Dronning Margrethe skal besøge de frivillige i Aarhus
Når hendes majestæt kommer til Aarhus, skal hun ikke bare på de bonede gulve. Dronningen skal blandt andet indtage en grøn container på Aarhus Havn, hvor hun møder de frivillige ReThinkers.

Der er stor aktivitet for tiden i ReThinkernes grønne container på det yderste af Balticagade. På terrassen bliver der slebet og malet, ved bordet i fællesrummet arbejder en gruppe på at fremstille farvefyldt bordpynt, og på kontoret planlægger de det kommende royale besøg i detaljer.
De frivillige holdt før til på Mindet 6, men flyttede i februar. De har taget sig god tid til at komme på plads, men nu har de pludselig fået en slutdato for, hvornår de skal være færdige med det.
For når hendes majestæt besøger Aarhus 3. og 4. juni på sit sommertogt, skal hun blandt andet besøge ReThinkers. De er udsprunget af Kulturby 2017, som blev åbnet af dronningen, og tæller i dag cirka 2200 aarhusianere. De er organiseret under VisitAarhus.
»Vi er utroligt beærede og stolte over, at Aarhus Kommune har valgt, at dronningen skal besøge os. Man kunne vælge så mange andre steder end lige her, så det er en kæmpe anerkendelse af det arbejde, frivillige laver,« siger Ulla Svenningsen Lund, der er frivilligchef.

Mødte dronningen i 2017
»Dronning Margrethe var protektor for Kulturby 2017, og ReThinkers er en synlig arv efter det fantastiske år. Det kan være sjovt for hende at se, at der stadig er mennesker af kød og blod involveret i kulturlivet og byens events,« fortsætter frivilligchefen, der har ledet de frivillige siden 2014.
Århus Onsdag møder hende sammen med Henning Pedersen og Inger-Margrethe Jensen i Balticagade 19. De to skal fortælle hendes majestæt om deres arbejde som frivillig og som teamleder i organisationen.
ReThinkers har fået tildelt et antal minutter og skal udarbejde et minut for minut-program. Og for at det hele kommer til at foregå, sådan som det skal, har de haft besøg af en kongelig fortrop.
»De var utroligt søde og meget humoristiske. De sagde for eksempel, at det er vigtigt, at vi ikke laver et stort foredrag, men i stedet skaber en fest. Det er vi gode til, så det forsøger vi. Der vil være cirka 20 frivillige til stede, som foretager sig forskellige ting og kan fortælle om vores arbejde,« siger Ulla Svenningsen Lund.
Hun skal sammen med VisitAarhus’ direktør, Pia Lange Christensen, sige pænt goddag og trykke dronningen i hånden.

Anekdoter til dronningen
Efter Ulla Svenningsen Lunds introduktion til frivillig-livet, kommer Henning Pedersen og Inger-Margrethe Jensen på banen. Henning Pedersen arbejder på et oplæg om sjove oplevelser, han har haft som frivillig.
»Jeg vil fortælle hende om, hvor glad man bliver. At det er stort at opleve 90 forskellige nationer ved The Tall Ship Races. Og spændende at komme tæt på en hollandsk besætning på 17 mand, der skal følges op på rådhuset, at lære dem at affaldssortere og at forhindre dem i at sejle til Tunø, hvor de ville sidde fast, fordi de ville stikke for dybt,« siger han.
Inger-Margrethe Jensen skal fortælle dronning Margrethe om at være vært for byens turister og gæster, og hvordan det giver dem en lidt bedre oplevelse af Aarhus, når de bliver mødt af hjælpsomme og stedkendte værter, der gør deres bedste for at hjælpe.
»Vi oplever, at vi gør en forskel - vi er lidt ligesom stewardesserne, der siger det samme igen og igen og peger på udgangene. Men for dem betyder det meget, at der er nogen, der viser på vej og svarer på spørgsmål - mange undrer sig over, at det er ganske gratis,« siger Inger-Margrethe Jensen.
Hun er glad for Aarhus og vil gerne give noget tilbage til sin by, selv om hun har nok andet at bruge sin tid på. Den frivillige indsats giver masser af god mening.
»Vi har jo haft en ufrivillig corona-pause, og jeg havde helt glemt, hvor sjovt det er at være med. Man ser sin by med andre øjne, fordi man hele tiden bliver spurgt om alt muligt og skal finde ud af det. Jeg glæder mig til at fortælle dronningen om dette her og er glad for at blive spurgt, om jeg vil være med,« siger Inger-Margrethe Jensen.
Hendes majestæt vil også møde frivillige, der er statister i den store udendørsforestilling, ”Hobbitten”, på Moesgaard. Hun vil i det hele taget være omgivet af ReThinkere under sit besøg, for de deltager også i hendes karetkørsel og ved folkefesten i Mindeparken.
