De første danske kvindelige præster skrev verdenshistorie - men Aarhus var bagefter
28. april 1948 blev der skrevet verdenshistorie, da tre kvindelige præster blev ordineret i Danmark. I Aarhus skete de først 21 år efter.
Ny udstilling på Museet Køn i Aarhus markerer 75-året for de første kvindelige præster i landet.
Tre kvinder blev officielt ordineret i Odense Domkirke 28. april 1948 af biskop over Fyens Stift, Hans Øllgaard. Det var intet mindre end danmarks- og verdenshistorie.
Aarhus var imidlertid hele 21 år bagefter den udvikling. Ifølge Dansk Kvindebiografisk Leksikon blev Helga Jensen i 1969 præst ved Christianskirken, der var det største sogn i Aarhus. Hun blev dermed byens første kvindelige præst. I 1956 var hun blevet ordineret i Budolfi Kirke i Aalborg som Jyllands første og landets fjerde kvindelige præst. Altså otte år efter de første tre.
Udstillingen ”Guds ord i kvindemund: Køn og kirke” markerer, at det i år er 75 år siden, at denne begivenhed fandt sted i Danmark. Det skriver museet i en pressemeddelelse.
Ikke nok med at en vigtig milepæl i dansk ligestillingskamp var vundet, da Øllgaard sammen med Johanne Andersen, Edith Brenneche og Ruth Vermehren trådte uden for Domkirken den aprildag i 1948.
Den danske folkekirke var desuden den første af Nordeuropas lutherske kirker, der ordinerede kvinder. Forud for den vigtige begivenhed var gået årtiers kamp for, at også kvinder kunne blive ordinerede præster.
»Det er i høj grad Grundtvigs fortjeneste, at kvindelige præster blev en realitet i Danmark 12 år før noget andet nordisk land,« siger seniorforsker Lone Kølle Martinsen.
Guds ord i kvindemund
Udstillingen ledsages af bogen af samme navn, der er redigeret af Else Marie Wiberg Pedersen, og hvortil en række forskere fra flere humanistiske fag har bidraget. Der er fokus på, hvilke udfordringer der har været i forbindelse med kampen for kvindelige præster, og præsenterer en række nye indsigter i emnet. Til ferniseringen vil der være mulighed for at købe bogen samt høre oplæg fra bogens forfattere.
Udstillingen er kurateret af lektor Else Marie Wiberg Pedersen og seniorforsker Lone Kølle Martinsen, begge fra Aarhus Universitet, samt Cecil Schou Pallesen fra Køn Gender Museum Denmark. Udstillingen er støttet af Grundtvig Centeret, Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.
»Det er grundlæggende Luthers forståelse af præsteembedet, der har banet vejen for kvindelige præster, navnlig i kombination med folkekirkens grundtvigske frihedstanker og dens særlige struktur,« siger lektor Else Marie Wiberg Pedersen.
Udstillingen kan ses til 30. december. Der er fernisering fredag 28. april kl. 16-18.
Køn– Museum for kønnenes kulturhistorie, Domkirkepladsen 5, Aarhus.