Danmarks første genbrugsbutik er aarhusiansk og bliver 50 år

Når vi om et øjeblik går ind i 2022 kan Danmarks første genbrugsbutik fejre 50 års fødselsdag. Den hører til Folkekirkens Nødhjælp, ligger stadig i Gl. Munkegade og eksisterer i bedste velgående.

Artiklens øverste billede
Da Inger Stafren flyttede til Aarhus for et par år siden, udså hun sig genbrugsbutikken i Gl. Munkegade som det sted, hvor hun helst ville bruge sine frivillige kræfter. I dag er hun butiksleder. Foto: Victoria Mørck Madsen

Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og find Århus Onsdag på listen for at tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Gl. Munkegade fylder rundt i det nye år. Butikken er blevet totalt renoveret i nyere tid, men ånden er stadig den samme.

Butikken styres i dag af Inger Stafren, der kom til Aarhus fra Sjælland for to år siden og som skulle skabe sig et socialt liv. Det ville hun gøre som frivillig i en af byens genbrugsbutikker. Og det var ikke tilfældigt, at det blev i Gl. Munkegade.

»Jeg gik rundt i forskellige genbrugsbutikker for at mærke, hvor stemningen var bedst, og så fandt jeg ud af, at det var her i Gl. Munkegade i centrum, jeg bedst kunne se mig selv arbejde,« lyder det fra Inger Stafren.

Nu har Inger Stafren to år på bagen som genbrugsfrivillig i butikken. I dag er den 72-årige pensionist endda blevet butiksleder. Og det var da også med fuldt overlæg, at Inger Stafren valgte en genbrugsbutik at blive frivillig i.

»Her hjælper man både mennesker ude i verden, der har brug for det, og man får selv en masse igen,« fortæller hun.

»Og det er jo ikke meget, det kræver af mig at hjælpe andre. Når man tænker på, hvor stor en forskel det gør for et andet menneske eller en familie, er det det hele værd,« siger Inger Stafren.

Gode kollegaer giver glæde

Inger Stafren havde kun arbejdet i Gl. Munkegade i ganske kort tid, da butikken blev nødsaget til at lukke midlertidigt på grund af covid-19. Det betød, at det kollegiale samvær blandt de 25 frivillige blev sat på standby på ubestemt tid.

For Inger Stafren gjorde det dog en forskel, at hun sammen med en af sine tætte kollegaer – med afstand – kunne mødes og sortere tøj, rydde op og drikke kaffe i butikken i Gl. Munkegade.

»Vi fik vendt mange ting med hinanden - både arbejde, familieting og vores liv generelt. Det betød rigtig meget for os, at vi kunne mødes i den mærkelige tid, det nu engang var,« fortæller hun.

Tre gode grunde til genbrug: Vi er vilde med jagten på det unikke. Vi elsker at gøre et godt kup. Og så er vi mere og mere bevidste om det klimaaftryk, som vores forbrug efterlader. Foto: Victoria Mørck Madsen

Ikke i en anden genbrugsbutik

Bag disken i genbrugsbutikken hænger et to-meter højt sort/hvidt billede af butikkens grundlæggere, Ruth og Herluf Andersen. Inger kendte hverken til personerne på det ikoniske billede eller til den historie, der lægger bag genbrugsbutikken i Gl. Munkegade.

»Med tiden er det kommet til at betyde meget for mig, at historien om genbrug startede lige netop her,« fortæller Inger Stafren og ser med stolthed på fotografiet.

Ruth Andersen besøger stadig butikken og kan fortælle historier om, hvordan det hele begyndte i 1972. At Aarhus-butikken er Danmarks første genbrugsbutik, har gjort indtryk på Inger Stafren.

»Jeg kan ikke forestille mig at arbejde i nogen anden genbrugsbutik,« siger hun.

Og hun har da heller ingen planer om at lægge frivilligjobbet på hylden lige foreløbig.

»Lige så længe jeg er venlig og imødekommende, fortsætter jeg som frivillig. Hvis jeg bliver vrissen, så er det på tide at stoppe,« griner Inger Stafren.

Læs også

Del artiklen