Domen i Aarhus: Her er varmt, lyst og grønt

Den karakteristiske Dome er en levende del af den nyåbnede bypark på Pier 2. Det nyplantede grønne i parken er stadig på vej op og mest gråt og brunt, men inden i kuplen er der altid godt vejr og grønne planter.

Artiklens øverste billede
Gozde Bal og Simae Kaya bor og arbejder i København. De er på tur for at opleve Aarhus. “Vi fandt dette sted, og vi har aldrig set noget lignende. Domen er så fantastisk”, siger Gozde de. Foto: Helle Arsenbak
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Bakker af Sand. Sorte stier og små nye planter er det første man møder på Pier 2, der netop er officielt åbnet som bypark. 250 nye træer og planter er sat i jorden, men lige nu er det stadig en slags ørkenvandring mellem små grønne skud. Og pludselig står den bæredygtige halvkugle og byder velkommen til et subtropisk klima med hyggelige kroge, sofaer og plads til at slå sig ned. En oase midt i byen.

Med udsigt til byggeriet på Aarhus Ø, Navitas og Dokk1 er Domen med dets nyttehaver i de mange forskellige plantekasser et særligt udflugtsmål. Man kan komme her og finder ro.

Hunden kan få en tår vand. Der kan spises medbragte madpakker, eller man kan bruge stedet til dagens kontor og arbejde inde som ude. I caféen kan der købes lidt forfriskende at drikke eller et bæger is.

Det er et hyggeligt sted at komme. Her er dejligt stille og Domen passer godt her på Pier 2. Det bliver dejligt at se det vokse som en oase med træer og planter og et skønt view til Aarhus Ø. Det er spændende, at følge byggeriet.

Rune Lyngbak, gæst i Domen
Rune Lyngbak og hans far, Morten Lyngbak, er gået en tur ud på Pier 2. “Det er, som Rune siger - en oase midt i al larmen. Jeg kan rigtig godt lide bygningen. Den er smuk. Jeg kan godt lide stemningen, og at bakkerne skærmer lidt for udsynet af bilerne," siger Morten Lyngbak. Foto: Helle Arensbak

Den dag Århus Onsdag besøger området, er Rune Lyngbak og hans far, Morten Lyngbak, gået en tur ud på Pier 2.

»Det er et hyggeligt sted at komme. Her er dejligt stille, og Domen passer godt her på Pier 2. Det bliver dejligt at se det vokse som en oase med træer og planter og et skønt view til Aarhus Ø. Det er spændende, at følge byggeriet,« siger Rune Lyngbak.

En oase midt i byen

Hans far supplerer:

»Vi kommer her gerne. Vi er spændte på, hvad det skal blive til herude. Det er, som Rune siger - en oase midt i al larmen. Jeg kan rigtig godt lide bygningen. Den er smuk. Jeg kan godt lide stemningen, og at bakkerne skærmer lidt for udsynet til bilerne,« siger Morten Lyngbak.

Iris Fehrs og hunden Uschi får en tår vand i varmen ved Domen på Pier 2. “Vi besøger min søn, der studerer her i Aarhus. Det er vores første besøg i Domen - vi er fra Rensburg i Tyskland.. Det er virkelig et skønt sted her på havnen." Foto: Helle Arensbak

Ved siden af domen støder vi på Iris Fehrs og hunden Uschi, der får en tår vand i varmen.

»Vi besøger min søn, der studerer her i Aarhus. Det er vores første besøg - vi er fra Rensburg i Tyskland. Det er virkelig et skønt sted her på havnen for med de forskellige blomster og mange plantekasser. Det er dejligt at de giver mulighed for at dyrene kan få lidt vand, når der er så varmt indenfor.

Inde i kuplen møder vi Gozde Bal og Simae Kaya, som bor og arbejder i København. De er på tur for at opleve Aarhus.

»Vi fandt dette sted, og vi har aldrig set noget lignende. Domen er så fantastisk,« siger Gozde Bal.

»Vi var her forleden, da vejret var køligere, men i dag er en anden oplevelse. Nu, hvor solen skinner igennem, er det virkelig skønt at sidde herinde og slappe af. Og få lidt koldt at drikke. Det er fedt, at man kan bruge stedet til at arbejde i, hvis man vil. Der er også spændende events her kan vi se på deres facebookside,« siger Simae Kaya.

Fra trappen er der et smukt view over stuen i Domen. Foto: Helle Arensbak

Domen er et bylivshus

Domen er åbent for alle og drives i fællesskab i tæt samarbejde mellem brugerne af stedet og Aarhus Kommune. Det gælder for alle ni bylivshuse i byen, og Domen er at af dem.

Et af formålene med den bæredygtige kuppel er at forene ildsjæle, beboere, byudviklere, erhvervsdrivende, kulturaktører og kommune.

Ambitionen er, at gøre Domen til et stærkt vartegn for bæredygtighed, fællesskab og medborgerskab – lokalt, nationalt og også gerne internationalt.

Halvkuglen er tegnet af arkitekt Kristoffer Tejlgaard og bygget af entreprenørvirksomheden NCC i samarbejde med Aarhus Kommune.

Udenfor Domen er der mange hyggelige små kroge at sidde i og få en stille snak. Udsigten til Dokk1 er dejlig i det gode vejr. Foto: Helle Arensbak
Det er dejligt at holde et familie-hvil udenfor Domen. Børn og voksne kan nyde den medbragte madpakke og lidt at drikke før turen går videre på havnen. Foto: Helle Arensbak
Der er tid til en lille morfar på sofaneseren i den smukke Dome. Foto: Helle Arensbak
Domen 3.0 er nu en del af 9 bylivshuse i Aarhus. Det er et smukt hus med eksotiske planter og mange smukke siddepladser. Foto: Helle Arensbak

Som noget nyt er der anlagt bakker af jord og sand til planter og grønne vækster. Derfor er det vigtigt at besøgende holder sig til stierne, så planterne kan få ro til at gro og slå rødder. Foto: Helle Arensbak
I det varme vejr er det skønt at få en is og holde et hvil inden i Domen. På 1. sal er der 36 grader når stolen står lige på. Foto: Helle Arensbak

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.