Jordbærtærte: Blindtest med Bagedyst-vært afslører Aarhus' bedste
Vi har testet syv aarhusianske jordbærtærter sammen med Timm Vladimir fra Den Store Bagedyst, madbloggeren Emma Martiny og Tove Færch, der leder Karolines Køkken.
Det er jordbærtærte-tid, og det betyder, at jordbærtærten er den kage som langes allermest over bagerdiskene i Aarhus .
Byens bagerier har hver især deres bud på, hvordan denne klassiker bør være, så det kan være svært at vælge. Derfor har Århus Onsdag testet syv jordbærtærter og guider gennem minefeltet.
Tre stærke kageeksperter har smagt sig gennem udvalget og har diskuteret sig frem til kagernes placeringer i en top syv, der er blevet til en top seks, fordi der er hele to vindere.
De tre dommere har blindtestet jordbærtærterne og vidste slet ikke, hvad det var, de smagte på.
Eksperterne har smagt
Kagepanelet består af tv-værten, Timm Vladimir, som styrer seerne sikkert igennem et af Danmarks allermest sete tv-programmer: Den Store Bagedyst. Han driver til daglig Timm Vladimirs Køkken på Aarhus Havn og i Valby, men lige nu har han travlt med at optage sæson 10 i bagedysten, hvilket foregår tæt på Randers.
»Jeg elsker mazarinkage, der lige er stegt op på en stegepande, så den bliver helt frisk og sprød i bunden. Faktisk er jeg ikke selv ret god til at bage kager. Jeg har smagt på et væld af dem i bagedysten, men personligt er jeg bedre til at lave mad,« siger Timm Vladimir.
Han har i panelet selskab af Emma Martiny, der er en aarhusiansk mad-blogger og -skribent med 35.000 følgere på Instagram. Hun har forfattet fem kogebøger og er i gang med den sjette. Hun bager mange kager, hvilket tydeligt fremgår af hendes Emma Martiny-profil, hvor hun deler sine opskrifter.
»Til hverdag laver jeg sunde varianter som kikærtekage og bønnebrownie. Men jeg spiser også almindelige bager-kager. Min yndlings er faktisk jordbærtærte, så jeg glæder mig til at finde den bedste,« siger Emma Martiny.
Også panelets tredje deltager har gennem årene delt masser af opskrifter og madekspertise med ikke bare Aarhus men hele Danmark. Tove Færch står nemlig bag de mange opskrifter i de engang husstandsomdelte kogebogshæfter fra Karolines Køkken, der ejes af Arla. I dag finder man opskrifterne i en app eller på Karolines Køkkens hjemmeside.
»Jeg er også mere til mad end til kager og vil til enhver tid foretrække ost til dessert, for jeg har ikke en sød tand. Men min mand er kagefreak og kender alle byens bagerier. Han spiser kage hver dag, så jeg er opdateret via ham. Og jeg er trænet i at smage alt - også det, der ikke er mine private favoritter,« fastslår Tove Færch.
Hun er leder af Karolines Køkken og medlem af Madkulturens Tænketank.
Den gode jordbærtærte
Der kan være mange meninger om, hvad en god jordbærtærte egentlig er. Derfor er vores smagspanel blevet enige om at vurdere de syv tærter ud fra:
om bunden er sprød,
om mazarinen er fugtig
om chokoladen er en god kvalitet og afbalanceret i forhold til resten,
om cremen har den rette konsistens og smag,
om jordbærrene er i orden,
om geléen, der holder bærerne på plads, fungerer og smager som den skal.
De har desuden lagt mærke til kagens udseende.
Schweizeren og Salling
1. Schweizerbageriets tærte har et klassisk udseende, en dejlig sprød bund, god chokolade med bid, der giver et godt modspil til det søde og skønne syrlige jordbær, der er naturlige og som også spiller med i det samlede hele. Cremen er lidt flødet men kagen kan bære det, fordi chokoladen sparker igennem. Den er topklasse.
1. Sallings tærte har en ren og ærlig mazarin, der er rigtig god. Cremen er rørt med ægte vaniljekorn, chokoladen er en god kvalitet og geléen er lige præcis, som den skal være. Mørdejen er ikke 100 procent sprød, men den har fået masser af kærlighed og er lavet af gode råvarer. En super oplevelse, der holder hele vejen.
Føtex
2. Føtex-tærten ser umiddelbart supermarkedsagtig ud, synes panelet, der finder den fint pyntet med pistacie, hvilket er et godt trick. Der er længere mellem jordbærrene, som måske er penslede og mazarinen smager af essens men på en afbalanceret måde. Cremen, bunden og chokoladen er afstemt. Den står stramt og er præcis, hvad den udgiver sig for at være.
Kridthøj
3 KonditorBageri i Kridthøj har lavet en rigtig god og saftig mazarin. Cremen er dejlig gullig og rørt med ægte vaniljekorn. Der er brugt en rigtig god chokolade, som giver et godt modspil. Bærrene er en smule vandede, men det er svært helt at undgå på denne årstid. Også geléen er god. Alt i alt er der brugt gode råvarer. En fin kage.
Mor Anna
4. Hos Mor Anna ser man først chokoladestykket, som er meget rustikt. Til gengæld er der ikke så meget chokolade på kagen. Mazarinen virker hjemmelavet og smager godt af marcipan, men bunden er temmelig kedelig, og cremen gør heller ikke noget stort indtryk. Den smager af noget kunstigt og mørdejen er ikke sprød. Et blandet indtryk.
Hartmeier
5. Chokoladen pynter og bunden er fin i Hartmeiers tærte. Men den får en femteplads, fordi der er for meget essens, som virker kunstigt og tager magten fra en i øvrigt klassisk kage. Der er ingen vaniljekorn i cremen og hverken bærrene eller geléen kan rykke på essens-smagen i en ellers nydelig kage.
Strandvejens
6. Strandvejens Bageri står denne dag for en dejlig konfekt-agtig mazarin. Men bunden er lidt sej og cremen er for sød og har næsten guf-konsistens, som får den til at sidde i ganen. Bærrene, chokoladen og geléen kan ikke hamle op med den meget syntetiske smag.