Livløs har gjort modgang til medgang

Det aarhusianske dødsmetalband Livløs er ude med nyt album, skrevet på svære følelser tilsat aggressiv lyd. 13. november giver de koncert i hjembyen.

Artiklens øverste billede
Det aarhusianske dødsmetalband Livløs er aktuel med "And Then There Were None" - et album de selv betegner som deres andet debutalbum. Foto: Nikolaj Bransholm
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Lige indenfor på reposen, som tit og ofte fungerer som scene på Café Smagløs i Aarhus, sidder to af de i alt fem medlemmer af det aarhusianske dødsmetalband Livløs; guitarist Kenneth Breinbjerg og trommeslager Thomas Dannemand Jensen. En meget passende placering kan man sige.

Ikke desto mindre foreslår de, at vi sætter os ovenpå, hvor der er mere ro. Som musikere i et dødsmetalband må man formode, at Kenneth og Thomas kan kapere mere larm end de fleste, så det må være for min skyld. De tager hver deres fadøl, går ovenpå og sætter sig ved et af bordene i det tomme lokale på førstesalen.

Livløs blev dannet tilbage i 2014. Egentlig ved en række tilfældigheder, hvor de fem musikdrenges veje krydsedes via studie, venner eller venners venner.

»Søren, Thomas og jeg har alle tre læst multimediedesign, jeg har gået i folkeskole med Franz’ søster og Franz kendte vores første forsanger Simon fra lærerstudiet - vi kendte alle sammen hinanden på kryds og tværs... En aften inviterede Franz mig med til en øver med sit band. Det var en fed øver, og der var god kemi. Da vi pakkede vores gear sammen senere på aftenen, var der en af de andre, der sagde “Vi øver igen torsdag.” Og da der ikke blev sagt andet, gik jeg ud fra, at jeg var med,« husker Kenneth, der samme aften meldte fra til et andet band, han var involveret i på det tidspunkt.

Fra den aften var Livløs en realitet.

»Indtil da havde jeg været med i forskellige bands, som bare ikke helt havde været dét. Og så stod jeg pludselig til den her øver, hvor alting bare føltes helt rigtigt. Det var et lykketræf,« fortæller Kenneth.

»Ja! Det var jo på mange måder et tilfælde, at vi mødte hinanden lige der, og at vi alle sammen var lige sultne efter at danne vores eget metalband,« siger Thomas.

Siden Livløs blev dannet i 2014, har bandet fået ny forsanger, de er blevet signet af verdens største uafhængige metal-pladeselskab, og så er de kommet tættere på essensen af Livløs' lyd. Foto: Nikolaj Bransholm

Attitude og energi

Interessen for at spille musik har både Thomas og Kenneth haft i en tidlig alder.

»For mit vedkommende har det været meget guitaren, der har været omdrejningspunkt. Helt tilbage i 6.-7. klasse kan jeg huske, hvordan det var tydeligt, at damerne syntes, det var fedt, at man spillede guitar. Så det ville jeg gerne mestre. Jeg lagde egentlig ud med at spille lidt blues og rock, men så blev det metal. Fordi jeg hurtigt fandt ud af, at den genre har en god attitude,« fortæller Kenneth.

»Jeg startede ud med at spille i et folkeskoleband, og så gik jeg til band om aftenen,« begynder Thomas.

»”Gik til band.” Ha, ha! Ja, det er da rigtigt, det gjorde man dengang,« afbryder Kenneth ham og ler.

Thomas nikker bekræftende og fortsætter:

»Jeg kom på musiklinjen på gymnasiet og var også med i et coverband i en periode. Men da vi dannede Livløs, havde jeg længe haft en drøm om at lave et metalband. Første gang jeg opdagede metalmusikken var i det tv-program, der hed Boogie-listen. Det har nok været mere mainstream metal og ikke dødsmetal, jeg har hørt der, men der var noget i formen, der ramte mig. Den energi, der er i metalgenren, faldt jeg pladask for!«

Thomas tager en god slurk af sin øl og tilføjer så:

»Min far spiller banjo og er meget til blue grass og country, så hvem ved; måske det er lidt en modbevægelse, at jeg er endt med at spille dødsmetal.«

Bandet som livline

Da Livløs blev dannet i 2014, var det med Simon Olsen som forsanger. I 2018 bød bandet deres nye frontmand, Niklas Lykke, velkommen.

»Simon var splittet imellem Livløs og sit andet band, og da vi besluttede at gå all in på Livløs, blev vi enige om, det bedste var at vores veje skiltes, simpelthen fordi det blev for svært at få logistikken til at gå op. Så i 2018 fik vi Niklas med, som virkelig har tilføjet noget til vores lyd og været med til at udvide vores sceniske udtryk,« fortæller Thomas.

22. oktober i år udkom Livløs så med bandets andet fuldlængde-album “And Then There Were None” på verdens største uafhængige metal-pladeselskab Napalm Records.

»Der er sket ufatteligt meget for os som band siden vores første album. Ud over at vi har fået ny forsanger, er vi blevet bedre - både som musikere og sangskrivere - i den tid der er gået siden første album. Vi er blevet mere sporet ind på det udtryk, vi gerne vil have og kommet tættere på essensen af Livløs’ lyd,« siger Thomas. Han tøver lidt.

»Vi har været ramt af en række virkelig hårde ting i bandet; depression, selvmord og et pludseligt og alt for tidligt dødsfald. I den nærmeste familie og vennekreds. Det er ikke nogen hemmelighed, men det er heller ikke noget, vi ønsker at brande hverken albummet eller os som band på. Men vi kommer ikke udenom, at det har sat sit præg på både musikken og lyrikken på det nye album.«

Thomas Dannemand Jensen, trommeslager i dødsmetalbandet Livløs.

Siden sidste album har Livløs-drengene også måttet igennem en række voldsomme og skelsættende oplevelser på privatfronten.

»Vi har været ramt af en række virkelig hårde ting i bandet; depression, selvmord og et pludseligt og alt for tidligt dødsfald. I den nærmeste familie og vennekreds. Det er ikke nogen hemmelighed, men det er heller ikke noget, vi ønsker at brande hverken albummet eller os som band på. Men vi kommer ikke udenom, at det har sat sit præg på både musikken og lyrikken på det nye album,« fortæller Thomas så stille. Med blikket rettet mod Kenneth.

»I den periode hvor vi skrev numrene til “And Then There Were None”, var vi alle sammen påvirket af de ting, der var sket. Ofte bruger man jo sin aktuelle sindstilstand til at skrive, og det gjorde vi også her. Egentlig er det fantastisk, at man kan spille følelserne ud,« lyder det lavmælt fra Kenneth. Han vrider elastikken ud af sit hår og lader lokkerne falde ned over ansigtet.

»Man regner ikke med at skulle tage stilling til så voldsomme ting, når man er i slut tyverne-start trediverne. Det er hårdt. Men det har styrket os som band og har bragt os endnu tættere sammen,« siger Thomas.

Kenneth bukker sig forover og kaster håret bagud som den erfarne headbanger, han er. Så indskyder han:

»Oven i alt det, der skete, skulle vi skrive sange, indspille og jage en pladekontrakt. Det var sindssygt hårdt. I den tid, hvor det var sværest, brugte vi nogle gange øverne på bare at tale sammen. Vi spillede ikke en eneste tone. Men det var det, der var brug for på det tidspunkt. Og til trods for at vi nogle gange har følt, at vi var det mest uheldige band i verden, har vi aldrig været tæt på at smide håndklædet i ringen. På en eller anden måde var bandet og musikken det, der gjorde, vi ikke gik helt ned. Så vi kunne ikke give det op. Og det er vi glade for nu.«

Livløs spiller melodisk dødsmetal. En genre der har energi og attitude, og som kan udtrykke følelser på en aggressiv måde. Foto: Nikolaj Bransholm

Livekoncert hjemme og ude

Oven på denne bølge af massiv modgang har “And Then There Were None” høstet positive reaktioner fra både ind- og udland.

»Man taler altid om “den svære to’er”. Den hænger hele tiden over hovedet. Men det har vi forsøgt at abstrahere fra og i stedet fokusere på at skrive den musik, vi selv kan lide, uden at skæve til hvad der måtte være af forventninger til os,« siger Kenneth.

»Med både en ny forsanger og et nyt label har det føltes lidt som om, det her album nærmere er vores andet debutalbum. Det har lagt en dæmper på angsten for den svære to’er,« forklarer Thomas.

Lørdag aften 13. november spiller Livløs koncert på Voxhall i Aarhus.

»Det er længe siden vi har været ude at spille. Vi har spillet nogle enkelte sid-ned-corona-koncerter. Derudover har vi bare været fanget i den her pladeselskabs-boble. Nu skal vi endelig ud at give en rigtig koncert,« siger Thomas med begejstring i stemmen.

»Og så er det altid noget særligt for os at spille koncert i Aarhus. Det er jo hjemme! Vi er altid ekstra tændt, når vi spiller i Aarhus. Så den 13. giver vi den en røvfuld og skruer max op for fandenivoldskheden,« lover Kenneth og tilføjer:

»Det bliver fedt. Jeg skal crowdsurfe den aften!«

Til koncerten, der er sat til at vare hele 90 minutter, spiller Livløs alle numrene fra det nye album. Med enkelte gamle numre ind imellem.

»Publikum fortjener at høre det nye album live. Det bliver den sædvanlige koncert, men skruet et nøk op – vi er sultne og vi har meget at vise frem både visuelt og musikalsk!« siger Thomas.

»90 minutter er længe. Men vi har selv foreslået det. Så vi har slavet i øveren for at få formen op. Men nu er den der også,« forsikrer Kenneth.

Til næste år drager Livløs-drengene på turné rundt i det meste af Europa som special guest for ukrainske 1914 og danske Konvent. I de uger må deres respektive day-jobs undvære dem.

»Vores drøm er at ramme udlandet i det her flow. Vi skal gribe den her chance og se, hvor langt vi kan nå. Og næste gang vi skal afsted, går vi efter en større tourbus, ligesom vi satser på, det bliver vores navn, der står øverst på plakaten!« Kenneth sætter læberne til glasset, drikker ud og sætter det på bordet med et beslutsomt smæld.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.