Gratis koncert midt i Aarhus: Bogfinkevej åbner Haldor og fru Refs

En gratis koncert med Bogfinkevej i gården ved Kirkens Korshærs skal fejre Haldor og Fru Refs. Det første er husets nye navn, det andet er en ny børnetøjsbutik.

Artiklens øverste billede
Man kan opleve Bogfinkevejs uhøjtidelige rap-harmonier og fængende beats i Kirkens Korshær torsdag 14. oktober. Hvis vejret tillader det, bliver koncerten i gården på Nørre Alle 25. Foto: Tycho Gregers Ritzau Scanpix

Kirkens Korshær på Nørre Allé 25 har rykket dens elskede varmestue til Godsbanen og bygget om. Stedet har nu i høj grad fokus på de unge og børnefamilierne, og det afspejler sig i den nye indretning.

For at markere det, får huset et nyt navn: Haldor. Det bliver også navnet på en produktion af redesignet børnetøj og kvalitets- genbrugstøj, som vil blive solgt i en ny butik i kælderen: Fru Refs.

Korshæren vil gerne fejre de nye tider og de nye muligheder med alle aarhusianere, der har lyst til at komme forbi. Det sker torsdag 14. oktober, hvor man kan hænge ud i gården. Der kan man opleve en række boder og Bogfinkevejs uhøjtidelige rap-harmonier og fængende beats. Den aarhusianske trio har en trofast hærskare af fans og er for længst blevet et kendt navn.

Hvis vejret tillader det, kan man opleve dem i korshærens gård, der er street-agtigt indrettet med et cykelværksted, Cykel-dokk, et træværksted, et oasehus og trækasser, man kan hænge ud på. Urbane ladcykler og en enkelt rickshaw gør city-baggården tidstypisk. De gamle skilte med ”Ingen parkering” og ”Støj er forbudt” er væk.

Trine Søjberg Nielsen, er daglig leder af Fru Refs, der sælger genbrugs børnetøj i en lækker kvalitet og tøj, der er redesignet eller lavet fra bunden på syværksted.et. Foto: Tahmasbi

Plads til familierne

Århus Onsdag møder i det opdaterede gårdmiljø den daglige leder af Kirkens Korshær i Aarhus, Niels Bjørnø. Han håber, at de nye rammer kan tiltrække flere frivillige og brugere blandt de unge og småbørnsfamilierne.

»Med det nye hus ser vi mulighederne for at være et samlingspunkt for byens borgere, hvor høj som lav kan få et samlingssted, og de, der har brug for hjælp og et ståsted i livet, kan få det. Ved åbningsfesten sælger vi vores redesign-produkter, som er bæredygtigt produceret af husets unge i værkstederne. Udover boderne vil der være mulighed for at se værkstederne i aktion og høre om vores arbejde. Vi sælger sandwich fra MIB, kaffe fra Peter Larsen og Sports Cola fra Hancock,« siger Niels Bjørnø.

»Vi elskede vores varmestue, men den er nu rykket på Godsbanen til store og lyse lokaler med masser af udenomsplads. Vi har derfor fået mere plads her, og vi har indrettet stedet som et unge- og familiehus, hvor vi hjælper unge hjemløse og unge forældre. Vi har nu et mere åbent og venligt hus, som har plads til at børnene kommer med. Der er en familiecafé, som også kommer til at tilbyde babysalmesang, i Fru Refs,« fortsætter lederen.

Fra januar bliver der træningsprogrammer for forældre, der har svært ved at begå sig i fællesskaber. Hos korshæren kommer der i høj grad psykisk sårbare og mennesker, der er udsatte i forhold til sociale relationer. Planen er ikke kun at have samtaler men også aktiviteter.

Med det nye hus ser vi mulighederne for at være et samlingspunkt for byens borgere, hvor høj som lav kan få et samlingssted, og de, der har brug for hjælp og et ståsted i livet, kan få det.

Niels Bjørnø, daglig leder af Kirkens Korshær i Aarhus

Fru Refs er indrettet  med farvestrålende børnemøbler, et gult orgel, legoklodser og legetøj. Foto: Tahmasbi

Et hyggeligt herberg

Det nye er familierådgivning, mens arbejdet med de unge har været i gang i syv år. De er mellem 18 og 30 år.

»Vi så for mange unge i vores døgnvarmestuer og i miljøer, de var alt for unge til at være i. Vi er efterhånden blevet gode til at hjælpe dem både med job, uddannelse og bolig og til at indgå i fællesskaber, som vi synes, at vi er rigtig gode til at levere,« smiler Niels Bjørnø.

Han viser Danmarks hyggeligste unge-herberg frem med stolthed. Tidligere holdt korshærens ledelse til i de smukke og 137 år gamle lokaler med buede vinduer og udsigt over byen. Nu er der 10 gode værelser til de unge, der har brug for en seng, en samtale, et skulderklap og et måltid mad.

Vi forlader det hyggelige herberg og går ned mod Fru Refs i kælderen, der møder vi Nanna Asmussen, som er leder af huset Haldor.

Nanna Asmussen, leder af huset Haldor, håber, at det kan tiltrække frivillige til et nyt familienetværk med åbne aktiviteter som foredrag, mødre- og/eller fadergrupper og babysalmesang. Foto: Tahmasbi

»Fru Refs sælger genbrugs børnetøj i en lækker kvalitet og tøj, der er redesignet, syet om eller lavet fra bunden på vores syværksted. Stedet er målrettet både ressourcestærke familier og dem, der har brug for et netværk og støtte,« forklarer Nanna Asmussen.

Kirkens Korshær håber, at den kan tiltrække frivillige til et nyt familienetværk med åbne aktiviteter som foredrag, mødre- og/eller fadergrupper og babysalmesang. Der vil være vejledere og en frivillig familieterapeut tilknyttet, og de står til rådighed for forældre, som har brug for støtte.

»Vi finder ud af, hvad der er behov for. Familierådgivningen foregår helt bevidst på den øverste etage i huset, fordi nogle af brugerne faktisk ikke har deres børn hjemme og at det for dem kan være svært at blive mindet om alt det, de ikke har. Det kan de undgå ved at gå ovenpå,« siger Nanna Asmussen.

Fru Refs er indrettet med farvestrålende børnemøbler, et gult orgel, legoklodser og legetøj. Der er lagt op til fri udfoldelse, som kan give anledning til en god snak forældrene imellem.

Der er altid kaffe på kanden - både nede i Fru Refs kælder, i det hyggelige herberg under taget og på værkstederne. Og alle er velkommen.

Vi elskede vores varmestue, men den er nu rykket på Godsbanen til store og lyse lokaler med masser af udenomsplads. Vi har derfor fået mere plads her, og vi har indrettet stedet som et unge- og familiehus, hvor vi hjælper unge hjemløse og unge forældre. Vi har nu et mere åbent og venligt hus, som har plads til at børnene kommer med.

Niels Bjørnø, daglig leder af Kirkens Korshær i Aarhus

Korshærens gård er street-agtigt indrettet med et cykelværksted, Cykel-dokk, et træværksted, et oasehus og trækasser, man kan hænge ud på. Foto: Tahmasbi

Læs også

Del artiklen