Den Gamle By i kamp for klimaet

Jorden kalder fra 1974-er kvarteret i Den Gamle By, der viser 100 års plakater om alt fra 1970'ernes oliekrise til Hr. Gadegris.

Artiklens øverste billede
170 plakater i Den Gamle By sætter fokus på klimakampen og nutidens debat om miljøpåvirkning, klimaforandringer og energikrise. Pressefoto
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

170 plakater i Den Gamle By sætter fokus på klimakampen og nutidens omfangsrige debat om miljøpåvirkning, klimaforandringer og energikrise. Nu er debatten også rykket ind i Den Gamle Bys 1974-bykvarter i form af en udstilling på Dansk Plakatmuseum.

Udstillingen hedder ’Jorden kalder’! Plakater fra 100 års miljø- og klimakamp’, og man kan opleve i alt 170 plakater, som kan ses fra lørdag 11. februar.

Plakaterne fortæller om dele af forureningens historie i Danmark, om det private forbrug, om de mange former for energi, der holder samfundets hjul i gang og stiller spørgsmål til vores personlige ansvar og politikernes rolle. 

Tilsammen belyser plakaterne en fælles, verdensomspændende samfundsproblematik med dertilhørende konsekvenser. Det skriver Den Gamle By i en pressemeddelelse.

Alt for meget affald i gaderne er langt fra et nyt problem. Pressefoto

Plakater med deja-vu

»Det har i arbejdet med plakaterne overrasket os, hvor stærkt forureningsspørgsmål og miljøhensyn er blevet debatteret de sidste mange årtier. Vi har flere gange haft fornemmelsen af deja-vu. Klimadebatten i dag er på mange måder en gammel debat i nye klæder. Se blot på 1970’ernes oliekriseplakater, der taler direkte ind i nutidens energikrise og på ny bliver aktuelle med budskaber om at spare på energien,« siger medkurator af udstillingen og museumsinspektør Line Fogh Sørensen. 

Debatten om kloden og dens velbefindende har en lang historie. Udstillingens plakater tager gæsterne med på en rejse fra begyndelsen af 1900-tallet, hvor industrialisering og vækst begyndte at sætte sine tydelige aftryk på omgivelserne. 

Ved hjælp af plakaterne følger udstillingen debatten og udviklingen gennem tiden fra det nære og lokale, nationale miljøfokus til den globale klimaindsats, som kendes i dag. 

Energikrise og for store varmeregninger har tidligere været lige så aktuelt som i dag. Pressefoto

Ekaterina Poliakova, medkurator og akademisk medarbejder, uddyber:

»Tidligere tiders miljøplakater kan overraske, oplyse og inspirere os alle i dag. Det er derfor vores ønske, at gæsterne går opløftede og inspirerede fra udstillingen med visheden om, hvor mange der gennem tiden har kæmpet for planetens fremtid, og hvor meget det er lykkedes dem at rykke i fællesskab.«

Samtidig er plakaterne også et fascinerende vue over 100 års plakatkunst og mere generelle historie. 

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.