Karl William skifter bane og kaster sig ud i noget helt nyt

Karl William har vundet priser, stået tidligt op og talt med de rigtige. Nu vil han tilbage til det rene, roen og det ægte. Som det næste tager han hjem til Aarhus for at give en jazz-pop-hiphop-koncert sammen med Peter Vuust.

Artiklens øverste billede
Karl William beskriver sin og Peter Vuusts koncert i Aarhus som en charmerende blanding af Karl Williams ting og Peter Vuusts jazz med soloer og alt det, der hører til. Foto: Tahmasbi
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Aarhusianske Karl William Wandahl var hele sin skolegang den skøre rødhårede dreng, der ikke kunne sidde stille. Han forlod gymnasiet som 18-årig og kastede sig sammen med gode kammerater over musikken i en overbærende farmors kælder i Montanagade.

To år senere vandt han P3s Guldpris for sin stærke debut, og han skulle ikke længere holde sin mund.

Mange priser, syv år og en lang række erfaringer senere møder Århus Onsdag Karl William på en café på Enghave Plads, som er tæt på hans hood i København. Han er blevet et etableret navn og ældre. Nu skal der ske noget nyt:

»Jeg er igennem den første etape, hvor jeg vandt priser og blev spillet meget. Nu vil jeg tage skyklapper på og lukke lidt ned for det kommercielle run, der kommer på. Der skal man en hel masse: Man skal se godt ud, være skarp, stå op om morgenen og tale med de rigtige – der er mange ting. Jeg har nydt at blive introduceret til det, men nu skal der ske noget andet,« siger Karl William over sin iskaffe.

Inde bag det helt rolige ydre og hans humoristiske distance til sig selv og alt andet pulserer en form for rastløshed. Alligevel er han fuldstændig til stede med sin godmodige og positive facon.

Jeg kan sagtens se mig selv i en jazz-sammenhæng. Og jeg har været hjemme i Åbyhøj og øve sammen med Peters homies i hans øvelokale. Vi har indtil videre arbejdet med mine numre, og det fungerer ret godt, synes vi. Jeg udvider min musikalske horisont og synes, at det er spændende.

Karl William Wandahl, sanger og sangskriver
Århus Onsdag møder Karl William på en café på Enghave Plads, som er tæt på hans hood i København. Han har opnået meget og er blevet ældre. Nu skal der ske noget nyt. Foto: Tahmasbi

Jazzfestival i Aarhus

De andre cafégæster sidder ude i sommersolen, men vi har fundet et stille hjørne indenfor i skyggen langt fra døren og disken. Vi mødes, fordi det næste nye, der skal ske, er en jazzkoncert i Aarhus i forbindelse med Aarhus Jazz Festival 2022 og i Aarhus Festuge.

Den aarhusianske hjerneforsker og jazzmusiker, Peter Vuust, har inviteret Karl William ind i jazzuniverset, og det kan den nysgerrige pop, rap og hiphop-musiker ikke sige nej til.

»Min nysgerrighed er min ting. Det våben, jeg har, er hele tiden at søge nye grænser, selv om der kommer nye lyde ud af mig. Det skal man være åben for,« siger Karl William, der har dyrket den legesyge og åbne tilgang til musikken og gjort den til en del af hans varemærke.

»Koncerterne i Aarhus bliver en charmerende blanding af mine ting og Peters jazz med soloer og alt det, der hører til,« smiler Karl William. Han har tilbragt hver anden weekend af sin barndom i Åbyhøj hos sin far, Bue Wandahl, der er skuespiller blandt andet på Aarhus Teater. Så en tur til Peter Vuusts øvelokale i Åbyhøj er en tur hjem.

»Man kan overføre det jazzede til rigtig mange ting, jeg kan sagtens se mig selv i en jazz-sammenhæng. Og jeg har været hjemme i Åbyhøj og øve sammen med Peters homies i hans øvelokale. Vi har indtil videre arbejdet med mine numre, og det fungerer ret godt, synes vi. Jeg udvider min musikalske horisont og synes, at det er spændende. Peter Vuust er utrolig dygtig,« siger den anerkendende og åbne musiker.

Deres første koncert afholdes i Musikhuset Aarhus lørdag 16. juli og på Salling Rooftop 31. juli. Sidste gang Karl William spillede i Musikhuset var, da Spot Festival i 2014 gav ham en halv time på scenen i Lille Sal som et af branchens nye navne.

»Jeg tror ikke, at jeg nogensinde kommer helt til at fatte, at jeg bare går rundt og synger og så lever af det. Tænk at folk køber billetter og kommer og sætter sig for at lytte til os. Jeg glæder mig,« siger Karl William ydmygt.

Den frække rådhårede dreng er blevet en voksen mand. Den temperamentsfulde knægt, der havde meget svært ved at tabe i fodbold og som blev så utrolig glad for at vinde, at det kunne virke hoverende, holder sig i dag til Fifa-spil, thai-boksning og crossfit. Foto: Tahmasbi

Musik forvandler uro til ro

Selv om hans evige uro driver ham ind i musikuniverset, hvor han finder ro, kommer han langtfra altid nemt til de gode numre. Dagen før vores møde har han på Instagram skrevet:

”Ingen kommer sovende til en god sang. Jeg er gået i boksen for at finde tilbage til den følelse, musikken gav mig, da jeg begyndte i 2013.”

»Min gnist er en uro, der skal holdes nede, og så kan det heldigvis blive til fin musik. Den kommer af uro og skal skabe ro. Det næste, der skal ske, er, at jeg skal gå i boksen, når jeg går i studiet. Der skal opstå noget psykedelisk - som altså ikke har noget med stoffer at gøre, men som er noget organisk, der sker mellem mand og musik. Nu er jeg klar,« uddyber han sit opslag.

Den frække, rødhårede dreng er blevet en voksen mand. Den temperamentsfulde knægt, der havde meget svært ved at tabe i fodbold og som blev så utrolig glad for at vinde, at det kunne virke hoverende, konkurrerer i dag mest med sig selv og holder sig til Fifa-spil, thai-boksning og crossfit.

»Det er mit eget konkurrence-gen, der spiller ind, når musikken er blevet blandet sammen med status, image, konkurrence, tal og musikpriser. Det hører hjemme i sport eller på et casino, og det synes jeg ikke skal blandes sammen med min musik - det er umuligt at konkurrere på den,« slår han fast.

Jeg var på hospitalet sammen med hende som den eneste, den nat hun døde. Min søster og jeg gjorde alt, vi kunne for hende. Da hun var væk, føltes det som at være i en ustyrlig situation. Jeg blev konfliktsky og var på flugt fra sorgen. Den er stadig i rummet hver dag, og den er til stede i mig. Jeg er kommet ud af det helt tunge og sorte.

Karl William om sin moders dødsfald

Den svære død

Den erkendelse og en periode med dyb sorg efter sin mors alt for tidlige død til kræft, har givet Karl William en ny retning. Han søger tilbage til den ro, det rene og det ægte, som han fandt i musikken, da han gik ind i den. Moderens dødsfald i januar sidste år fik ham til at miste fodfæste.

»Jeg var på hospitalet sammen med hende som den eneste, den nat hun døde. Min søster og jeg gjorde alt, vi kunne for hende. Da hun var væk, føltes det som at være i en ustyrlig situation. Jeg blev konfliktsky og var på flugt fra sorgen. Den er stadig i rummet hver dag, og den er til stede i mig. Jeg er kommet ud af det helt tunge og sorte, hvor jeg mistede kontrollen, blev ked af det og røg i et hul,« siger den 27-årige mand.

Moderen fik en smuk afsked, hvor familien strøede hendes aske ved havet på Anholt, så der er fred med det. Karl William har også formået at skrive en tekst til hende på sit nyeste album, selv om det var meget svært.

»Jeg fik skrevet en sang, og det var en svær størrelse, for det er en sårbar ting. Det gav luft at få skrevet noget af det ned, selv om jeg stadig er følelsesladet. Der skal flere sange til, før det balancerer. Heldigvis går livet fremad, og det er rart. Det er så banalt at sige, at man skal komme videre, men det er faktisk sådan, at det er,« siger Karl William, der ikke bare lyder voksen, men også ser voksen ud.

»Et fuldskæg kan gøre meget,« siger han med et af sine lune smil.

I det liv, der nu går videre, har han en kæreste, som han også har skrevet en sang til, og det bliver den næste, han udgiver i august.

»Du kan skrive, at det er en kæreste-sang.«

Karl William er hele tiden på vej. Både i livet og i musikken - der skal være den ægte vare fra helt inde i boksen. Næste gang man kan opleve ham live er i en jazzet version i Aarhus.

Karl William er glad for sin dagligdag i København, hvor det hele fungerer for ham, men glæder sig også over at komme hjem til Aarhus - især når musikhuset kalder. Foto: Tahmasbi

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.