Er du hvad du spiser? Find ud af det i Den Gamle By

Mad er mere end et måltid og Den Gamle By udfordrer vores madvaner.

Artiklens øverste billede
Tjenestepigen i købmandsgården har travlt med madlavningen. Netop vores fælles madkultur er fyldt med historier, som Den Gamle By ønsker at formidle i udstillingen 'Mad - mere end et måltid'. Pressefoto

’Du bliver hvad du spiser’, siger en gammel talemåde. Men mad er meget mere, end hvad vi putter i munden. Det at dele et måltid med familie, venner og fremmede skaber trivsel og fællesskaber. Mad er noget, vi forholder os til hver eneste dag, det handler om sundhed og bæredygtighed, og vores fælles madkultur er fyldt med historier.

De historier sætter Den Gamle By fokus på med årets sommertema under overskriften ”Mad - mere end et måltid”. Temaet indeholder elementer lige fra ekspertoplæg, udstilling, langbordsmiddage og historisk madlavning, hvor gæster bogstaveligt talt kan få mad i munden og jord under neglene. 

Med Den Gamle Bys levende historiefortælling fra den førindustrielle købstad til det moderne velfærdssamfund, giver købstadsmuseet en helt særlig mulighed for at drage paralleller og se forskelle i forbrugsmønstre og livsbetingelser. Det siger museumsdirektør, Thomas Bloch Ravn. 

Historien bliver vedkommende og nærværende, når den taler direkte ind i vores egen tid. Her kan maden noget helt særligt, fordi vi er livsafhængige af den, og vi har en holdning til den.

Thomas Bloch Ravn, museumsdirektør

»Historien bliver vedkommende og nærværende, når den taler direkte ind i vores egen tid. Her kan maden noget helt særligt, fordi vi er livsafhængige af den, og vi har en holdning til den. Det forstærkes yderligere når man bevæger sig rundt, for fortællingen om madens kulturhistorie er lagt op af oplevelser i hele Den Gamle Bys tidsrejse,« fortæller han i en pressemeddelelse, hvor han også sender en tak til Spar Nord Fonden, som har støttet med at få sommertemaet realiseret. 

Gamle dyder er in

Den danske madkultur udspringer af den velstand, som et højeffektivt landbrug samt billig og tilgængelig energi har været med til at skabe. Resultatet har været et støt stigende forbrug trods forskellige kriser gennem tiden. Nu står vi igen i en krisetid med høje priser på energi og fødevarer, samtidig med at klimaforandringer udfordrer madkulturen og den måde, vi producerer og forbruger fødevarer. 

Det er Den Gamle Bys ambition at sætte krog i den aktuelle diskussion om bæredygtighed og sætte fokus på, hvordan vores fælles kulturhistorie kan inspirere os til at foretage relevante forandringer - og måske finde tilbage til nogle gamle dyder. 

»For to hundrede år siden var det primært lokalproducerede og sæsonbestemte madvarer, der havnede på middagsbordet. Og ordet affald var ikke kendt, for alt blev brugt eller genbrugt. Et mantra på sund fornuft og gamle dyder tror jeg mange kan forholde sig til - i stedet for en løftet pegefinger,« siger Thomas Bloch Ravn. 

Fællesnordisk vandreudstilling

Ud over en lang række aktiviteter, hvor man blandt andet kan prøve at lave sin egen høkasse til opvarmning af mad, byder sommertemaet også på en vandreudstilling, som har været på tur i både Norge og Sverige. 

Udstillingen beskriver dansk og nordisk mad- og spisekultur med fokus på bæredygtig produktion og dyrkning. Samtidig undersøger den betydningen af fødevarer for både mennesker og samfund i forhold til produktion, forbrug og genbrug. 

Det er Den Gamle Bys madhistoriker og museumsinspektør Christian Rasmussen, som i samarbejde med nordiske kollegaer har lavet udstillingen. 

»Mad siger noget om, hvem du er, og hvor du kommer fra. Men mad er også råvarer og rester, der kan blive til tøj, brillestel og kaffekopper. Og trods forskelle mellem landene er der rigtig mange lighedspunkter, som både overrasker og skaber refleksion over egen tilværelse. Og det glæder vi os rigtig meget til at vise frem,« konstaterer han. 

Mad – mere end et måltid, kan opleves fra lørdag 27. maj og frem til 13. oktober. 

Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.