Spareforslag: Katapult lukker, HeadQuarters bliver hjemløs og Bora Bora bliver klemt
Kulturforvaltningen skal spare og vil fjerne et driftstilskud, så Katapult må lukke, hvorefter Bora Bora kan overtage de for små lokaler og HeadQuarters står på gaden.
Aarhus Kommue skal spare 220 mio. kr. og 14 af dem skal findes i Kultur- og Borgerservice. Da kulturforvaltningen bruger mere end 100 mio. kr. på driftstilskud til byens kulturinstitutioner, mener den, det er et oplagt sted at skære. Det svarer til over 60 procent af forvaltningens samlede ramme.
Når man kortlægger kulturinstitutionerne, står der teater ni steder på kortet. Otte af dem får tilskud fra kommunen, og det er ifølge kulturchef Lars Davidsen for mange. Til sammenligning finder man kun tre af byens spillesteder på kortet.
Derfor foreslår kulturforvaltningen at fjerne tilskuddet til Teater Katapult og muligvis sætte huslejen op.
»Vi er rystede. Det vil betyde, at vi må lukke. Med et forslag om at fjerne hele tilskuddet vil det de facto resultere i en lukning af teateret om godt et år,« siger teaterchefen, Torben Dahl.
Han påpeger, at det er en dårlig forretning at spare et tilskud på 1,5 mio. kr. og så miste Katapults omsætning på 5,7 mio. kr. De kommer blandt andet fra staten, regionen og andre kommuner. Pengene skaber arbejdspladser og trækker gæster til Aarhus.
Bora Bora i klemme
Hvis Katapult lukker, kan det ifølge spareforslaget løse et af kommunes andre udfordringer. Byrådet har tidligere vedtaget at etablere et børnekulturcenter på Brobjergskolen, hvor Bora Bora og HeadQuarters holder til.
Derfor foreslår forvaltningen, at Bora Bora kan overtage Katapults lokaler på Godsbanen.
»Vi kan ikke være på Godsbanen med vores nuværende danseteater. Scenen er simpelthen ikke dyb eller bred nok. Vores ambition er at kunne fortsætte som internationalt anerkendt produktionshus og vise de store flotte forstilinger, som publikum er glade for,« siger teaterchef Lotte Kofod Ludvigsen.
Hvis den flytning bliver et krav, må danseteateret genopfinde sig selv i en anden form og måske rykke ud i byrummet.
Det vil også betyde, at HeadQuarters står uden tag over hovedet. Spillestedet, der også er natklub, er lejer hos danseteateret.
Vi er rystede. Det vil betyde, at vi må lukke. Med et forslag om at fjerne hele tilskuddet vil det de facto resultere i en lukning af teateret om godt et år.
HeadQuarters på gaden
»Vi er bange - for hvis det sker, må vi lukke. Det vil være en kæmpe udfordring at finde et andet sted at være, så forslaget er virkelig bekymrende. Blandt andet fordi tidsrammen er meget lille. Når vi umiddelbart ser på planen, har vi kun et års tid til at forberede os,« siger Ole Løhde, der er direktør på HeadQuarters.
De to teater og spillestedet har brugt mellem 12 og 20 år på at etablere sig og oparbejde et trofast publikum og mange samarbejdspartnere.
»Det er måske nemt at lukke vores teater men meget langvarigt og omkostningstungt at bygge noget lignende. Vi har brugt mere end 20 år på at bygge det op fra bunden,« påpeger Torben Dahl.
Vi er bange - for hvis det sker, må vi lukke. Det vil være en kæmpe udfordring at finde et andet sted at være, så forslaget er virkelig bekymrende. Blandt andet fordi tidsrammen er meget lille.
Vækstlaget overses
Hvis Katapult forsvinder, fjerner man ifølge direktøren en hel fødekæde ud af teatermiljøet, der strækker sig langt udenfor den aarhusianske bygrænse. Teateret har de senere år gjort sig bemærket ved at udvikle ny dramatik og at spotte nye talenter i det såkaldte Katapult Akademiet. Det sker i samarbejde med Den Danske Scenekunstskole, der holder til i Skolegade i Aarhus, Skive Kommune, Odin Teateret i Holstebro, Ry og Testrup Højskole.
Direktør Per Smedegaard fra Teater Svalegangen er fuldstændig enig med Torben Dahl i, at en scene som Katapult i samarbejde med Den Åbne Scene kan løfte vækstlaget ind i den profesionelle verden, og at det er et aarhusiansk særkende.
»Det er de unge og deres trivsel, man rammer ved at nedprioritere vækstlaget. Også fordi forvaltningen samtidig foreslår at fjerne tilskuddet til at skoleelever kan komme i teateret. Der møder de noget helt andet end den evige skærm, og de lærer at reflektere og få en større forståelse af sig selv,« siger Per Smedgaard.
Pilen peger på Katapult
Kulturforvaltningen nævner ikke de unges mistrivsel i sparekataloget, men er optaget af børnenes.
»Vi vil ikke spare på børneteatrene, fordi børnene i disse år er ramt af mistrivsel,« siger Lars Davidsen.
Det freder byens tre børneteatre. For de øvrige gælder det, at Bora Bora er det eneste danseteater og Den Åbne Scene mest er lokaler til leje og får kun et ganske lille tilskud. Opgang2 er et turnéteater, der hænger sammen med et ungdomsdagtilbud.
Aarhus Teater er i en kategori for sig selv, da det er statsfinansieret og slet ikke en del af kommunens budget.
Det efterlader Katapult og Svalegangen, der begge laver seriøst teater for voksne.
»Vi har peget på Katapult, der holder til i Godsbanes lokaler, som andre kan få glæde af, mens Svalegangen er større og har sit eget teaterhus. Forslaget er på ingen måde en kritik af nogen af teatrenes arbejde,« forklarer kulturchefen.
Vil rive bygning ned
»Jeg har stor forståelse for, at de ikke lige nu kan se sig ind i det, men jeg har en tyrkertro på, at vi kan en finde løsning. Vi vil selvfølgelig gå i dialog med dem om hvordan, hvis rokaden bliver besluttet,« forsikrer kulturchefen.
Han forklarer, at etableringen af et børnekulturcenter på Brobjergskolen er besluttet, men at det ikke ligger fast, hvordan det skal realiseres. Bora Bora og HeadQuarters ligger i skolens Bygning C, der enten skal moderniseres for 40-50 mio. kr. eller rives ned. Forvaltningen forslår det sidste.
Teatrene får indtil 24. november travlt med at udarbejde et høringssvar til spareforslagene og prøve at påvirke politikernes holdning til deres situation.