Tivoli Friheden er i kapløb mod tiden

Tivoli Friheden åbner i næste uge med nymalede forlystelser, et hav af forårsblomster og en travl byggeplads, hvor 70 håndværkere arbejder hektisk på at få den nye udendørsscene færdig til første fede fredag.

Artiklens øverste billede
Til højre for Henrik Ragborg Olesen kan man se det cirkelformede å-løb, som skal omkranse parkens nye runde bygning. I den skal en af landets største udendørsscener være. Den ses yderst til højre. Foto: Tahmasbi
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Der bliver knoklet i Tivoli Friheden i disse dage, så parken kan være klar til åbningen skærtorsdag 14. april.

Ud over den sædvanlige travlhed med at vedligeholde det hele og at få 120.000 blomster til at tage sig bedst muligt ud, er der også gang i et af byens store byggeprojekter: En ny udendørsscene i en cirkelrund bygning, der er 15 meter høj.

70 håndværkere arbejder på højtryk i kraner, på jorden, på scenen og inde i bygningen. Der bliver støbt beton, monteret stålplader og lagt scenegulv. Det skal stå klart til årets første Fed Fredag-koncert 6. maj, så når publikum besøger parken i påsken, vil de opleve en travl og meget levende byggeplads.

Det gør Århus Onsdag den dag, vi besøger parken og går en tur med direktør Henrik Ragborg Olesen på byggepladsen.

Det rundes hus med scene, restauranter og mødelokaler er en 10 gammel idé som nu endelig udføres i version 5 efter mange tilretninger, møder, undersøgelser og diskussioner. Direktøren glæder sig.

»Jeg har været her i 18 år, og dette er det største, jeg har været med til. Det sker kun en gang i et liv,« siger Henrik Ragborg Olesen med et stort smil.

Der støbes beton rundt om pladsen foran den nye scene. Det runde hus ses i baggrunden. Foto: Tahmasbi


Bedre lyd og udsyn

Den runde bygning befinder sig på en ø med et vandløb hele vejen rundt. De fire adgangsveje til øen og byggepladsen bliver afskærmet, så gæsterne ikke pludselig havner midt i håndværkermylderet. De kan fra skårningen omkring huset følge byggeriet på tæt hold, høre det og se det tage form.

»Vi har på dagens byggemøde bekræftet for 117. gang, at vi nu også når at blive færdig til den første koncert 6. maj. Det skal forstås sådan, at vi bliver klar til at afholde den første koncert med Tina Dickow og venner som planlagt, men indretningen af hele området vil ikke være fuldstændig på plads,« forklarer Henrik Ragborg Olesen.

Han mener, at den nye scene har to afgørende forbedringer:

Alle 17.000 gæster kommer til at kunne se.

Og lyden bliver højere og bedre.

Friheden kan skrue op uden at genere naboerne, fordi parken har drejet scenen, så den vender ud mod stadion i modsætning til før, hvor den vendte mere ud mod beboelsesområdet.

Navnene ved dette års Fed Fredag er lidt større end tidligere, fordi vi gerne vil sætte fokus på den nye scene. Interessen for vores koncerter har været støt stigende gennem årene, og nu bliver der endnu bedre forhold. Der vil ind imellem også være musik på lørdage.

Henrik Ragborg Olesen, direktør

Line Sofie Klit og Emma Toft sliber og maler gelænder. Tivoli Friheden gør klar til åbne for en ny sæson i påsken, og det hele skal spille. Foto: Tahmasbi


Må spille højere

På den gamle scene måtte Tivoli Friheden spille 98 decibel, fordi den skulle tage hensyn til beboelsesområdet, men nu må den spille 102, der er international standard.

»Det lyder ikke af meget, at vi må spille fire decibel højere, men for øret lyder det som otte decibel, og det gør en afgørende forskel. Nu er vi på niveau med alle andre,« siger en glad direktør.

Scenen kommer til at ligge lidt i en gryde med skråninger, trapper og træer omkring, der også vil skærme for lyden. Det vil dog vare nogle år, før de nye træer er vokset til.

Selve scenen er også indrettet efter internationale standarder i forhold til beklædning, højde op til loftet og lydanlæg. Den er bygget til internationale navne, som det er planen at få på scenen næste år, når alt er gennemprøvet, og det hele fungerer.

Det bliver navne som Christopher, LOC, Aqua, Scarlet Pleasure, TV-2 og Dizzy Mizz Lizzy, der denne sommer skal spille på udendørsscenen, der bliver en af Danmarks absolut største.

»Navnene ved dette års Fed Fredag er lidt større end tidligere, fordi vi gerne vil sætte fokus på den nye scene. Interessen for vores koncerter har været støt stigende gennem årene, og nu bliver der endnu bedre forhold. Der vil ind imellem også være musik på lørdage,« siger Henrik Ragborg Olesen.

Hele vejen rundt på toppen af den runde bygning bliver der mulighed for at lave et lysshow, der eventuelt vil være en del af koncerterne. Desuden er der to nye toiletbygninger, som supplerer den oprindelige. Det betyder, at der bliver i alt 100 toiletter, som skal gøre livet lettere for de mange koncertgæster.

Forårsblomsterne er begyndt at pible frem. De skal stå i fuldt flor i april og maj, hvorefter der plantes om til sommeren. Foto: Tahmasbi

Springvand og vandfald

Det store nye hus, får to restauranter, som vil åbne i løbet af sommeren, så der bliver også nye madoplevelser.

På nederste etage bliver der en familierestaurant med buffet, Madscenen, og på den mellemste bliver det Backstage, der er mere eksklusivt. Begge spisesteder får balkoner, som løber rundt om bygningen, og begge skal som parkens alle andre restauranter drives af Friheden.

»Der bliver i det cirkelformede å-løb et lille vandfald ved indgangen til restauranterne og ved forsiden af scenen bliver der et otte meter højt springvand. Vandet kommer fra naturen og løber ud i havet.,« siger Henrik Ragborg Olesen, mens vi går en tur rundt på skråningen, der omkranser øen.

Gatnerlederen Martin Vang støder til selskabet og fortæller om arbejdet med at gøre parken klar.

»Vi har været i fuld gang med at beplante skråningerne. Vi får en ekstra arbejde i år med at gøre arealet omkring den nye scene smuk, når håndværkerne er færdige,« siger han.

Han har været med i 21 år. Dette er et af de virkelig travle.

Martin Vang er leder af parkens gartnere. Lige nu planter de krukkerne og jorden til med forårsblomster og bunddække, der kan holde i april og maj. Så plantes det hele om med noget, der holder hen over sommeren. Foto: Tahmasbi

Mens håndværkerne hamrer, banker og drøner rundt med store maskiner, går hans kolleger lige nu og planter forårsblomster i resten af parken. Forårsbeplantningen skal holde i april og maj, hvorefter der plantes nyt, som skal holde hen over sommeren.

Det store nye hus, får to restauranter, som vil åbne i løbet af sommeren, så der bliver også nye madoplevelser. På nederste etage bliver der en familierestaurant med buffet, Madscenen, og på den mellemste bliver det Backstage, der er mere eksklusivt. Begge spisesteder får balkoner, som løber rundt om bygningen, og begge skal som parkens alle andre restauranter drives af Friheden.

»Der bliver i det cirkelformede å-løb et lille vandfald ved indgangen til restauranterne og ved forsiden af scenen bliver der et otte meter højt springvand. Vandet kommer fra naturen og løber ud i havet.,« siger Henrik Ragborg Olesen, mens vi går en tur rundt på skråningen, der omkranser øen.

Krydderurter som dild og salvie er her blandet med rabarber, tulipaner og små blå violer. Claus Dalby har været ind over. Han står for "Forår i fuldt flor" i Tivoli. Foto: Tahmasbi

Allerede nu kan man se nogle af Claus Dalbys håndplukkede forårsblomster, der kommer til at indgå i ”Forår i fuldt flor”, hvor den kendte havemand fortæller om de tusindvis af blomster, der står i parkens i hundredvis af krukker. Claus Dalby blander krydderurter og rabarber med violer og spændende varianter af tulipaner.

Nogle af årets nye indslag er et orangeri, der bliver fuldt af sydhavsblomster og en pavillon af pil, der vil tage form hen over året i takt med at pilen vokser.

»Vi har omkring orangeriet lavet en ny stensætning, der grænser op til skoven og som får parken til at glide ind i den på en god måde. Her bliver en ny lyssætning og det er nyt indslag her i siden af parken,« siger Martin Vang.

Traditioner over året

Som gæst i Tivoli Friheden kan man i løbet af året se frem til at opleve velkendte højtider og traditioner, som Blomsterfestival, Halloween og en magisk Jul i Friheden, der byder på inspiration og sjove aktiviteter for hele familien.

Nøjagtig som kaklerne på facaden og gondolerne i Pariserhjulet, er Pjerrot et stærkt symbol på og en uundværlig del af Tivoli Friheden. For første gang i 25 år står parken nu over for et Pjerrot-skifte, når tryllekunstner, Hasse Hjort, giver faklen videre. Det vil fra årets første åbningsdag i stedet være tryllekunstner, Kim Kenneth Nilsson, der holder traditionen ved lige bag den hvide maske og det røde smil.

Orangeriet bliver fuld af sydhavsplanter og kan feks. bruges til møder. Der lavet en ny stensætning omkring det og en pavillon af pileflet er ved at tage form lige ved siden af. Der bliver en ny lyssætning på begge dele. Foto: Tahmasbi


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.