Emma Martiny med ny kogebog: Lækker mad på et kvarter

Madbloggeren Emma Martinys nye kogebog, "Ganske Enkelt", er blevet til med en baby på hoften og handler om det muliges kunst i en travl hverdag, så retterne kan laves på under en time - en række af dem på et kvarter. Det skal være nemt, enkelt og lækkert.

Artiklens øverste billede
Emma Martiny har netop udgivet kogebogen "Ganske Enkelt", der handler om at om at lave enkel, lækker og hurtig mad i det daglige. En del af retterne kan laves på bare et kvarter. Pressefoto

Madskribent, blogger og instagrammer, Emma Martiny befinder sig godt med et forklæde på og får energi af at være i sit køkken. Der laver hun masser af mad til både hverdag og sine gæster - og hun udvikler opskrifter, som hun deler i sine kogebøger.

Den femte i rækken, ”Ganske Enkelt”, er netop nu kommet på gaden, og den har i modsætning til de tidligere været tre år undervejs. Denne gang skulle hun også lige nå at blive mor, husejer og være en del af et vi-renoverer-vores-hus-projekt.

»Nu går jeg ikke længere hen i den asiatiske butik og køber specialiteter eller flere forskellige steder for at få de helt rigtige friske krydderurter. Det har jeg simpelthen ikke tid til, så jeg er begyndte at lave mad på en anden måde,« siger Emma Martiny.

Hun har ikke opgivet den gode kvalitet, men går i høj grad efter det helt enkle og hurtige.

Jeg er vild med det fysiske produkt, der er helt anderledes end alt det elektroniske, jeg laver. Bogen er jo også det, som det hele startede med og stadig det, jeg holder mest af. Der er ikke mange penge i kogebøger, men det er sjovt at lave dem.

Emma Martiny, kogebogsforfatter og opskriftsudvikler

En kogebog for alle

»Det gik op for mig, at jeg sjældent brugte min egne opskrifter men i stedet valgte noget mere enkelt. Samtidig kan jeg se, hvilke af mine opskrifter folk deler på de sociale medier, og det er helt klart de simple,« uddyber hun, der altså ikke er alene om at have et behov for hurtige måltider.

Hun understreger, at det ikke skal være kedeligt men nemt at lave. Og det er to forskellige ting.

»Jeg ville gerne lave en kogebog, der virkelig bliver brugt og ikke bare er noget smukt, der kommer til at stå på en hylde. Ind imellem har jeg været i tvivl om, hvorvidt opskrifterne denne gang er spændende nok. Men det ser sådan ud, for på den første uge, bogen har været på gaden, har jeg fået feed back fra folk, der bruger løs af den,« fortæller madskribenten, der netop har været i Go’ morgen Danmark for at præsentere sin nye kogebog.

Der viste hun eksempler på den enkle mad. Hun har valgt i høj grad at bruge de retter, som familien laver igen og igen hjemme hos hende selv. Og det ser ud til at ramme bredt.

Århus Onsdag fanger kogebogsforfatteren på en af hende mange travle dage på hjemmekontoret i det efterhånden renoverede 1960-er-hus i Åbyhøj. Det smukt indrettede hjem er denne dag fyldt med blomster, fordi Emma Martiny netop har holdt en boglancering derhjemme. Lille Otto er i vuggestue, så der er tid til et interview inden det næste møde på Teams.

Bøger er min favorit

Vi sidder ved et stort, lyst egetræsbord i stuen, der er møbleret med dansk design. Hun har en stak af de nye kogebøger lige ved hånden, og er tilfreds med resultatet.

Emma Martinys karriere som selvstændig begyndte med udgivelsen af en kogebog, da hun var bare 19 år. Siden har hun udfoldet sig digitalt i stor stil, men kærligheden til den fysiske bog er fuldstændig intakt.

»Jeg er vild med det fysiske produkt, der er helt anderledes end alt det elektroniske, jeg laver. Bogen er jo også det, som det hele startede med og stadig det, jeg holder mest af. Der er ikke mange penge i kogebøger, men det er sjovt at lave dem,« siger Emma Martiny.

Hun holder meget af den kreative proces, der handler om alt fra det grafiske udtryk og valget af papir til arbejdet med fotos. Dem har hun denne gang valgt at tage mange af selv, fordi hun er så kritisk og har en sikker stil.

Spis og skrub af

Det travle arbejdsliv afholder hende ikke fra at lave mad til sin familie og gæster. Retterne skal først og fremmest smage godt, og så skal de passe med den tid, der er til rådighed.

»Alle vores venner har børn nu, så jeg har fokus på spis-og-skrub-af-gæster eller familien, der lige kommer hurtigt over og spiser med. Alle opskrifter i den nye kogebog kan man lave på under en time og mange af dem på kun et kvarter. Der er tidsangivelser på opskrifterne,« forklarer hun.

Et eksempel på et hurtigt og lækkert måltid er en pastaret med laks. Den kan ifølge forfatteren laves på den tid, det tager at koge pastaen.

Man hakker røget laks og hælder frosne ærter og Philadelphia-smøreost direkte i pastaen. Det hele vendes sammen med citronsaft og citronskal, og så river man ost over.

Et andet eksempel er hendes hverdagspizzaer, der kan laves på halverede pitabrød, naan eller tortillas. Det smager godt og så sparer man den tid, det tager at lave dej.

»Jeg har lagt snobberiet på hylden og skyder gerne genveje. Jeg har også valgt at tage noget så helt almindeligt som svensk pølseret med i kogebogen. Den kan man lave meget nemt direkte i et fad i ovnen. Vores søn, Otto, elsker den, og vi andre kan også godt lide pølseret, så hvorfor ikke?« spørger Emma Martiny den snusfornuftige jyde, der stammer fra Skive.

Efter at lille Otto har gjort sit indtog i Martiny-familien er de mere avancerede opskrifter lagt lidt til side til fordel for det enkle og hurtige hverdagsmåltid, der ikke behøver

Går egne veje

I hendes barndom på en villavej i provinsen med fastansatte forældre, der er gymnasielærere, var det ikke oplagt at hun skulle blive selvstændig. Det var kreative Emma Martiny nu alligevel aldrig i tvivl om at hun skulle.

»Jeg sad hjemme på værelset og lavede den vildeste teatermakeup, som jeg delte på en blog, længe før nogen vidste, hvad en blog var. Ingen læste den, men den skaffede mig et job i makeup-butikken Sephora i København. Det var nu ikke så sjovt, som jeg troede,« ler Emma Martiny ved tanken om det.

Et ophold på højskole i Odder bragte meditation, løb og ikke mindst Simon Rode Martiny ind i hendes liv. Og inspireret af sit barndomshjem, hvor det tit duftede af mad eller hjemmebag, indtog hun køkkenet i sit aarhusianske bofællesskab. Simon Rode Martiny foreslog, at hun sendte sin samling af fotos og opskrifter til nogle bogforlag.

»De fleste afslog pænt, men jeg blev inviteret til et mærkeligt møde med en helt nyuddannet redaktør i København. Forlaget udgav bogen, som blev deres bedst sælgende, og siden blev jeg også madskribent på blandt andet Femina,« fortæller kogebogsforfatteren.

Hun har siden taget kommunikationsuddannelsen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og var i praktik på et forlag. I dag har hun i høj grad etableret sig på sociale medier - blandt andet med knap 37.000 følgere på Instagram.

»Det går det godt, og jeg har for nylig ansat min første medarbejder. Det er stort. Jeg er som nævnt også blevet mor og husejer, så nu er jeg ikke længere bare mig selv. Men hidtil er alt, jeg har kastet mig ud i gået godt. Så jeg tror på det,« siger Emma Martiny med et stort og overbevisende smil.

Emma Martiny har allerede fået god feed back fra læserne af sin nye kogebog, som hun også har været i Go’ morgen Danmark for at præsentere. Pressefoto

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen