Trine og Morten er gift, har tre børn og hver sin kæreste
Trine Dupont og Morten Ramsland har tre børn og lever i en lykkelig kernefamilie, der også består af forældrenes kærester. Det har været en lang og svær rejse, som de ikke bare kan anbefale, men i dag er de alle glade.

Psykoterapeuten Trine Dupont og forfatteren Morten Ramsland har i 12 år været flere end de to i deres parforhold. I dag er de fire voksne, som indgår i familien sammen med parrets tre børn.
Det var ikke planen, da Trine Dupont og Morten Ramsland dannede par og stiftede familie for næsten 30 år siden, men sådan er det blevet, fordi det opfylder alles behov. Også børnenes. De har deres forældre på fuld tid plus gode relationer til kæresterne, som ikke bor i huset, men kan komme og gå. Ingen skal undvære nogen, som vi kender det fra skilsmissefamilier, og der er mange hænder til at løse opgaverne.
»Jeg har et behov for at sidde og flette fingre i sofaen og have tæt fysisk kontakt, og Morten har helt modsat brug for at arbejde meget og alene med sin kunst. Min mangel på nærhed pressede ham før i tiden, men i dag er han sat helt fri, for på det punkt passer jeg sammen med min kæreste Jørn. Samtidig kan Morten udleve sine erotiske fantasier sammen med sin kæreste. Og Morten og jeg kan bevare vores dybe og kærlige forhold og vores gode familieliv,« forklarer Trine Dupont.
Vi plejer at sige, at vi ikke anbefaler det til nogen. Der dukker gamle spøgelser og svære følelser op hele tiden. Det skal man turde se på og have lyst til at arbejde med. Man skal til gengæld ikke være ret meget optaget af, hvad andre tænker. Vi har nu ikke mødt ret meget kritik men har faktisk fået masser af forståelse også fra vores familie.
Vil ikke anbefale det
Århus Onsdag møder hende og Jørn Uhrenholt i hans hyggelige kolonihavehus i Haveforeningen Rugholm i Viby. Det er indrettet med mange af store vinduespartier og stakkevis af bøger på hylde efter hylde hen over metervis af vinduer. Her studerer og diskuterer parret ofte deres fælles store interesser: tantramassage og psykoterapi. Og her er deres fælles bog, ”Berørt”, i høj grad blevet til.
De arbejder også på kontoret i familiens hus i Brabrand, hvor de har fået hjælp og støtte af Morten Ramsland, der er en rutineret forfatter.
Alt virker helt roligt og idyllisk her i kolonihavehuset, men sådan har det ikke hele tiden været. Faktisk vil de ikke bare anbefale deres familieform til alle, for den kræver, at man virkelig vil det, at man er klar til at flytte på sig, og at man vil investere den tid, det tager.
De to psykoterapeuter og forfatteren er alle selvstændige, så de har haft mulighed for at sætte sig ned og tale sammen i en time eller to en tirsdag formiddag, hvis det var nødvendigt. Og så er de alle tre nysgerrige på sig selv og åbne for andre måder.
»Vi plejer at sige, at vi ikke anbefaler det til nogen. Der dukker gamle spøgelser og svære følelser op hele tiden. Det skal man turde se på og have lyst til at arbejde med. Man skal til gengæld ikke være ret meget optaget af, hvad andre tænker. Vi har nu ikke mødt ret meget kritik men har faktisk fået masser af forståelse også fra vores familier,« siger Trine Dupont.
Ville ikke opgive familien
Hun spoler tiden 12 år tilbage og mindes den dag, hvor hun fandt en hårdt presset ægtemand i sofaen. Hun befandt sig i et godt og tillidsfuldt ægteskab og havde på det tidspunkt været sammen med Morten Ramsland i 17 år. De havde tre små børn, og den yngste var kun et halvt år.
»Morten havde haft det skidt i lang tid, og nu måtte han ud med det. Han havde i mange år haft en skjult side af sin seksualitet, som han aldrig havde levet ud, men som han på dette tidspunkt blev nødt til at tage alvorligt. Han ville gerne dyrke underkastelse og SM-sex. Han var bange for at siger det, og bange for, at jeg ville gå med børnene. Men det overvejede jeg slet ikke lige der. Det har jeg gjort nogle gange siden, men på det tidspunkt var det slet ikke et valg,« fortæller Trine Dupont og Jørn Uhrenholt.
Parret fandt frem til en løsning, hvor Morten Ramsland fik sig en fast partner, Louise, som han matcher seksuelt. Hun har lige som ham en familie, så der var umiddelbart en form for ligevægt, men det viste sig, at den alligevel ikke altid var i balance.
»Vi troede, at vi bare kunne udlicitere seksualiteten, og så fortsætte som om intet var hændt. Men det kunne vi slet ikke. Morten og Louise blev forelskede i hinanden. Jeg fik det utrolig svært og brugte mange kræfter på at bearbejde det, der skete. Og så gik jeg i gang med at udforske min egen seksualitet blandt andet ved hjælp af tantramassage, som sendte mig hjem i min krop og i min seksualitet,« fortæller Trine Dupont.

Fra tre til fire i forholdet
Hun tog en uddannelse som psykoterapeut og tantramassør og i arbejdet med sig selv mødte hun den fraskilte Jørn Uhrenholt, der har de samme uddannelser. De to var et rigtig godt match, og han flettede ind i hendes åbne ægteskab, hvor han blev taget godt imod af Morten Ramsland:
»Jeg mødte Morten, og vi blev meget nemt gode venner. Jeg har som fraskilt prøvet at splitte en familie og mærket, hvor trist det er, så jeg sagde til ham, at jeg ikke bare ville have Trine for mig selv og dermed splitte deres familie. Han var utrolig generøs og oven i købet så rummelig, at han inviterede mig til at bo i familien, da jeg på et tidspunkt blev opereret for tarmslyng og var helt hjælpeløs. Faktisk rykkede han ud af sit soveværelse, så jeg kunne være der sammen med Trine,« siger Jørn Uhrenholt, der i dag stadig bliver rørt over Mortens åbenhed.
Trine Dupont og Morten Ramsland havde fortalt deres børn, at der er plads til kærester i deres ægteskab, og børnene var for længst blevet fortrolige og gode venner med både Louise og Jørn Uhrenholt, da han blev akut syg, så de syntes, det var fuldstændig naturligt, at han rykkede ind i hjemmet og fik pleje.
Da Trine stod på mit dørtrin første gang, sagde hun, at der lige var noget jeg skulle vide: Hun ville ikke blive skilt. Jeg tænkte, at det var skønt, for nu havde jeg så to kærester. Det er enhver mands drøm, og jeg troede, det ville være fedt. Men det var det ikke.
Børnene er taget med
»Børnene er taget med i det her, og vi har skabt tryghed for dem. Vi kan tale sammen om alt, og der er ikke noget at være bange for. Vi skal ikke skilles, hvilket er mange børns skræk. Desuden må vi gerne have andre kærester, og det er afgørende for, at vi kan blive sammen,« siger Trine Dupont.
»Det her handler ikke bare om at de voksne skal sætte sig selv fri. Det handler i høj grad også om børnene og deres behov. For eksempel spiller jeg videospil med familiens yngste, Silas, og låner min kolonihave ud til 19-årige Silje, så hun kan være her sammen med sine veninder,« supplerer Jørn Uhrenholt.
Han brød med sin eks-kone efter 15 års ægteskab, fordi han savnede nærvær og følelsen af, at de var kærester. Af samme grund udforskede han sig selv i det tantramiljø, hvor han tog sin massør-uddannelse og mødte Trine Dupont. Det skete på et tidspunkt, hvor han faktisk havde en kæreste.
Lykken må være to kærester
»Da Trine stod på mit dørtrin første gang, sagde hun, at der lige var noget, jeg skulle vide: Hun ville ikke blive skilt. Jeg tænkte, at det var skønt, for nu havde jeg så to kærester. Det er enhver mands drøm, og jeg troede, det ville være fedt. Men det var det ikke,« ler han.
»Jeg havde dårlig samvittighed overfor den ene, når jeg var sammen med den anden. Det var utrolig besværligt både logistisk og følelsesmæssigt. Al den uro kunne slet ikke opveje fordelene ved at have to kærester på en gang,« siger Jørn Uhrenholt, der valgte Trine Dupont.
Det var dog svært for ham et bo alene. Han følte sig ind imellem ensom og var plaget af jalousi. Blandt andet derfor ønskede han at bo sammen med familien og være en del af den i stedet for at være gæst. Det var Morten Ramsland nu ikke lige klar til, så de tre måtte holde et af deres mange møder. Dette her blev i selskab med både rødvin og whisky, for det var særligt svært.
»Jeg syntes, at det var hårdt og var bange for at miste dem begge. Men Morten havde tænkt over det og havde taget en beslutning om, at det her egentlig var en lillebitte ting, hvis det betød, at vi fortsat kunne være en velfungerende familie. Han havde skrevet en to meter lang liste med ting, vi skulle afklare. Alt fra børneopdragelse til rengøring. Det vigtigste var ikke at finde svarene, men at blive bevidste om udfordringerne, som vi har løst hen ad vejen,« siger kæresteparret samstemmende.
Den svære jalousi
Det var svært at finde fysisk plads i familiens hjem til endnu en beboer, og da Jørn Uhrenholt havde fri adgang til det, svandt behovet for at bo der.
»Min jalousi hænger sammen med angsten for at miste, og jeg lærte i den periode, at jeg ikke kan miste Trine til Morten. Han tager ikke noget fra mig, så den frygt har jeg ikke længere overfor ham,« siger psykoterapeuten.
Morten Ramsland har i dag et godt arbejdsfællesskab med sin kæreste. Både hendes og hans familie mødes til konfirmationer og andre store familiehøjtider. De har for eksempel også alle mand været ude at se forestillingen ”Røde Orm” i Moesgaard, og det fungerede rigtig godt for alle parter, fortæller psykoterapeuterne.
»Vi havde lært, at vi skal løse problematikkerne hen ad vejen og bruge den tid, det tager. Vi har ikke haft andres erfaringer at læne os op ad, men har opfundet det hele selv fra bunden. Vi lever egentlig meget traditionelt i den forstand, at vores forhold er langvarige og dybe. Man kan se dette her som et alternativ til skilsmisse, og det er præcis som i sammenbragte familier utrolig godt at være flere til alt det praktiske,« forklarer kæresteparret.

De har skrevet ”Berørt”
De har valgt at bruge erfaringerne med deres alternative familie både i deres psykoterapeutiske arbejde og i bogen, ”Berørt”, som de udgav sammen i efteråret.
Bogen handler om seksualitet som drivkraft. Det er ikke en bog om sex men om seksualitet, der kan bruges som en kraft, uden at man skal opnå noget seksuelt.
Bogen beskriver, hvordan kroppen altid fortæller, hvor den enkeltes grænser går. Mange af os har glemt, hvordan man mærker det. Og hvordan man skal kommunikere klart ja og nej - og være opmærksom på andres svar.
»Rigtig mange af dem, der kommer til os, skal lære at sanse sig selv. Vi er så meget oppe i vores hoveder. Når man mærker noget, skal man ofte sætte tempoet ned og tage små skridt, så der bliver mindst mulig forandring. Og så skal man mærke efter, før man tager det næste skridt i stedet for bare lige at gøre det, man umiddelbart har lyst til,« siger de.
Psykoterapeuterne forklarer, at man skal kunne mærke sine behov men flytte sig i sammenhæng med helheden, for alt hvad vi gør, påvirker de andre involverede.
»Når man kun gør det, man ved, man kan, opleves det som en succes. Den lagres i nervesystemet, hvilket gør én tryg. Derefter kan man gå videre,« siger Trine Dupont og Jørn Uhrenholt.