Classic Race i Aarhus: De frivillige har en fed fest

En hård kerne på 15 flittige banebyggere arbejder på højtryk for at gøre klar til dette års Classic Race. De mener, at de har festivalens største fest: De frivilliges fællesskab.

Artiklens øverste billede
Peter Rasmussen, Lone Larsen og deres datter, Johanne Larsen, arbejder fra tidlig morgen til sen aften på at sætte 12 kilometer hegn op ved Classic Race. De synes, at det er en stor fornøjelse og en fest at være med i det gode fællesskab på banebyggerholdet. Foto: Tahmasbi

Der slæbes, bygges, hamres og bankes ved Mindeparken i Aarhus i disse dage, for fredag 17. september skal de første biler drøne rundt på banen i Classic Race Aarhus.

Opbygningen af banen og hele festivalområdet, som breder sig i Mindeparken og til Tangkrogen, er en stor opgave, som løses af mere end 1.200 frivillige. Nogle af dem har allerede været godt i gang i flere uger. Det gælder blandt andre banebyggerne, som tæller en hård kerne på omkring 15, og som i alt består af cirka 40 flittige mennesker.

»Vi bliver kaldt de få men rå,« siger en fra gruppen af arbejdsklædte folk, der sidder i telt og spiser frokost den dag, Århus Onsdag er på besøg.

Blandt dem er ægteparret Lone Larsen og Peter Rasmussen sammen med deres datter, Johanne Larsen.

De tre arbejder sammen om at sætte ikke mindre end 12 kilometer hegn op på området. Store arealer skal hegnes ind, selv om banen ikke er længere end 2,6 kilometer, for festivalen har vokseværk og har i år en række børneaktiviteter med.

»Vi har været med til at bygge banen op tre gange før og kender efterhånden rigtig mange af de frivillige, som kommer igen år efter år. Det føles som at være med til en kæmpe familiefest, når vi mødes herude. Vi elsker det,« siger de i munden på hinanden og med store smil.

Frivillig i sin ferie

Peter Rasmussen er så begejstret for projektet, at han har taget 14 dages ferie, så han kan være med fra morgen til aften.

»Det første år gik jeg på arbejde om dagen og hjalp her om aftenen, men det blev for hårdt. Mine kolleger forstår ikke, at jeg vil arbejde 168 timer i min ferie, men for mig er dette her ikke arbejde. Jeg lader op. Det er en herlig fest,« fastslår Peter Rasmussen, der til daglig pakker Lindt Chokolade hos BKI.

Familien synes at det er en fordel, at de arbejder igennem, før festivalen begynder, og så kan slappe af mens den står på. De er bare klar til jobbet, når Classic Race Aarhus er slut.

»Jeg vil hellere være med til Classic Race som frivillig end gæst. Som frivillig er man med i det hele og kan gå færdes over alt - også ”backstage”,« siger 22-årige Johanne Larsen, der i glæder sig over, at hun i år også skal hjælpe med ved sæbekasse-løbet og Tom Kristensen-løbet, der er et motionsløb for børn sammen med Tom Kristensen på racerbanen.

»Jeg arbejder som vikar med senhjerneskadede, derfor kan jeg vælge mine vagter, så de passer med arbejdet på banen. Det giver mig en god pause fra min hverdag at være med herude,« fortsætter hun, der har det fint med at være den yngste i gruppen.

Johanne Larsen har været med som frivillig på banebyggerholdet i Classic Race, siden hun var 19 år og er dermed en af de yngste på det hold. Hun har derfor fået denne vest, hvorpå der står "lille pigen". Det tager hun som en kompliment i et muntert lag. Foto: Tahmasbi

Det er en livsstil

Familien var frivillig for første gang til Kulturhovedstaden i 2017. Der slæbte de den forreste vikingebåd i åbnings-optoget. Det, synes de, var en stor oplevelse, og det gav dem lyst til at være med flere forskellige steder.

I dag er der flere faste punkter i deres kalender, som tæller Food Festival, Det Kongelige Teaters forestillinger ved Moesgaard og Tallship Races. De skal også være med ved Ocean Races næste år.

»Nu kan vi næsten ikke tage flere ting med i kalenderen, for vi er helt booket. Vi kom med til Classic Race i sin tid, fordi vi læste i avisen, at de manglede frivillige. Og vi vidste, hvor sjovt det er at være en lille brik, der er med til at bygge noget stort sammen med andre,« forklarer Lone Larsen.

»På grund af pandemien er det nu to og et halvt år siden, at vi byggede banen op sidst. Vi har savnet det og glædet os helt vildt til at være med igen,« supplerer Peter Rasmussen.

»Her er vi som en stor familie. Vi netværker og opbygger venskaber. Mange ser vi kun den ene gang om året, men andre hjælper hinanden for eksempel i forbindelse med en flytning, eller hvis vi gerne vil låne en trailer,« siger Lone Larsen.

Det første år gik jeg på arbejde om dagen og hjalp her om aftenen, men det blev for hårdt. Mine kolleger forstår ikke, at jeg vil arbejde 168 timer i min ferie, men for mig er dette her ikke arbejde. Jeg lader op. Det er en herlig fest.

Peter Rasmussen, frivillig

Festivalen vokser

Ved frokostbordet sidder også banebyggernes næstformand, Niels Kirkegaard. Han har været med siden starten for 11 år siden. Han fortæller at banebygningen er blevet mere krævende med tiden, fordi sikkerheden øges.

»Det først år havde vi bare halmballer rundt om banen. I dag er sikkerheden opgraderet rigtig meget, og pladsen er blevet større. Der kommer flere og flere gæster. Vi har været oppe på over 40.000,« siger han.

Det kræver gode kræfter, at løse den opgave. Dem har han heldigvis til rådighed. Han nikker over mod familien Larsen/Rasmussen og siger med et kæmpe smil:

”Vi kører i to hold om dagen for at nå det. De er med på begge hold.«

Tom Kristensen på taget af den Audi R18, som han sammen med Luïc Duval og Allan McNish kørte til sejr i 24-timersløbet på Le Mans i 2013. Ved årets Classic Race Aarhus kan man opleve en 1:1-model af bilen i LEGO-klodser Foto: Classic Race Aarhus / Morten Alstrup

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.