Rebecca Matthews vil løfte Aros til næste niveau

Internationale Rebecca Matthews er ny direktør på Aros. Hun har fået priser og ridderkorset for sin indsats i Kulturby 2017 og vil fortsætte det gode samarbejde i hele byen for at løfte kunstmuseet og gennemføre den planlagte udbygning, "Next Level".

Artiklens øverste billede
Rebecca Matthews har tabt sit hjerte i Smilets By og gjort den til sit hjem. Her bor hun sammen med sin kone og søn, og hendes nye hjertesag er Aros. Onsdag blev hun præsenteret som ny direktør på Aros. Foto: Benny Kjølhede
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Det er en erfaren (kultur)kvinde, der snart sætter sig i chefstolen på Aros.

Engelske Rebecca Matthews har en kandidatgrad i fransk og tysk og mange års erfaring fra lederjobs i England, Australien og Danmark. Det seneste lederjob sendte hende til Ebeltoft som direktør for Glasmuseet.

Hun var leder af Kulturby 2017. Den opgave varede fem år og har sat sig dybe spor i den ellers så berejste og agile leder. Hun har tabt sit hjerte til Smilets By, og gjort den til sit hjem. Her bor hun sammen med sin kone og søn.

Hendes nye hjertesag er Aros. Der sætter hun sig i direktørstolen 1. januar 2022.

»Jeg er stolt og ydmyg over at blive en del af dette museum, som er kendt langt udenfor landets grænser. Det er kendt for høj kunstnerisk standard, sin gode fysiske rammer og ikke mindst den smukke regnbue på taget,« sagde den nye direktør ved et pressemøde på Aros onsdag 27. oktober.

Rebecca Matthews har masser af ledererfaringer og har i samtlige jobs lagt ud med at gennemføre samtaler med samtlige medarbejdere. Det imponerede os. Hun har de absolut stærkeste ledelseskompetencer, og det er vigtigt efter den rapport, som viser, at der var udfordringer med den tidligere direktør.

Laura Hay, formand for ansættelsesudvalget

Samtale med alle medarbejdere

»Jeg hilste på alle medarbejderne i morges og vil begynde med at lære dem at kende. Jeg vil lytte til dem alle og sætte mig ind i deres tanker og idéer og i det hele taget lære stedet her at kende indefra. Her er en række store kapaciteter og høj faglighed, så det glæder jeg mig meget til at udvikle videre på,« fortsatte Rebecca Matthews.

Selv om den 53-årige kunstleder har en årelang international erfaring fra forskellige kulturelle institutioner ude i den store verden som for eksempel operahuset i Sidney, ved hun præcis, hvad hun taler om, når det kommer til Aarhus. Hun har vendt hver en kulturel sten i byen i forbindelse med kulturby 2017.

»Verden er gået videre siden kulturbyen, men mit netværk er intakt, og jeg ved, at vi er stærkest sammen. Derfor vil jeg meget naturligt arbejde sammen med resten af byen for at styrke ikke bare Aros men også fællesskabet omkring museet. Det er muligt i præcis denne by, fordi aarhusianerne har en helt særlig stærk kulturforankring, som vi bør bringe i spil,« fortsætter den nye direktør, der i 2017 var med til at samle en hærskare af flere tusinde frivillige aarhusianere.

»Folk er engagerede og holder af byens kulturinstitutioner. De siger til mig: ”Pas på mit museum”. De vil gerne være en del af kulturen og bruge deres tid på byens utrolig mange tilbud,« uddyber direktøren sin oplevelse af byens borgere.

Rebecca Matthews gjorde sig i det hele taget så bemærket i 2017, at også dronning Margrethe var imponeret og gav hende ridderkorset af Dannebrogordenen for sin indsats for dansk kunst og kultur.

Direktøren mener, at det dengang var tid til at vise resten af verden, hvad Aarhus er og kan tilbyde. Både med hensyn til kunst og kultur men også med fokus på den aarhusianske livsstil. Kunst og kultur handler nemlig både om steder og mennesker.

Klar til Next Level

Rebecca Matthews er igen klar til favne det hele og begynder på Aros med de ansatte, som hun vil tale med og lytte til en for en, inden hun begynder at ændre på noget.

En af de bundne opgaver, hun skal løse på Aros, bliver at gennemføre den planlagt udvidelse af museet. Projektet er døbt ”Next Level”.

Det skal bestå af et underjordisk galleri på 1000 kvadratmeter og det gigantiske værk ”The Dome” af James Turrell, der med sin loftshøjde på 15 meter, en diameter på 40 meter og et kig til det uendelige himmelhvælv, bliver en unik oplevelse.

»Det er et utroligt spændende projekt, som jeg glæder mig til at arbejde med og som jeg umiddelbart kun kan rose,« sagde hun i forbindelse med pressemødet.

Rebecca Matthews forklarede desuden, at hun kommer helt frisk udefra og ikke kender meget til medarbejdernes fortid under Erlend Høyerstens ledelse, men at hun er klar til at lytte til dem, og at hun tror på, at hun kan bringe museet videre.

Erlend G. Høyersten valgte i sommer at fratræde sin stilling som konsekvens af en sag om krænkelser og problematiske arbejdsforhold på det aarhusianske kunstmuseum.

"Verden er gået videre siden kulturbyen, men mit netværk er intakt, og jeg ved, at vi er stærkest sammen. Derfor vil jeg meget naturligt arbejde sammen med resten af byen for at styrke ikke bare Aros men også fællesskabet omkring museet," siger Rebecca Matthews, ny direktør for Aros.

Verden er gået videre siden kulturbyen, men mit netværk er intakt, og jeg ved, at vi er stærkest sammen. Derfor vil jeg meget naturligt arbejde sammen med resten af byen for at styrke ikke bare Aros men også fællesskabet omkring museet. Det er muligt i præcis denne  by, fordi aarhusianerne har en helt særlig stærk kulturforankring, som vi bør bringe i spil.

Rebecca Matthews, ny direktør for Aros

Den bedste kandidat

Bestyrelsesformanden Carsten Fode og formanden for ansættelsesudvalget, Laura Hay, var til stede ved pressemødet og fortalte samstemmende, at der var stor enighed om valget af Rebecca Matthews, der ifølge de to var den bedst mulige kandidat.

Der var 20 meget kvalificerede ansøger fra både ind- og udland.

»Rebecca Matthews har masser af ledererfaringer og har i samtlige jobs lagt ud med at gennemføre samtaler med samtlige medarbejdere. Det imponerede os. Hun har de absolut stærkeste ledelseskompetencer, og det er vigtigt efter den rapport, som viser, at der var udfordringer med den tidligere direktør. Der har også været en periode med corona og hjemsendelser, som har gjort det svært,« sagde Laura Hay til Århus Onsdag.

Bestyrelsesformand Carsten Fode er lige så begejstret for valget af Rebecca Matthews.

»Rebecca har en gedigen kunstfaglig baggrund og en betydelig ledelseserfaring i kulturbranchen. Vi er sikre på, at hun er i stand til at lede Aros, der ud over kunst også omfatter forskning, formidling og kommercielle aktiviteter som shop, café og restaurant. Hendes kompetencer og imødekommende personlighed kan komme i spil både lokalt, nationalt og internationalt, hun har et stort netværk og stor erfaring med fundraising. Alt dette har vægtet højt i ansættelsesudvalget, sagde Carsten Fode.

Rebecca Matthews har som nævnt flere internationale topposter inden for kunst og kultur bag sig.

Hun har tidligere arbejdet for British Council som direktør Global Partnerships i New York, og hun var direktør for Government Relations ved Operahuset i Sydney. Senest har hun været direktør for Glasmuseet i Ebeltoft.

Rebecca Matthews har masser af ledererfaringer og har i samtlige jobs lagt ud med at gennemføre samtaler med samtlige medarbejdere. Det imponerede ansættelsesudvalget. Foto: Tahmasbi

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.