En ny slags drag queens giver den gas i Aarhus

Drag queens var traditionelt mænd klædt ud som kvinder, men nu har Aarhus fået en gruppe kvindelige drags: Afabulous Allies. De vil sprede glitter og glæde i festugens store KomSammen-fest lørdag 3. september.

Artiklens øverste billede
En af Danmarks største drags, Mizz Privileze, skød Afabulous Allies i gang med drag, da de mødtes til drag bingo på Kromosom i Aarhus. Drag er ikke kun for homoseksuelle mænd men for alle - også kvinder. Foto: Afabulous Allies
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Mange af os forbinder de flamboyante og farverige drag queens med homoseksuelle mænd i store rober. Men de kan være så meget andet. I Aarhus har en ny gruppe set dagens lys: Afabulous Allies.

Det særlige ved den er, at de er kvinder, der klæder sig ud og optræder som drag queens. For sådan nogle kan have alle former for køn, seksualitet og politiske ståsteder.

»Drag er ikke kun for homoseksuelle mænd. Det er for alle. Vi har været draget af miljøet i årevis og har mødt mange drag queens. De har mødt os med åbne arme og har opfordret til, at vi kaster os ud i det. Faktisk skød en af Danmarks største drags, Mizz Privileze, os i gang, da vi mødtes til drag bingo på Kromosom i Aarhus,« siger Katerina Jakobsen og Simone Kristensen, der har dannet den nye gruppe.

For alle i festugen

Man kan opleve dem lørdag 3. september i Aarhus Festuge, som en del af den store fællesskabsbaserede folkefest, KomSammen. Den vil bestå af en lang række forskellige festlige aktiviteter rundt omkring i byen. Der bliver blandt meget andet en workshop om dagen med Afabulous Allies og et drag queen-show om aftenen. Som det fremgår af faktaboksen kan alle byde ind med festlige arrangementer og få hjælp til at udføre dem. Det har Afabulous Allies gjort.

»Vi ønsker at lave en dag i dragens tegn, hvor det skal være muligt at udforske, hvad der gør drag helt specielt. Deltagerne kan prøve at være drag for en dag. De kan få et indblik i eller blive bedre til at mestre den scenekunst, som drag er,« siger de til Århus Onsdag.

I drag-universet hedder de Kat Ass Trophé og Nicky Feminem. Helt typisk for miljøet er det navne, der kan udtales og forstås på forskellige måder.

Drag queens kan optræde i alle former for kostumer og behøver ikke altid være i store rober med rhinsten, glimmer og glitter. Her har Afabulous Allies valgt at optræde i retrokjoler. Foto: Afabulous Allies

Gak, gøjl og godt humør

Deres mål er at underholde med gak, gøjl, dans og godt humør uden at tage sig selv alt for seriøst eller være bange for at skeje ud. Der er plads til at være lige så feminin eller maskulin og alt der imellem, som de har lyst til. Også på kostumesiden er der ret frit spil, man behøver ikke at stille op i de helt store rober, men kan gøre det lige så småt og stort, som man vil.

»Vi kan lide at performe, danse, lægge stor makeup, skeje ud og være skøre. Derfor har vi kastet os over drag. Vi mødes en gang om ugen og siger, at vi går til drag - præcis som når andre går til tennis, eller hvad de nu gør. Vi udarbejder koreografier og danser. Det er jo bare en del af en performance, så vi arbejder også med at udføre vores numre og med at lægge makeup,« siger de og viser fotos på den skærm, som vi mødes igennem - vi har i mangel på tid sat hinanden i stævne på Teams.

De nye aarhusianske drags beretter begejstrede, hvordan de altid har elsket at spille teater og danse og at Simone Kristensen har været fitnessinstruktør og har haft dansehold. Så dans fylder meget i deres numre.

»Vi bliver rost for vores koreografier, som vi bruger lang tid på at øve, fordi vi gennemtænker og udarbejder detaljer. En af the grand old drags har sagt, at vi har et højt ambitionsniveau, og det tager vi som en kompliment,« forklarer Katerina Jakobsen og Simone Kristensen.

Den aarhusianske draggruppe Drag Aros solgte alle billetterne til årets ”Drag Valentine Show” på en enkelt dag. Nu kan man igen opleve nogle af dem ved festugens KomSammen-drag 3. september. Foto: PR

Udstyr, tid og tålmod

Den årelange interesse for at klæde sig ud kombineret med en modstand mod at smide noget ud betyder, at Simone Kristensen har et skab fuld af gode ting og sager. Der er et arsenal af makeup og tøj, og det er vigtigt.

»Det kræver ekstremt meget udstyr, tid og tålmodighed. Vi limer øjenbrynene ned, inden de igen skal tegnes op. Det tager 20 minutter, før limen er tør, og de er klar til makeuppen. Hvis vi skynder os alt det, vi kan, tager det to timer at få det hele på plads komme til at se rigtig ud - og så kommer kostumerne,« siger de cirka 30-årige kvinder, der har øvet sig i timevis.

Det sværeste for Kat Ass Trophé og Nicky Feminem er at navigere i det politiske landskab, som dragverdenen i høj grad er. En lang række af de kendte navne bruger platformen til at kommunikere politiske budskaber og holdninger, men det har Afabulous Allies indtil videre afholdt sig fra.

»Der er sindssygt meget politik i drag. Vi vil gerne være underholdende, være allierede i LGBT+-miljøet og brede dette her ud. Men det er megasvært ikke at engagere sig i et politisk spektrum. Hvor sætter man lige grænsen? Vi kan sagtens stikke lidt til aktuelle emner og drille, men vi kommer ikke til at deltage i debatter på folkemødet på samme måde som Mizz Privileze, der ellers inspirerer mange.«

Aarhusianske Afabulous Allies har fået opbakning fra Mizz Privileze, der er med i en kampagne mod det had, som LGBTQI+-personer kan opleve. Mizz Privileze opnåede en finaleplads i *Danmark Har Talent* i 2019. Arkivfoto: Ritzau/Scanpix

Hvordan er du som drag?

Afabulous Allies har altså mere fokus på at brede performancekunsten ud og få flere med i et sjovt fællesskab og mindre på det politiske. Derfor er de klar til at gakke og skeje ud med alle, der har lyst, i en worskshop lørdag 3. september i dagtimerne. Den er stadig under udarbejdelse, så det præcise tidspunkt, og stedet er endnu ikke fastlagt men lige rundt om hjørnet. Det bliver annonceret i festugens program.

»Hvis man har en drag i maven, kan man deltage i workshoppen med maks 20 deltagere. Man kan være helt blank og bare nysgerrig, og man kan komme med en idé eller en figur, man gerne vil udvikle. dem der har lyst, kan vise det om aftenen i forbindelse med det show, der bliver,« forklarer Afabulous Allies.

Workshoppen vil hovedsageligt handle om tøj og makeup, fordi det er et godt sted at starte. Man skal finde ud af, hvordan denne drag skal se ud.

Om aftenen bliver der et show for hele byen med Kat Ass Trophé, Nicky Femine og etablerede performere fra Drag Aros.

»Det vil være erfarne performere med masser af fest og god energi. Der er ikke nogen, der dømmer eller kigger underligt på deltagerne. Man kan tale med performerne få taget billederne, hygge sig og danse for efter showet vil der være musik, så vi håber, at vi kan slutte af med en fest,« siger Katerina Jakobsen og Simone Kristensen, der i de kommende dage arbejder på højtryk sammen med Aarhus Festuge for at få det hele til at falde på plads.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.