Fotoreportage fra gammel fabrik midt i byen: Fuld af liv og glade seniorer

Skråt overfor Salling i Østergade ligger et værksted fra 1905 med maskiner fra Sovjet før 2. Verdenskrig. De snurrer stadig og huset i tre etager er fuld af liv og glade seniorer.

Artiklens øverste billede
67-årige Bjørn Tvenge (I midten) er kommet på værkstedet i fire år, hvor han svejser, drejer og fræser metal. Denne dag lærer han at svejse aluminium af Leif, der er inviteret med af en gammel ven, fordi han kan svejse aluminium. Foto: Helle Arensbak
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Ding ding - klokken i værkstedet ringer og maskinerne stopper nærmest på sekundet. Uret signalerer 10.15, og nu er der tid til pause. Rundstykkerne ligger parate i poserne, og kaffen er klar på kanden. 

De herrer i blåt finder en stol, og i dag er der nærmest kamp om pladserne. Snakken går ivrigt, og imens smørret strækkes ud på brødet, kan man fornemme den nærværende stemning. 

Århus Onsdag er på besøg på i ”Værkstedet” i Østergade 40 - et paradis for pensionister, efterlønnere og fleksjobbere med lyst til at udfolde et håndværk. Der er mulighed for at arbejde med alt fra træ og metal til glas og keramik i de over 100 år gamle værkstedslokaler. 

Oskar Larsen har brugt Værkstedet i 10 år: “Min kone sagde: Hvis du går ind på Værkstedet, kommer du ikke ud i noget snavs. Så jeg er her tit." Foto: Helle Arensbak

I Østergade 40 kan alt lade sig gøre. Nu er Værkstedet for lykkelige seniorer. Her holder vi ikke hemmelighederne for os selv. Her snakker vi sammen. Kaffebordet er jo det vigtigste.

Tre glade svejsere og medlemmer af Værkstedet
Rundt om bordet i kaffepausen kl 10.15 er der ikke kun rundstykker og kaffe. Der er også værdifulde samtaler, som holder venskabet og sundheden i ave for de mange medlemmer på Østergade 40. Foto: Helle Arensbak

Udsigt over byens tage

Fra cirka 1907 og mange år frem blev der produceret lægter til brobygning i fabrikken, der i høj grad må ligne sig selv. Bag den blå dør i den hvide mur skråt overfor Salling i Østergade går man ind i en tidslomme, hvor det ene værksted afløser det andet. 

På øverste etage oppe under loftet, hvorfra man kan se ud over byens tage, arbejder medlemmerne med mosaik. Jo længere man går ned gennem bygningen, jo tungere bliver materialerne. I den nederste og mest mørke del arbejdes der med metal.

Her er masser af blåt arbejdstøj og fællesskabet virker sundt og oprigtigt krydret med finurlig værkstedshumor. Alderen er over de 60 år. Pensionen er for længst indkasseret, men tonen er skarp. 

Pin-up pigerne på væggen er nutidige, men maskinerne er fra det forrige århundrede. Nogle af dem er fra Sovjetunionen. Længe før murens fald. Men de fungerer og snurrer som gamle velsmurte hankatte. 

De blå herrer deler mange hundrede års faglig erfaring i værkstedet. De kan deres kram, og de deler gerne ud af både viden og venskab. Det er derfor de er her. Nogle af dem hver dag. 

Værkstedets motto: I Østergade 40 kan alt lade sig gøre. Her hjælper medlemmerne hinanden med alt det faglige, og det er rart at få en snak over maskinerne. Foto: Helle Arensbak
Finn Meling på 71 år kommer for at lave cykler til børnebørnene eller nørkle med en bilmotor, sammen med de gode 'drenge', der er på værkstedet for tiden. Man kan få al den hjælp man har brug for blandt de mange håndværkere. Foto: Helle Arensbak

Det sunde fællesskab

Her er fællesskabet en vigtig faktor og bag de mange kaffepauser og småsnakkende medlemmer ligger et fokus på sundhed. Både fysisk og mentalt.

I snart 40 år har værkstedet eksisteret, og den nuværende frontmand og koordinator Thomas Unterschlag er ikke i tvivl: 

»Jeg er ansat med fokus på mænds sundhed. For mig er der en meget klar sammenhæng mellem fællesskab og sundhed. Specielt når vi snakker den her målgruppe.«

Thomas Unterschlag er ny her. Han startede 1. marts i år, men har før været leder i otte år på Klostergadecentret. Og husker man stemmen, er det fordi, at han er speaker hos AGF ude på stadion.

»Jeg er Aarhus Kommunes mand på værkstedet og sørger for, at det hele kører rundt. Men mest af alt, så arbejder jeg med fællesskaber og mænds sundhed. Fællesbordet klokken 10.15 er husets hjerte,« siger han.

Tidspunktet for pausen er lige så gammel som huset selv. De mange millioner der bliver puttet i det her sted, kan meget vel blive sparet andre steder i systemet, for ifølge frontmanden kan det faglige fællesskab, koret og de mange snakke holde folk i gang. 

»Måske er der ikke så meget brug for hjemmehjælp eller lægebesøg, fordi vi knytter venskaber her. Det er en god flok, der er lige nu i hele huset,« forklarer Thomas Unterschlag.

At svejse i aluminium er ikke let. Derfor er der hentet forstærkning udefra i dag til de små projekter. Foto: Helle Arensbak

Min kone sagde: Hvis du går på Værkstedet, kommer du ikke ud i noget snavs. Så det gør jeg. Ikke hver dag, men mange dage.

Oskar Larsen, bruger i 10 år af Værkstedet
Hugo Sejersen bruger træværksted og synger i kor. Aarhus Ronkedor Kor er et tilbud for mænd under FO's ”Ud af røret” og man skal derfor tilmeldes hos FO. Foto: Helle Arensbak

Fløjter på vej hertil

Det er en fornøjelse for den alsidige koordinator at sætte ting i værk, som kan være livsafgørende for nogle af borgerne i byen. Hverken mere eller mindre:

»Det er så livsbekræftende for mig at gå rundt herinde og opleve alle vores aktiviteter. Det kan ikke beskrives med ord. Huset er åbent for så mange pragtfulde mennesker, og her fortælles mange sjove historier. Jeg har det sådan… man skal kunne fløjte om morgenen i bilen når man kører på arbejde,« siger han.

Jytte Hanquist har været i keramikværkstedet siden april 2022. Hun fandt det gennem Bodil, der også bruger stedet. Foto: Helle Arensbak
Ove Grandt på 65 år gik på efterløn for halvandet år siden og savnede at lave noget sammen med andre. Han hørte om Værkstedet gennem en bekendt, og troede egentlig at han skulle bruge træværkstedet, men fandt sig til rette på keramikværkstedet. Foto: Helle Arensbak
Bag den blå dør på Østergade 40 gemmer der sig mere end 100 års historie, masser af liv og værksteder af alle slags i tre etager. Foto: Helle Arensbak

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.