Street Coffee er Aarhus' ældste kaffebar og åbner i Graven

Street Coffee startede med byens første kaffescooter. Nu åbner de tre ejere deres fjerde kaffebar i Latinerkvarteret med status som byens ældste. De er kommet på museum som en del af byens historie.

Artiklens øverste billede
Fra venstre er det Michael Bønnelykke, Kristoffer Hasløv og Anders Skaarup Andreassen, som vil holde fast i den afslappede Street Coffee-stil i det nye lokale i Graven. De arbejder på højtryk og håber, at blive klar til åbne skærtorsdag 14. april. Foto: Tahmasbi
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Aarhusianske Kristoffer Hasløv var i 00’erne med til at åbne nogle af Londons kaffebarer. Hans kammerat Michael Bønnelykke lagde under sine besøg i London og København mærke til byernes kaffescootere. Og så besluttede de to sig for at berige Aarhus med byens første røde kaffescooter i 2009. Den hed naturligvis Street Coffee.

De holdt fast til på Skt. Clemens Bro. Der stod en af dem klar med god og helt frisk kaffe klokken 7.30 om morgenen. De ansatte en hjælper, så de i dagtimerne kunne passe deres første voksenjobs på Jysk Rejsebureau, og så tog de selv lukketjansen på Skt. Clemens Torv.

Det var nogle lange dage, men de var unge, kaffen var god, og stamkunderne glade, så året efter åbnede de deres første kaffebar, og siden har de åbnet yderligere tre steder i byen.

Skærtorsdag åbner de deres hidtil største kaffebar i legendariske lokaler i Graven 22, hvor byens ældste kaffebar, Altura, holdt til i 25 år.

»Efter lukningen af den har Street Coffee status som byens ældste kaffebar. Der var kun Altura og Sigfreds, da vi åbnede, og de er begge væk,« siger Michael Bønnelykke.

Han påpeger, at Street Coffee også er regerende kaffemestre.

»Vi blev Byens Bedste i 2020, og sidste år var kategorien slet ikke med i konkurrencen. Jeg er faktisk ret stolt af titlen, fordi det er brugerne og byens borgere, der har afgjort det. Vi har aldrig kørt kampagner eller bedt folk om at stemme på os. Og feltet var stærkere end nogensinde,« siger Michael Bønnelykke.

Hemmeligheden er kaffebønnerne

Århus Onsdag møder Michael Bønnelykke i hans hjem i Åbyhøj. Der får vi en kop sort kaffe, som han naturligvis brygger på Street Coffee-bønner.

»Klassisk sort kaffe er efter min mening den bedste. Hemmeligheden bag den gode kop er de friskmalede bønner i en god kvalitet. Jeg har gennem tiden haft et hav af avancerede maskiner at tilberede kaffe på, men jeg er vendt tilbage til basis. Og så drikker jeg min cortado på kaffebaren,« forklarer ejeren af Street Coffee.

Selv om kaffebarerne er meget mere end en god kop kaffe, er det 95 procent af forretningen. Kaffenørden Kristoffer Hasløv vælger de bedste specialbønner, som kun dyrkes i begrænsede mængder, og rister dem selv en gang om ugen, så det altid er den bedste variant, der bliver serveret for kunderne. Det sker i en uhøjtidelig indretning, som Anders Skaarup Andreassen står for.

Han er møbelsnedker og blev en del af ejerkredsen for 12 år siden, da den første café i Brammersgade skulle indrettes. Kaffebarerne er fire individuelle steder og indrettet med det, der passer ind. De er rå og afslappede. Der er ifølge Michael Bønnelykke ikke to af en eneste dims - bortset fra navnet, det genkendelige logo og grammofonerne, som også gæsterne er velkomne til at smide en vinylplade på.

Vi har altid kigget på Latinerkvarteret, men ikke lige fundet et passende sted. En dag gik vi forbi Altura Kaffe, bankede på, og sagde at vi var interesserede, hvis det en dag engang kunne passe. Jason Leach blev så glad. Det var hans ønskescenarie at lade os overtage, og bare et halvt år senere ville han gerne lukke og videre.

Michael Bønnelykke, medejer af Street Coffee

Det næste nye for byens ældste kaffebar, Street Coffee, er, at de overtager lokalet i Graven 22 efter den tidligere ældste kaffebar, Altura Kaffe. Ejerne glæder sig til at rykke ind i Latinerkvarteret, hvor de vil blende helt naturligt ind. Foto: Tahmasbi


En del af byens historie

De tre kaffe-entusiaster har været en del af det aarhusianske byliv siden dengang, at Jægergårdsgade var fuld af bodegaer og skomagere og slet ikke havde det gadeliv, som kendetegner byens såkaldte speltbælte i dag. Der er utrolig mange caféer, designerbutikker og restauranter, som skaber gang i gaden.

»Det har ændret sig meget, siden vi åbnede i Jægergårdsgade i 2016. Dengang var der meget mere stille. Det samme kan vi sige om Vestergade, hvor vi åbnede i 2013. Vi syntes, at gaden altid var fuld af folk, men de var på vej igennem den. Nu er der masser af hænge-ud steder, sommergågade og et godt byliv, « siger Michael Bønnelykke.

Street Coffee-gutterne har været med til at skabe det. De har arrangeret pladesalg, koncerter og løbetræning. De er blevet en del af byens historie i sådan en grad, at de er kommet på udstilling i Den Gamle By. Der indgår Street Coffee, som et af de første eksempler på byens to go-kultur.

Christoffer Hasløv og Anders Skaarup Andreassen er musikentusiaster og har gennem tiden arrangeret koncerter og plademesser. Mens Michael Bønnelykke ved et tilfælde blev løbsarrangør sammen med sin ven og løbemakker, Thomas Smidt-Kjærby.

De to ville gerne løbe et halvmaraton, men opdagede at de stort set alle var udsolgte. Så lavede vennerne da bare deres eget!

»Vi annoncerede fælles løbetræning om lørdagen, og troede at der kom otte af vores venner, og at vi skulle løbe sammen med dem. Men der kom mellem 30 og 100. Så opfandt vi Street Coffee Run, der solgte 400 billetter første år og 500 de næste. Vi kom ikke ret meget ud at løbe selv,« ler Michael Bønnelykke.

De to kammerater fik travlt med at sørge for løberuter, kaffe og pølsehorn. Og efter nogle gode år med det besluttede de sig i 2019 for at slutte løbet, mens det var på toppen, for de havde travlt med mange andre ting.

Michael Bønnelykke og hans venner har gennem tiden arrangeret koncerter, plademesser og Street Coffee Run, men kerneproduktet i deres forretning er og bliver den gode kop kaffe. Den kan drikkes på deres afslappede kaffebarer til lyden af vinylplader, som gæsterne gerne må vælge. Foto: Tahmasbi


Street Coffees ånd

»Det giver masser af energi at skabe noget. Vi har en følelse af succes, og hvem kan ikke lide det? Street Coffee er baseret på peace, love, harmoni and hi fives. Vores strategi er mundtligt formuleret og dynamisk, så vi kan tage hurtige beslutninger og udvikle. Uden at det hele bare er gak og gøgl,« fastslår ejeren.

Et af Street Coffees dogmer er, at ejerne aldrig har lånt en krone til at åbne nyt. De bruger det, de tjener på kaffestederne, til at udvikle og vokse.

»Der er ingen af os, der kører i store fede biler eller har scoret kassen på kaffebarerne. Det er nemlig slet ikke formålet,« uddyber Michael Bønnelykke, der som den eneste af de tre har et deltidsjob ved siden af Street Coffee.

Han har holdt fat i rejsebranchen og åbnet sit eget rejsebureau, Travel Collective, sammen med sin kammerat, Thomas Smidt-Kjærby. De arrangerer skole- og grupperejser og har kontor inde bag kaffebaren i Vestergade.

Som ung kørte Michael Bønnelykke i tuk-tuk fra Bangkok til Aarhus, mødte bistre Taliban-krigere i Baluchistan og bulgarske truckere. Han arbejdede en årrække i Jysk Rejsebureau, men nu passer hans eget rejsebureau ind i hans afbalancerede arbejdsliv, der skal give plads til familie og børn. Og det næste nye.

Det har ændret sig meget, siden vi åbnede i Jægergårdsgade i 2016. Dengang var der meget mere stille. Det samme kan vi sige om Vestergade, hvor vi åbnede i 2013. Vi syntes, at gaden altid var fuld af folk, men de var på vej igennem den. Nu er der masser af hænge-ud steder, sommergågade og et godt byliv.

Michael Bønnelykke, medejer af Street Coffee

Street Coffees kaffebarer er alle sammen indrettet forskelligt. En af de få gennemgående ting er det genkendelige logo og den gode, friskristede kaffe. Foto: Tahmasbi

Street Coffee i Latinerkvarteret

At Street Coffee nu bliver en del af Latinerkvarteret er en gammel drøm, der bliver til virkelighed, fordi det rette lokale pludselig dukkede op.

»Vi har altid kigget på Latinerkvarteret, men ikke lige fundet et passende sted. En dag gik vi forbi Altura Kaffe, bankede på og sagde, at vi var interesserede, hvis det en dag engang kunne passe. Jason Leach blev så glad. Det var hans ønskescenarie at lade os overtage, og bare et halvt år senere ville han gerne lukke og videre,« siger Michael Bønnelykke.

Han glæder sig helt vildt til at blive en del af det hyggelige kvarter. Han mener, at der er et godt match mellem Street Coffee og de mennesker, der kommer der.

»Latinerkvarteret har brug for Street Coffee. Stemningen og udvalget i Graven bliver det samme som på vores andre steder. Rigtig god kaffe og friskbagt brød dertil. Vi kommer aldrig til at lave caféburgere eller noget i den stil,« fastslår han.

Det bekymrer ikke Street Coffee-treenigheden, at de bliver naboer til en af byens meget populære kaffesteder, La Cabra.

»De er da bare for seje. Vi har et rigtig fint samarbejde med Esben Piper, som vi har talt med flere gange. Han har udviklet meget på sit bageri, og den vej går vi slet ikke,« siger Michael Bønnelykke.

»Street Coffee skal blive ved med at dyrke den gode kaffe, det gode venskab og den gode stemning til lyden af vinylplader og med lokal kunst på væggene. Og så vil vi fortsat bidrage til det gode byliv med koncerter, og hvad vi ellers finder på,« siger Michael Bønnelykke, da Århus Onsdag beder ham om at se ind i sin spåkugle.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.