GrimFest 2022: AySay inviterer på store følelser, fest og fællesskab

AySay forener skandinavisk og mellemøstlig musikkultur. Målet er at skabe musik, der rører og giver plads til mangfoldighed. 6. august går trioen på scenen på GrimFest i bandets hjemby Aarhus, hvor de lover store følelser, fest og fællesskab.

Artiklens øverste billede
AySay er en dansk/tyrkisk/kurdisk trio bestående af (fra venstre) Aske Døssing Bendixen, Luna Bülow Ersahin og Carl West Hosbond. Foto: Asbjørn Holst Kragh/Synkron
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Ved et borde-bænkesæt uden for nummer 154 på Sydhavnen sætter Luna Bülow Ersahin og Aske Døssing Bendixen sig i solen. De to udgør sammen med Carl West Hosbond den dansk/tyrkisk/kurdiske trio AySay. I bygningen bag dem, har bandet øvelokale, men muligheden for at tage et pusterum og nyde det danske sommervejr, i en tid hvor koncerter og festivaler over hele verden kalder på AySay, lader de to sig ikke gå forbi.

AySay spillede på Rising scenen på årets Roskilde Festival, de spillede på Alive Festival i Thy i sidste uge, og næste stop er Frankrig, hvor de skal spille på Festival Les Escales. Derefter kalder GrimFest i deres hjemby; Aarhus.

»Det var himmelsk, henrivende og fantastisk at spille på Roskilde! Ud over at det var en vildt god koncert, og publikum var fantastiske, var koncerten også en forløsning efter en lang periode med travlhed og stress. Og - ikke mindst - mange års kamp for, at AySay også har lov til at være her, at jeg med min tyrkiske/kurdiske baggrund har lov til at være her. Det forløste Roskilde i sin magtposition i dansk musikbranche,« siger Luna, der er vokset op med den ene fod på nordisk muld og den anden på mellemøstlig.

Mellemøsten møder Skandinavien

AySay forener pop, rock og elektronisk musik med tyrkiske rødder og hylder i bandets tekster mangfoldigheden i en splittet verden. Teksterne er skrevet på både dansk, tyrkisk og kurdisk, mens bandet har hentet instrumenter fra hele verden som saz, klarinet, oud, fløjter og violin.

»At forene skandinavisk og mellemøstlig musikkultur er en spændende opgave, som vi alle tre deler. Der kan være stor forskel på dansk og tyrkisk, når det kommer til taktarter, tonalitet, sprog og måden at synge på. Tyrkisk musik er så storladent à la ”Du brændte mit hjerte!”, og det er fedt at blande de helt enormt ekspressive følelser med dansk jantelov og vores tilbageholdte coolness.,« forklarer Aske, der er hovedproducer i AySay.

»Rent praktisk gør vi ofte det, at en af os kommer med en skitse, som måske tager udgangspunkt i en tyrkisk folkesang, Luna har vist os, og så smelter vi elementer af nordisk musik ind i. Kunsten er at sætte to stole sammen, som står ret langt fra hinanden. Vores løsning er at lægge en lydlig planke imellem de to stole, som man kan sidde på. Vilkåret i vores musik er, at man ikke kan forstå det hele. Men med den her planke giver vi folk mulighed for at kunne relatere til den. Vores musik skal favne meget på en gang, så kunsten er at formidle musikken på en enkel måde, så den kræver mindre at tage ind,« fortsætter han.

Luna uddyber:

»Konceptet for AySay er, at der skal være plads til både den tyrkiske/kurdiske og den danske del - og at der skal skabes en helhed af de to halve. Men når vi arbejder på et nyt nummer, må vi nogle gange gå på kompromis med det koncept og lade en sang være det, den er, også selv om den måske ikke er halv-halv.«

»Vi har ikke vidst fra starten, hvordan AySay skulle lyde, så det har været lidt et eksperimentarium. Det er først de senere år, vi har fundet vores helt unikke lyd,« siger Aske. Luna nikker.

En cirkel blev sluttet

Luna og Aske mødte hinanden tilbage i 2015, da de begge to gik på MGK (Musikalsk Grundkursus) i Aarhus.

»AySays spæde start ligger helt tilbage i 2015, hvor Aske og jeg studerede sammen på MGK. Vores underviser i kreativt sammenspil, Sune Thorbjørnsen, sammensatte nogle grupper, og vi kom i den samme gruppe. Den første undervisningsdag sagde han: ”Jeres gruppe er Lunas gruppe, og det næste år skal I dykke ned i hendes mellemøstlige rødder.”,« husker Luna.

Aske ler.

»Jeg er vokset op i en familie, hvor begge mine forældre er musikere. Min mor og far har gruppen Sorten Muld. Det der er sjovt med AySay og Sorten Muld er, at vores koncept langt hen ad vejen er det samme. Sorten Muld tager gamle folkeviser fra norden og tilfører dem noget electronica - meget lig med AySay. Så da vores lærer sagde det dengang, tænkte jeg; Det er simpelthen løgn! Det var for mig, som om der var en cirkel, som blev sluttet,« forklarer han.

Efter MGK fortsatte Aske og Luna med at spille musik. Sammen, hver for sig og i andre bands. Men i 2018 inviterede de Carl, som Aske havde spillet i band med og Luna kendte fra gymnasiet, med i AySay. Siden har AySay eksisteret som trio.¨

Sanger Luna Bülow Ersahin er opvokset i to verdener; den skandinaviske og den mellemøstlige. I AySays musik forener trioen - med Luna i front - musik fra begge verdener. Pressefoto.

Forveksling af navne

Fra 4. til 6. august løber Grimfest af stablen i Brabrand, og lørdag aften giver AySay koncert på Bonzaiscenen. Det bliver Lunas første møde med GrimFest, mens Aske har været på festivalen flere gange.

»GrimFest var den første festival nogensinde, jeg var på. Som 15-årig. Siden har jeg været der som gæst tre gange, og sidste år spillede jeg der sammen med Aarhus-bandet Total Hip Replacement,« fortæller Aske og tilføjer:

»Jeg holder rigtig meget af den her forvoksede havefest, som Grim jo er, og jeg glæder mig til at stå på Bonzaiscenen sammen med Luna og Carl og mærke den ægte, grimme energi, som jeg ved er der.«

»Jeg glæder mig til at møde Aarhus og til at stå foran et lokalt publikum. Det er altid noget særligt at spille i sin hjemby,« lyder det fra Luna.

Lige efter AySays koncert på GrimFest går det danske punkband, Iceage, på scenen. Noget der får både Luna og Aske til at trække på smilebåndene.

»Vi har jo den her stående joke omkring Iceage… Tit når vi siger, at vi spiller i bandet AySay, er folk sådan; ”Ej wauw, spiller I i Iceage?!” Fordi de to bandnavne lyder meget ens, når man siger dem. For nogle uger siden gav vi koncert på en lille spansk ø. Og da Carl og jeg stod i kø i baren, faldt vi i snak med en fyr. Da vi fortalte, at vi var der for at spille med vores band, AySay, udbrød han: ”Are you Iceage?!” Det var vildt nok. Ikke engang på den mindste, spanske ø, kommer vi uden om den forveksling. Det positive ved det er, at vi kan håbe, at nogen hører, AySay skal spille på Grim, og så tror, det er Iceage. Så får vi i nok nogle iblandt publikum, der ikke var dukket op ellers,« siger Aske og griner. Luna griner med ham.

Når publikum går fra vores koncert på GrimFest, håber jeg, at de har fået et andet billede af, hvem tyrkere og kurdere er, end det billede medierne fremstiller. Jeg håber, publikum får en oplevelse af at blive inkluderet i ikke alene et fremmed sprog og en fremmed kultur, men også en mere håbefuld tilgang til livet og verden.

Luna Bülow Ersahin, sanger i trioen AySay.

Fest og følelser

Når AySay går på scenen på GrimFest, bliver det med numre fra deres debutalbum ”Su Akar” samt med helt nye numre fra trioens kommende album ”Köy”.

»Vi kan love at vores koncert på Grim bliver både festlig og følsom…,« begynder Aske.

»Sådan er vi; store følelser, store hjerter!« afbryder Luna ham med et smil.

Der er mange følelser forbundet med at lave musik for Aysay. Måske i særdeleshed for Luna der via sit arbejde med musikken håber at kunne være med til at skabe større forståelse imellem mennesker.

»Når publikum går fra vores koncert på GrimFest, håber jeg, at de har fået et andet billede af, hvem tyrkere og kurdere er, end det billede medierne fremstiller. Jeg håber, publikum får en oplevelse af at blive inkluderet i ikke alene et fremmed sprog og en fremmed kultur, men også en mere håbefuld tilgang til livet og verden.« Luna kigger op mod solen og misser med øjnene.

Aske tager over:

»Vi håber, at publikum tillader sig selv at blive suget ind i vores musikalske univers, og at de, selv om de ikke forstår alle ord i vores tekster, kan mærke og relatere til noget andet end bare det, at det er fremmed. Vores håb er at kunne skabe en følelse af samhørighed – og så selvfølgelig en fest.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.