Aarhus Festuge: Guide til 34 fester under KomSammen

Lørdag 3. september vil flere hundrede aarhusianere deltage i festlige fællesskaber rundt omkring i byen som en del af festugens KomSammen-koncept.

Artiklens øverste billede
Efter forhindringsløbet for hunde vil der være ”afterrun” for de op imod 5-600 deltagere i Festugens KomSammen-arrangement 3. september. Pressefoto
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Aarhus Festuge vil samle en giga folkefest lørdag 3. september, og har opfordret organisationer, klubber, foreninger og aarhusianerne til at bidrage med en fest i deres miljø. Det har 34 meget forskellige grupper gjort.

Der bliver hundeforhindringsløb, dragshow, syklub, havefest, gadefodbold og meget andet. Det vil blandt andet foregå i Gellerup, Mårslet og Hjoertshøj.

Århus Onsdag har samlet et udvalg af dagens festlige fællesskaber i denne guide:

K9 Biathlon for alle

Få bånd er stærkere end det mellem ejer og hund. På Vilhelmsborg kan man sammen med sin hund deltage en hel dag i et unikt og aktivt hundefællesskab. Biathlon er forhindringsløb med hund, men der er forskellige distancer, så alle kan være med uanset ejerens tempo og hundens evne til at lystre.

Efter strabadserne vil der være ”afterrun” for de op imod 5-600 deltagere, hvor man i stil med afterski kan møde de andre hundeejere (og hunde) i en hyggelig ramme, som Festugen hjælper med til i form af lyskæder, sidde/liggefaciliteter, fadølsanlæg og hundeis.

Vilhelmsborg Allé 1, Mårslet.

Syklubben inviterer til Frocktails’ dvs. frocks som i kjoler + cocktails. Pressefoto

Sy sammen

To aarhusianere mødes til et sytræf på Sjælland og undrer sig over, hvorfor der ikke rigtig var nogen sy-relaterede arrangementer i Aarhus. Således blev Syklub Aarhus stiftet i slutningen af 2019. Og så kom nedlukningen.

Heldigvis er syklubben oppe og køre igen og afholder jævnligt arrangementer på Folkestedet, hvor alt fra gymnasieelever til pensionister dukker op med den helt store symaskineopbakning og nogle gange kan finde på at sy i 10-12 timer.

I forbindelse med KomSammen er temaet inspireret af sytrenden ’Frocktails’ dvs. frocks som i kjoler + cocktails. Er man rigtig god, kommer man i sin egen hjemmesyede kjole. Festugen har sørget for op en lækker sysammendag med cocktailsmagning fra Force Majeure og lækker tapas udefra MIB.

Syklub Aarhus, Folkestedet Carl Blochsgade.

Gellerup holder byfest med løb mellem husene for børn. Pressefoto

Løb mellem husene

Dette landsdækkende initiativ finder for andet år sted i Gellerups nye bypark. Løb Mellem Husene er præcis, hvad navnet antyder, et løb mellem huse.

Men det er også meget mere end det! For når du har løbet eller gået de forholdsvis korte ruter (1,7 eller 5 km), bevæger du dig videre ind i et brag af en byfest.

Sidste år var der deltagelse af flere end 600 personer til byfesten, især en masse børn. Netop børneunderholdningen får ekstra kærlighed i år, hvor det nye Sports- og Kulturcampus omdannes til en børnefestivalsplads med et fuldt musik- og aktivitetsprogram.

Gellerups nye bypark

Haveforeningen 1940 i Viby fejrer 80 års fødselsdag. Pressefoto

Fest for haver i 80 år

Hvem kender ikke til festerne og de større sammenkomster, der gang på gang måtte udskydes på grund af den pandemiske pestilens. I Haveforeningen 1940 i Viby har de et 80-års jubilæum, som efter flere år i kedelig dvaletilstand endelig kan realiseres i stor stil.

Nye børnefamilier er i mellemtiden kommet til og festudvalget har sågar været midlertidigt opløst. Derfor er foreningens store drøm, at jubilæumsfesten den 3. september kan kickstarte fællesskabet på tværs af kolonihaver og generationer.

Her sender vi en bæredygtig kok ud til at lave mad af deres afgrøder, børneunderholdning og musik og håber, at det kan skabe en fantastisk dag, der kan kickstarte fællesskabet på tværs af kolonihaver og generationer.

Haveforeningen 1940 Aarhus, Syrenvej, Viby.

Viruphuset i Hjortshøj vil med en festlig dag forene beboere præget af byens økologiske andelssamfund og kollektiver med de mange nytilflyttede småbørnsfamilie. Pressefoto

Fest i Viruphuset

I Hjortshøj har de gennem efterhånden nogle år afholdt sommerfest for at samle ind til byggeriet af det multifunktionelle Viruphuset. Nu står huset der med alt fra koncerter, café, fitness og diverse foreningsaktiviteter. Men… der skal stadig samles penge ind, da hele huset er drevet af frivillige med undtagelse af en enkelt lønnet daglig leder. Derfor holder de igen i år Sensommer med alverdens aktiviteter og kulturelle indslag hele dagen, hvor deltagelsen er gratis.

Et af de store ønsker i Hjortshøj er at forene de beboere, der hører til fra dagene præget af landbrug, byens økologiske andelssamfund, kollektiver og de mange nytilflyttede småbørnsfamilier. Hvordan gør man det?

Der bliver fest om aftenen med underholdning ved musikeren School of X.

Viruphuset Hjortshøj.


Afabulous Allies står bag et glitrende dragshow og efterfølgende fest på Klub22 i det tidligere amtssygehus. Pressefoto

Dragshow

Kvinderne bag Afabulous Allies vil gerne gøre op med stereotypen om drag queens som værende udelukkende mænd. Alle kan være drag! Selve Drag Queen-betegnelsen tæller nu også afarter som f.eks. Bio/Faux-Queens, Drag Kings og Club Queens. Ikke mindst vil Afabulous Allies gerne slå et slag for, at det at være drag ikke blot er et spørgsmål om at klæde sig ud – det er en performancekunst.

De hylder mangfoldigheden og alt det, som ikke nødvendigvis er masserepræsenteret i Aarhus, når de åbner dørene på Klub22 i det gamle amtshospital. Showet starter kl. 20, hvor Nicky&Kat fra Afabulous Allies vil være aftenens konferenciers og guide publikum igennem forskellige drag-performere, som alle har noget helt særligt at byde på. Og VVE Collective sørger for tonerne til et brag af en dansefest efter showet.

Drag-performerne man kan opleve er: Faux Moe, Nicole Adore, Judii Trench, Miss Cassy, Annie Rection og Afabulous Allies.

Klub22, Tage-Hansens Gade 2, 4a, 8000 Aarhus C

Gadefodbold på Godsbanen

Spillet med den lille runde kugle kan samle folk og give anledning til fællesskab som få ting i dette land.

NGO’en Ombold er netop et forandringsskabende og inkluderende fodboldfællesskab for socialt udsatte og mennesker ramt af hjemløshed.

Under mottoet ‘Fodbold, Fællesskab og Forandring’ har de siden 2003 engageret og aktiveret mere end 15.000 voksne, som ikke naturligt opsøger eller er en del af almindelige idrætsforeninger.

Fodbold og fællesskab går hånd i hånd, når Ombold sammen med foreningen Aarhus Street Soccer holder deres årlige turnering, som i år finder sted ved Godsbanen. De håber, at rigtig mange i løbet af eftermiddagen vil være med til at skabe en kulisse til denne særlige fodboldfest, hvor der vil være dj og måske endda en optræden fra et kendt Aarhus-ansigt eller to.

Gadefodbold på Godsbanen, lørdag eftermiddag.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.