Domen i Aarhus: Her er varmt, lyst og grønt
Den karakteristiske Dome er en levende del af den nyåbnede bypark på Pier 2. Det nyplantede grønne i parken er stadig på vej op og mest gråt og brunt, men inden i kuplen er der altid godt vejr og grønne planter.

Bakker af Sand. Sorte stier og små nye planter er det første man møder på Pier 2, der netop er officielt åbnet som bypark. 250 nye træer og planter er sat i jorden, men lige nu er det stadig en slags ørkenvandring mellem små grønne skud. Og pludselig står den bæredygtige halvkugle og byder velkommen til et subtropisk klima med hyggelige kroge, sofaer og plads til at slå sig ned. En oase midt i byen.
Med udsigt til byggeriet på Aarhus Ø, Navitas og Dokk1 er Domen med dets nyttehaver i de mange forskellige plantekasser et særligt udflugtsmål. Man kan komme her og finder ro.
Hunden kan få en tår vand. Der kan spises medbragte madpakker, eller man kan bruge stedet til dagens kontor og arbejde inde som ude. I caféen kan der købes lidt forfriskende at drikke eller et bæger is.
Det er et hyggeligt sted at komme. Her er dejligt stille og Domen passer godt her på Pier 2. Det bliver dejligt at se det vokse som en oase med træer og planter og et skønt view til Aarhus Ø. Det er spændende, at følge byggeriet.

Den dag Århus Onsdag besøger området, er Rune Lyngbak og hans far, Morten Lyngbak, gået en tur ud på Pier 2.
»Det er et hyggeligt sted at komme. Her er dejligt stille, og Domen passer godt her på Pier 2. Det bliver dejligt at se det vokse som en oase med træer og planter og et skønt view til Aarhus Ø. Det er spændende, at følge byggeriet,« siger Rune Lyngbak.
En oase midt i byen
Hans far supplerer:
»Vi kommer her gerne. Vi er spændte på, hvad det skal blive til herude. Det er, som Rune siger - en oase midt i al larmen. Jeg kan rigtig godt lide bygningen. Den er smuk. Jeg kan godt lide stemningen, og at bakkerne skærmer lidt for udsynet til bilerne,« siger Morten Lyngbak.

Ved siden af domen støder vi på Iris Fehrs og hunden Uschi, der får en tår vand i varmen.
»Vi besøger min søn, der studerer her i Aarhus. Det er vores første besøg - vi er fra Rensburg i Tyskland. Det er virkelig et skønt sted her på havnen for med de forskellige blomster og mange plantekasser. Det er dejligt at de giver mulighed for at dyrene kan få lidt vand, når der er så varmt indenfor.
Inde i kuplen møder vi Gozde Bal og Simae Kaya, som bor og arbejder i København. De er på tur for at opleve Aarhus.
»Vi fandt dette sted, og vi har aldrig set noget lignende. Domen er så fantastisk,« siger Gozde Bal.
»Vi var her forleden, da vejret var køligere, men i dag er en anden oplevelse. Nu, hvor solen skinner igennem, er det virkelig skønt at sidde herinde og slappe af. Og få lidt koldt at drikke. Det er fedt, at man kan bruge stedet til at arbejde i, hvis man vil. Der er også spændende events her kan vi se på deres facebookside,« siger Simae Kaya.
Domen er et bylivshus
Domen er åbent for alle og drives i fællesskab i tæt samarbejde mellem brugerne af stedet og Aarhus Kommune. Det gælder for alle ni bylivshuse i byen, og Domen er at af dem.
Et af formålene med den bæredygtige kuppel er at forene ildsjæle, beboere, byudviklere, erhvervsdrivende, kulturaktører og kommune.
Ambitionen er, at gøre Domen til et stærkt vartegn for bæredygtighed, fællesskab og medborgerskab – lokalt, nationalt og også gerne internationalt.
Halvkuglen er tegnet af arkitekt Kristoffer Tejlgaard og bygget af entreprenørvirksomheden NCC i samarbejde med Aarhus Kommune.




’

