10 år hos nogle af Danmarks bedste, nu åbner han en kaffebar i Aarhus
Med 10 år i bagagen fra det verdenskendte Coffee Collective vender Højbjerg-fødte Lukas Kragelund hjem til Aarhus med et klart mål.
»Velkommen til. Det er her, vi snart kommer til at slå dørene op - forhåbentlig.«
Det fortæller Lukas Kragelund, kommende barchef for Coffee Collective i Aarhus.
Han vender sig mod hjørnet af Guldsmedgade og Klostergade, hvor caféen Coffee Collective er under konstruktion. Kaffekæden er måske ikke vidt kendt i Aarhus, men i resten af verden er det et navn, som indgyder respekt og glæde.
Coffee Collective’s kaffer er at finde i flere caféer rundt om i verden.
Lukas Kragelunds kaffekarriere startede ikke hos den københavnske kaffekæde, men hos en af de første indenfor ekstraordinær kaffe i Aarhus; Sigfreds Kaffebar.
Efter nogle år i den aarhusianske kaffebranche flyttede Lukas Kragelund sammen med sin kæreste til København for at arbejde og studere.
Nu er to blevet til fire, og parret mener, at det er på tide at vende tilbage til Aarhus. Flytningen af den personlige sfære falder sammen med, at Coffee Collective ser muligheder uden for hovedstaden.
Kaffekollektivet udvider
En dag hvor Lukas Kragelund stod i kø til en kop kaffe hos Coffee Collective, genkendte baristaen ham fra Sigfreds Kaffebar i Aarhus og tilbød ham nogle vagter hos kaffekæden. Lukas Kragelund tog imod tilbuddet, og i dag - 10 år efter - står han for Coffee Collective’s første café uden for København.
»Kaffebaren, som vi bygger her, er super spændende. Det kribler så meget i fingrene efter at kommer i gang, at jeg kan mærke det, bare jeg sidder her og snakker om det,« siger Lukas Kragelund.
Baristaen må desværre vente lidt endnu. Kaffebaren åbner den 24. marts klokken 7.00 til 19.00, hvor der vil være gratis kaffe hele dagen.
De gamle lokaler på hjørnet af Guldsmedgade gemmer nemlig på overraskelser som stolper, der er to meter brede i stedet for nogle centimeter, som først antaget.
Lukas Kragelund fortæller omkring nogle af de andre fund og processer, som kaffebaren har gjort og været igennem. Barchefen understreger, at det er noget af charmen ved at arbejde med gamle bygninger. Det tvinger kaffe-holdet til at tænke kreativt i forhold til plads og indretning.
I dag findes der ikke mange caféer uden formidabelt bagværk. I København har Coffee Collective deres eget bageri tilknyttet, men der er ikke plads til at inkorporere et bageri i butikken i Aarhus.
Her kommer en af byens andre ikoner ind i billedet: Jumbo. Bageriet på havnen får til opgave at levere bagværk til caféen. Et samarbejde som Coffee Collective, ifølge Lukas Kragelund, er stolte af.
Hellig tre kaffekonger
Efter sin tid på den aarhusianske kaffescene kender Lukas Kragelund de andre café-ejere i byen rimeligt godt.
Coffee Collective kommer til at ligge midt imellem Stiller’s Coffee og La Cabra. Barchefen fortæller om, at han har dyb respekt for alle byens kaffebarer og kendskab til flere af ejerne.
Til tider går barchefen over til naboen, Søren Stiller, hvor de to får en snak om kaffeverdenen i Aarhus.
Selvom den nye kaffebar kommer til at ligge som nabo til de prominente barer i området, ser Lukas Kragelund det ikke som et problem, men som en mulighed.
»Aarhus har en vanvittig god kaffescene. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at her hvor vi lander, får jeg nogle virkelig dygtige kollegaer rundt om mig. Men byen er stadig stor nok til, at der kommer folk ind, der er nye i kaffeverdenen,« mener barchefen.
Coffee Collective er en certificeret B-Corp virksomhed. Det betyder, at de overholder en masse strenge krav om blandt andet bæredygtighed - også den sociale bæredygtighed. Det er især fokus på bønderne og farmerne, der står bag kaffen, som interesserer Lukas Kragelund.
»Vi videregiver nogle kaffeoplevelser, der tilgodeser bønderne og farmerne. Det er jeg sikker på, at vi kan her i Aarhus,« tilføjer Lukas Kragelund.