Food Festival er tilbage - i år med livemusik og aftenfest

Food Festival vender tilbage til Tangkrogen efter tre års pause. Det bliver med aftenåbning, livemusik og flere show-køkkener end tidligere, så festivalgæsterne får både kultur- og mad-oplevelser for pengene.

Artiklens øverste billede
Timm Vladimir er et af Food Festivals tilbagevendende navne. Han driver kokkeskole i Valby og Aarhus og er rutineret i at dele sin passion med alle, der vil være med. Pressefoto: Food Festival
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Efter sidste års Food Week med en lang række madevents på byens kultursteder, vender Food Festival i år hjem til det grønne græs og den friske havbrise på Tangkrogen. Med sig har food-folket en lang række erfaringer og inspiration fra deres samarbejdspartnere i det aarhusianske kulturliv, så i år er festivalen for eksempel med livemusik i form af hyggelige lounge-toner.

»Vi har taget meget med fra alle de kulturoplevelser, vi fik sidste år, da vi lavede Food Week. I år har vi for eksempel dramatiseringen af Karen Blixens sommermenuer, Søren Gericke som turguide gennem kartoflens historie og det seriøst nørdede pizzakursus,« siger direktøren for Food Aarhus og Food Festival, Anna Lund.

Der er fuld blus på festivalstemningen til forskel fra fine middage på hvide duge og dyre drinks på bonede gulve. Gummistøvler eller sandaler er den perfekte påklædning, og med et godt humør kommer man langt i det uformelle univers, hvor alle kan være med. Også når nogle af landets bedste kokke inviterer indenfor i køkkenerne.

Med det brede udvalg af aktiviteter anbefaler Anna Lund, at man går til Food Festival på samme måde, som en musikfestival.

»Vi vil gerne give folk en festivalstemning, som vi kender fra musikfestivalerne. Udse dig et par gode ting, som du ved, du gerne vil med til – og så skal du ellers bare følge din nysgerrighed rundt på pladsen. Snup et par smagsprøver, fang et trick, lyt til en spændende debat, få en snak med de engagerede fagfolk – nyd stemningen og prøv noget nyt,« foreslår Anna Lund.

Vi har flyttet Nordiske Dråber hen i et område med hyggelige træer og mulighed for at pakke det ind i kulørte lamper. Det er lidt skørt, at gæsterne tidligere har skulle gå hjem, før mørket begynder at falde på, og festen får fart. Det laver vi derfor om på.

Anna Lund, direktør Food Festival

På græs igen

Århus Onsdag møder hende i Foods hovedkvarter i Studsgade. Der er god stemning og heftig aktivitet. Anna Lund sørger effektivt for fejringen af en medarbejder, der har fødselsdag, og luftningen af sin hotdog-hund ind i flyvende fart, inden vi fordyber os i årets nyheder.

Hun og hele holdet er i fin form og arbejder i disse dage i døgndrift for at få de 50.000 kvadratmeter med 100 events til at spille.

Anna Lund forsikrer, at selvom der er skruet op for sceneaktiviteterne, så er Food Festival stadig fuld af god mad og hyggelige oplevelser, som er med til at gøre Food Festival til Danmarks største madevent.

Hun glæder sig til igen at komme på græs, hvor man kan klappe en ko og lave mad over bål. Den kommunikationsuddannede direktør har et skarpt øje for det gode liv og uformelle rammer - også når det handler om den seneste nye forskning indenfor fremtidens fødevarer eller vores måde at smage på.

»Vi arbejder ud fra det motto, at mad er alt for spændende til bare at blive spist,« siger Anna Lund på nordjysk og slår en latter op, der er så hjertelig, at man er overbevist lige på stedet.

Festivalens placering i Aarhus er ingen tilfældighed, for den er helt tæt på det danske korn- og spisekammer, der findes i Østjylland og som er storleverandør af råvarer til danskernes spiseborde. Food Festival har et tæt samarbejde med flere hundrede entreprenante fødevareproducenter, der er byggestenene i madfesten, og som man kan møde på pladsen. Mange af dem med smagsprøver på det, de kan.

Food Festival gør det muligt for rigtig mange at opleve og smage noget nyt, som er tilberedt af de bedste råvarer. Foto: Ole Sørensen

Mangler 100 frivillige

I de 10 år, festivalen har eksisteret, har der været mellem 25.000 besøgende i 2015 til 38.500 sidste år, hvor det var Food Week. Der har flere år været 30.000 eller lidt flere gæster på Tangkrogen. Det kræver i omegnen af 1000 frivillige at afvikle en velafbalanceret festival for dem.

»Vi har efter mange andre festivalers udfordringer med at få frivillige, været utrolig spændte på, om det kunne lade sig gøre. Det er virkelig vigtigt for os. Heldigvis er det gået rigtig godt og over al forventning. Der er virkelig kommet mange frivillige de seneste uger,« siger en lettet Anna Lund.

Der mangler stadig et sted mellem 100 og 150 frivillige, men hun tror, at det er muligt at finde dem.

»Nu er jeg fortrøstningsfuld. De sidste 100 frivillige må meget gerne dukke op inden torsdag 1. september, så vi holder et skarpt øje med det. Vi betaler foreninger og skoler for at rydde op og slæbe affald, så man skal for eksempel stå i indgangen til pladsen som frivillig. Der er ikke nogen tunge opgaver,« forklarer hun.

Anna Lund og Molly, der er en såkaldt hotdog-hund og med til næsten alt på Food Festival. Her varmer de op til DM i hotdog. Arkivfoto: Food Festival

Vi har noget så festligt som en cocktailkonkurrence lørdag aften, Den består ikke bare af show off fra dygtige mennesker, der viser hvad de kan. Gæsterne er med som en slags dommere.

Anna Lund, direktør Food Festival

Aftenåbent og aftensmad

Som noget nyt er åbningstiden på festivalen forlænget i det område, der hedder Nordiske Dråber. I det hører forskellige former for lokalt produceret alkohol til, og det er måske mere oplagt at besøge det og få sig en gin og tonic hen mod aften end midt på formiddagen.

»Vi har flyttet Nordiske Dråber hen i et område med hyggelige træer og mulighed for at pakke det ind i kulørte lamper. Det er lidt skørt, at gæsterne tidligere har skulle gå hjem, før mørket begynder at falde på, og festen får fart. Det laver vi derfor om på,« siger Anna Lund, der personligt har området med gyldne dråber som en af sine personlige favoritter.

Fødevareproducenterne kan ikke alle holde til at arbejde på pladsen fra 10 formiddag til hen på aftenen, derfor er området med Nordiske Dråber udvalgt som det eneste sted, hvor der er åbent til klokken 20.30.

I år behøver man ikke gå hjem, når det bliver tid til aftensmad ved 19-tiden. Man kan blive på pladsen og få sin aftensmad der. Den vil blive tilberedt af bl.a. Timm Vladimir. Det sker i selskab med en gruppe musikere, der er med til at skabe en god stemning.

»Vi har noget så festligt som en cocktailkonkurrence lørdag aften. Den består ikke bare af show off fra dygtige mennesker, der viser hvad de kan. Gæsterne er med som en slags dommere. For et næsten symbolsk beløb får man seks cocktails og skal så afgive sine stemmer,« siger direktøren, der gerne vil involvere så mange som muligt i aktiviteterne.

Der er god plads til tusindvis af mennesker på festivalpladsen i det fri på Tangkrogen. Området er på 50.000 kvadratmeter, der rummer åbne pladser, telte og hyggekroge. Arkivfoto: Food Festival

Danmarks bedste hotdog

Festivalen blander årets nyheder med de gode gamle traditioner. En af dem handler om at lave den bedste gourmet-hotdog i kategorierne Årets Hotdog Konge, Årets Innovative Hotdog og Danmarks Bedste Hotdog.

15 restauranter er med, og de skal overbevise et skarpt dommerpanel om, at netop deres hotdog skal vinde.

I dette års panel er Umut Sakarya, der bl.a. får følgeskab af stjernekokkene Thomas Herman og Dak Wichangoen, som er kendt fra både tv og toprestauranter.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.