Salling Roofgarden i Aarhus: Sådan bliver byens nye park
Salling Roofgaden åbner med særligt sociale bænke og spejlkunst af Jeppe Hein og for de modige et kig helt ned til Salling Super i gadeplan.

Salling Roofgarden tager i disse dage for alvor form frem mod åbningen 17. juni.
Den høje taghave på toppen af Aarhus bliver ikke et stort samlet areal, som haver traditionelt er. I stedet er den bygget op som en række gangbroer, der snor sig labyrint-agtigt. Halvvægge, træer og planter gør det flere steder svært at se, hvad der venter rundt om næste hjørne - man må derhen for at opleve det, og der er overraskelser undervejs.
Århus Onsdag har udforsket stedet sammen med Sallings eventmanager Martin Munch og projektleder Malene Rostgaard.
»Vi glæder os utrolig meget til åbningen og til at opleve, hvordan vores gæster tager imod og bruger den helt nye bypark under åben himmel,« siger den nyansatte eventmanager Martin Munch, da Århus Onsdag påpeger, at de mange hjørner, halvvægge og kringelkroge har potentiale til at gøre taghaven til et af byens ultimativt bedste steder at lege gemmeleg.


Verdenskendt kunstner
Vi støder på vores snirklede tur pludselig på et stykke gangbro af glas. Hvis man er modig og tør gå ud på det og kigge ned, vil man se hele vejen ned gennem Sallings seks etager og ned til atriumområdet ved Salling Super i gadeplan. For dem, der ikke har lyst til at gå på glas, er der en anden vej frem ad gangbroer af træ.
Og hvad møder man rundt om det næste hjørne? Det kan være en skovhave, en sansehave eller en hyggekrog med en af de kunstneriske bænke, som kunstneren Jeppe Hein står bag. Han har været assistent for kunstneren, der har bygget regnbuen på Aros, Olafur Eliasson. Jeppe Hein er siden blevet kendt for sine modificerede sociale bænke, der er skæve og snoede. De er både sidde- og legepladser og står rundt omkring i verden - blandt andet i New York, hvor han også har udstillet på et af verdens største gallerier, Moma. De har også haft glæden af den danske kunstner i Centre Pompidou i Paris og på Tate Modern i London.

På Roofgarden i Aarhus udfordrer han de sociale rum, vi opholder os i, og opfordrer til samvær og eftertanke.
I en pressemeddelelse betegner han selv sine sammenhængende bænke som legende og sanselige veje til at åbne folks hjerter, hvad enten gæsterne sidder på dem, rutsjer på dem eller bruger dem til at mødes. Bænkene forsvinder ned i jorden for at dukke op fra bygningen igen og vil på den måde forbinde både hinanden og gæsterne, når Salling Roofgarden står færdig.
Til efteråret følger kunstneren op med en spejlinstallation, der bryder den blomstrende oase op, spejler gæsten i haven og trækker himlen ned i buskadset for på den måde at skubbe til vores forestilling om grønne, urbane områders rolle og muligheder. Titlen bliver ”The Sky - The Garden - And You”.
Det er udfordrende at bygge i alle de forskudte niveauer. Det er sjovt og næsten James Bond-agtigt. Forleden måtte jeg løftes flere meter op med en kran, for at jeg kunne udføre opgaven.

Ro og reflektion
Før haven er klar til, at aarhusianerne kan hænge ud i den, skal der arbejdes for fuld kraft på at gøre den fin og færdig.
Derfor vrimler det med håndværkere, da Århus Onsdag er forbi. En af dem er Mathis Møller, der er i fuld gang på taget.
»Det er udfordrende at bygge i alle de forskudte niveauer. Det er sjovt og næsten James Bond-agtigt. Forleden måtte jeg løftes flere meter op med en kran, for at jeg kunne udføre opgaven,« forklarer han.
Det højeste punkt på Roofgarden er en udkigsplatform, der er fire meter over haven og i alt 35 meter over Strøget. Den har panoramaview over hele Aarhusbugten mod Mols og mod Moesgaard i syd.
