Tre ud af fire protesterer over Aarhus Kommunes kultur-besparelser

Kommunens forslag til besparelser har fået 1.782 aarhusianere til at skrive et høringssvar og 1.329 af dem handler om kultur og fritid. Lukningen af Headquarters, biblioteker, klubber og teatre giver mange protester.

Artiklens øverste billede
Tirsdag 15. november om morgenen var antallet af høringssvar mod kommunens besparelser nået op på 1.782, og taller vokser hele tiden. I sidste uge demonstrerede 200 borger i Hasle mod lukning af biblioteket. Foto: Nicklas Linnemann Nielsen.
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

De har travlt i disse dage på Aarhus Kommune med at læse de 1.782 høringssvar, der er strømmet ind de seneste 10 dage. Et sparekatalog med en lang række forslag har fået byens borgere til tasterne.

De protesterer især over besparelser på kultur- og fritidslivet. 1.329 svar handler om det, og det svarer til tre ud af fire. Tallet var status tirsdag morgen 15. november, og der kommer fortsat svar ind.

Den nuværende rådmand for Kultur og Borgervice, Metin Lindved Aydin, vil ikke kommenterer på svarerne, men er overvældet over mængden af dem:

»Det viser tydeligt, hvor vigtige vores kultur- og fritidstilbud er for den enkelte og ikke mindst for vores mange børn og unge. Vi undgår ikke at skulle spare, men alle høringssvarene gør et stort indtryk på mig, og jeg vil gerne takke for de mange svar, som vil indgå i det videre arbejde. Det sender et vigtigt signal til alle byrådspolitikere om, hvad der giver værdi for borgerne i Aarhus, « siger Metin Lindved Aydin.

726 svar om HeadQuarters

Århus Onsdag har tidligere skrevet om de 512 høringssvar, der væltede ind på kun et døgn, og som var protester mod lukningen af spillestedet HeadQuartes.

Tallet var tirsdag morgen nået op på 726. Og det har gjort indtryk på forvaltningen.

»Det er imponerende,a t der er kommet så mange svar om HeadQuarters, der gør det rigtig godt. Vi tog straks kontakt til dem, da vi læste artiklen om det. Der sker først noget for HeadQuarters i 2025, og kun hvis foreslagene bliver vedtaget. Hvis de skal flytte, vil vi gerne hjælpe med at finde nye lokaler,« siger kulturchef Lars Davidsen, der dok ikke har en konkret løsning på det lige nu.

Børnene rammes hårdt

Børn og Unges sparekatalog har forslag for besparelser på mere end tre millioner kroner om året til skoleelever. Af afdelingens 409 høringssvar handler de 27 om kulturbesparelser.

Magistratsafdelingen for Sociale forhold og Beskæftigelser har modtaget i alt 120 høringssvar. Af dem handler 78 om lukning af Musik- og medieværkstedet.

Samlet er der dermed indtil videre kommet 1.329 høringssvar, der omhandler kultur- og fritidstilbud. Det svarer til 75 pct. af samtlige høringssvar.

»Kultur- og fritidslivet bliver ramt ekstraordinært hårdt. Det er endnu et slag i hovedet på et område, som først er ved at rejse sig efter konsekvenserne af coronakrisen. Vores mange foreninger og institutioner bidrager til sundhed, fællesskab og til hele byens identitet. Høringssvarene viser en enorm opbakning, og det er jeg som rådmand både berørt af og stolt over,« siger Metin Lindved Aydin.

Aarhus Kommune skal i de kommende år spare 214 millioner kroner om året. Magistratsafdelingernes spareforslag er i høring frem til den 24. november.

Partierne bag budgetforliget mødes den 5. december og drøfter eventuelle tilpasninger af spareforslagene på baggrund af høringssvarene.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.