Ny tænketank vil have flere i Aarhus op på jernhesten
Tænketanken Aarhus Cykler inviterer til paneldiskussion om forholdene for byens cyklister fredag 1. april på Kunsthal Aarhus.

Aarhusianerne cykler væsentlig mindre i Aarhus, end de gør i København. Det har Syddansk Universitet, SDU, netop dokumenteret i en ny undersøgelse. Antallet af borgere - ældre end 15 år - som har cyklet indenfor den seneste uge er 75 procent i København. I Aarhus er tallet 56,2 procent, det skriver Tænketanken Aarhus Cykler i en pressemeddelelse.
»Det er jo en betydelig forskel. Ikke blot nogle få procent. Man kan sikkert pege på mange forskellige årsager til denne markante difference. Men skal vores ambition ikke være, at vi indhenter København?« Det spørger stiller tovholderen for den nye ”Tænketanken Aarhus Cykler”.
Den lokale tænketank består af 37 engagerede borgere med vidt forskellige baggrunde og politiske tilhørsforhold. “Cykling har ikke nogen politisk farve,” lyder det fra initiativgruppen, som aktuelt består af Henrik Olsen, Inger Damsgaard og Svend B. Carstensen, der er tovholder.
Ældresagens holdning
»Ældre kan sagtens cykle mere - hvis der altså er cykelstier og plads på vejene,« siger Torben Dreier, formanden for Ældresagen Aarhus.
Han peger på, at el-cyklerne har gjort det muligt for mange flere ældre at cykle. Men at cykelstierne og vejene også skal være til det.
Gennem de seneste år har el-cyklerne vundet kraftigt frem. Flere cykel-handlere, blandt andre ROWI Cykler i Frederiksgade, oplyser, at de nu sælger flere el-cykler end traditionelle cykler.
Det er en rigtig positiv udvikling, mener Svend B. Carstensen, som er tovholder for Tænketanken Aarhus Cykler. Han er også fysioterapeut og peger på, at fysisk aktivitet er helt afgørende for vores sundhed og evne til at klare os selv i hverdagen.
»Ikke mindst i vore ældre år er det uhyre vigtigt, at vi holder kroppen i gang,« understreger Svend B. Carstensen.
Cykeldag i Kunsthallen
Det vil sikkert være ét af emnerne, når Tænketanken inviterer til paneldiskussion med temaet:
“Hvordan ser Cykelby Aarhus ud i 2030…?” på Kunsthal Aarhus fredag 1. april.
Paneldiskussionen foregår mellem kl. 18 og 19. Og deltagerne er Landsformanden for Cyklistforbundet Jens Peter Hansen, Stadsarkitekt Anne Mette Boye, Afdelingsleder Morten Skou Nicolaisen og en repræsentant for Gladere Gader.
»Den måde, vi indretter byens infrastruktur på, er ekstrem vigtig for, hvor mange ældre, der vil sætte sig på cyklen i fremtiden,« siger Svend B. Carstensen.
Her er der virkelig noget at hente på såvel sundhed som den grønne og bæredygtige dagsorden.”ROWI Cykler vil præsentere cykler - med og uden el - på området ved Kunsthallens hovedindgang, og man kan få en snak om den rette cykel til ens behov.
Alle er velkomne til Aarhus Cykler på Kunsthallen og det er gratis. Man kan købe aftensmad på stedet fra kl. 17 - krydret med jazz fra orkesteret “De 4 Maver”.