne af med ordene:

»Vi har ikke arbejdet sammen siden 2016. Vi vil hellere være venner.«

Fællessang på jysk

Efter den åbning er selskabet varmet op, og ved at spore sig ind på, hvad de gerne vil høre. Annelise Rasmussen kommer i tanke om, at hun har set Carsten Knudsen optræde i DR-programmet, Mariehaven.

»Hvad sang jeg der?« vil han gerne vide.

»Det husker jeg ikke. Jeg synes, det er stort, at jeg kan huske, at det var dig, der var der,« ler hun.

»Ja. For jeg husker ikke engang, om det var mig.....« driller musikeren, hvorefter han får det lille sluttede selskab til at synge med på ’Han ska’ bare lie ha’et regnet det ud’. Det foregår på den brede jyske dialekt, som kendetegner Carsten Knudsen og De Nattergale.

Fællessangen udvikler sig og går uvist af hvilken grund over i ’Når du ser et stjerneskud’. Alle synger med, og nogen bemærker, at det er en julemelodi, hvorefter talen falder på ’The Julekalender’, der var en af De Nattergales allerstørste succeser.

Carsten Knudsen synger ’Snitte little bittle’ og taler som Gertrud Sand, der er en elsket figur i serien.

Ikke et øje er tørt i Vestervang. Men hvis gæsterne ikke tror, at det kan blive vildere, tager de fejl. For Carsten Knudsen har pakket en kuffert hjemmefra. Og op af den tager han finurlige instrumenter.

Der er utrolig mange, som sjældent kommer ud. Vi har heldigvis et fantastisk brugerråd, der hjælper os meget her i Vestervang. Det har skaffet hjemmekoncerten, og det er jeg dybt taknemmelig for. Hvor bor vi bare i et smørhul på mange måder.

Inger Ulla Pedersen, svagtseende pensionist
Carsten Knudsen havde en kuffet fuld af instrumenter med hjem til Inger. Foto: Tahmasbi

At spille på plastikrør

»Jeg vil spille en solo på fire 32 mm plastikrør med studs,« siger Carsten Knudsen til publikums forundring.

Hvorefter han klikker dem sammen, så de danner et langt rør. Han blæser i det, og fylder stuen med en smuk lyd, der minder om noget fra det australske horn, didgeridoo.

Det ser ud til at kræve en særlig teknik. Carsten Knuden har da også øvet sig i mange år - når han alligevel bare har stået og ventet på grønt lys eller har siddet i sin bil. Han har nået at tørre sin bilrude af for mundvand mange gange, før han fik styr på teknikken.

»Prøv om I kan, så sender jeg røret rundt,« joker han.

Men Inger Ulla Pedersen skal man ikke sådan spøge med, hun er bare klar. Og det viser sig, at hun rent faktisk er i stand til at frembringe toner, så musikeren må dele publikums applaus med hende.

Op fra kufferten finder han en lille trækasse med en form for metaltangenter, som han spiller på. Han fortæller om at spille sammen med en beduin, der havde bygget sit instrument af en dunk, tre stykker træ og fem strenge. Og så slutter han eftermiddagens herlighed med et ønske fra Inger om, at vi skal synge ’Jeg ved en lærkerede’.

»Koncerter som denne er bare en knaldgod idé,« siger en glad vært, inden Carsten Knudsen siger tak for i dag og går videre til dagens næste hjemmekoncert.

»Der er utrolig mange, som sjældent kommer ud. Her bor folk på over 90 år, og deres børn har en alder, hvor de måske ikke længere kan servicere. Vi har heldigvis et fantastisk brugerråd, der hjælper os meget her i Vestervang. Det har skaffet hjemmekoncerten, og det er jeg dybt taknemmelig for. Hvor bor vi bare i et smørhul på mange måder,« siger en opløftet Inger Ulla Pedersen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.