På Ingerslev bliver parkeringspladsen til en festscene

Festugen kryber gennem Aarhus' gamle gader, og Frederiksbjerg er ikke nogen undtagelse. Ingerslev Plads omlægges til et samlingssted for farverige oplevelser i løbet af ugen.

Artiklens øverste billede
Normalt er pladsen fyldt med biler. I festugen vil det være træer i stedet for. Foto: Nicklas Linnemann Nielsen

Varevognsdøren smækkes. Jeppe Spure Nielsen spejder ud over den stadig halvfyldte parkeringsplads. På trods af skilte, der fortæller, at parkeringspladsen skal fyldes med rullegræs, lindetræer og en seks meter stor scene, så er holder der stadig biler.

»Vi bliver nødt til at ringe efter politiet for at fjerne de resterende, men de får lige lidt mere tid,« siger Jeppe Spure Nielsen, der er talsmand for Frederiksbjerg Spirer, som står bag projektet med at omdanne Ingerslev Plads.

Brostenene bliver snart prydet med cirka 60 kvadratmeter rullegræs, store træer og masser af plads til vilde ambitioner om beboerdrevne arrangementer.

Jeppe Spure Nielsen peger ud over pladsen, mens han remser de kommende aktiviteter op.

»Der er alt fra kæledyrstræf og stik mig din stikling, hvor en beboer stiller et bord op med en masse stiklinger, som man kan bytte med, til lejlighedsfremvisninger, nabofortællinger, reparationsværksted for cykler og andre ting som fællesspisning, sang og meget andet,« siger han

Jeppe Spure Nielsen kommer igennem remsen uden at holde en eneste pause. Målet er at se, hvad pladsen kan byde ind med på forskellige tidspunkter på dagen.

Et eller andet

Normalt parkerer man bilen og smutter. Omlægningen til Festugen giver nu en chance for at se omgivelserne i nye rammer. Når DJ’s indtager scenen og byder op til dans, vil hverdagens kedelige gule sedler i bilernes forruder forhåbentlig glemmes, og det ser flere borgere frem til.

»De er rigtig nysgerrige på at se pladsen uden biler og at eksperimentere med, hvad den kan. Den er jo kvarterets hjerte,« siger Jeppe Spurre.

Når de frivillige stiller klar fra klokken ni, er det Jeppe Spurre, der organiserer dem. Foto: Nicklas Linnemann Nielsen

Festugen skal byde på noget andet, end det borgerne er vandt til på brostenene.

»Den sidste lørdag bliver vild. Der kommer silent disco, det hedder Groove med Rikke, hvor man bare danser rundt med høretelefoner på,« siger Jeppe Spure Nielsen.

Fortællingen om planerne afbrydes af en bil, som forsøger at køre ind på parkeringspladsen, og Jeppe Spure Nielsen bliver nødt til at løbe over og fortælle, at der er parkering forbudt.

Rejsearrangøren Line Toft kommer gående, mens hun griner ad seancen.

»Det er utroligt, at det sker på trods af alle skiltene,« siger hun.

Line Toft og Jeppe Spure Nielsen snakker om, hvordan man undgår at flere biler forsøger at fylde parkeringspladsen. Alt fra milestrimmel og stole fra Nabokiosken bliver diskuteret, men de bliver enige om at sætte nogle bukke op.

Mere end for sjov

Mængden af arbejde og borgernes engagement overrasker også arrangørerne.

»Det er et kæmpe projekt. Der er mange niveauer, lige fra godkendelser til fundraising, mobilisering og organisering af beboerne og pladsdesign,« siger Jeppe Spure Nielsen.

Ambitionen med projektet er ikke bare kortsigtet. Festugen vil være et eksperiment, hvor beboerne undersøger mulighederne for at omdanne parkeringspladsen mere permanent.

»Det er godt at eksperimentere med ting, der er midlertidige, det giver nemlig en masse erfaring. Projektet gør os meget klogere,« siger Jeppe Spure Nielsen.

To frivillige kommer over og spørger, om de kan hjælpe med noget., og de tilbyder at komme med en kop kaffe. Jeppe Spure Nielsen skynder sig at takke ja til tilbuddet.

»Vi byder ind med det, folk kommer med fra nabolaget. Vi har faktisk nul kroner til arrangementer. Alle de penge vi har, bruger vi til at skabe de fysiske rammer på pladsen,« sigerJeppe Spure Nielsen.

Han glæder sig især til et bestemt arrangement:

»Den sidste lørdag i festugen bliver en brag af en fest. Om aftenen kommer bandet Total Hip Replacement,« siger Jeppe Spure Nielsen.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.