Bamse har udvalgt sine egne sangfavoritter til en ny teaterkoncert i Aarhus
Inden han døde, udvalgte Bamse 29 favoritter blandt sine egne numre. Man kan høre hans yndlingsmusik i teaterkoncerten ”Mig og mine venner” på Rosenteatret.
I disse dage giver Flemming Bamse Jørgensens sange genlyd i hele det aarhusianske Latinerkvarter. På Rosenteatret, der er et mindre amatørteater beliggende på Teatertorvet lige i smørhullet mellem Graven og Rosensgade, er man nemlig i fuld gang med prøverne på ”Mig og mine venner” – en teaterkoncert med en lang række af Bamses numre.
»Jeg skrev oprindeligt forestillingen til Gasværket i Brabrand, som havde spurgt, om jeg ville lave den. Det var tilbage i 2002-2003. Dengang skrev jeg til Bamse og spurgte, om jeg måtte bruge hans numre i en teaterkoncert. Jeg sendte ham manuskriptet fra en Shu bi dua-forestilling, jeg tidligere havde skrevet, så han kunne få et indtryk af stilen. Han skrev tilbage, at det måtte jeg gerne,« husker Lisbet Lautrup Knudsen, der er både manuskriptforfatter og instruktør på ”Mig og mine venner”.
»Dernæst spurgte jeg Bamse, om han havde nogle favoritter blandt sine egne sange – og modtog en liste med 31 sange retur,« ler Lisbet Lautrup Knudsen.
Kendte og mindre kendte Bamse-sange
”Mig og mine venner” er en koncert med Bamses sange. Numrene er bundet sammen af en fiktiv fortælling om tilfældigt forbipasserende og stamgæster, der møder hinanden ved Sigfreds pølsevogn, hvor pølsedamen, Cherry, svinger kolde cocio og ristede hotdogs over disken.
»Vi har 29 af Bamses 31 favoritnumre med i forestillingen. Nogle af dem er kendte som eksempelvis ”Hvorfor går Louise til bal”, ”Vimmersvej” og ”I en lille båd, der gynger”. Og så er der også flere af Bamses mindre kendte og mere stille numre med; ”Arthur” og ”Hans navn er Hansen” blandt andre. De to er nogle af mine personlige yndlingsnumre,« fortæller Lisbet Lautrup Knudsen og synger et par linjer fra sidstnævnte:
»Hans navn er Hansen, Egon Peter Herman Hansen han bor på havnen i en gammel båd, for han er gået bag af dansen. Han sælger børster, og han er hæs fordi han tørster...«
Instruktøren rømmer sig og siger så:
»Jeg vil tro, mange blandt publikum vil tænke: ”De sange har jeg aldrig hørt før”. Det er også en del af idéen med forestillingen – at præsentere folk for Bamse-numre, de ikke kender i forvejen.«
Dernæst spurgte jeg Bamse, om han havde nogle favoritter blandt sine egne sange – og modtog en liste med 31 sange retur.
Flemming Bamse Jørgensen voksede op hos sine adoptivforældre i Viby. I sine unge år kom han ofte i Sigfreds Pølsevogn, som dengang lå på Viby Torv.
»Der er flere, der har spurgt mig: ”Hvem spiller så Bamse i forestillingen?”. Det er der ingen, der gør. ”Mig og mine venner” handler ikke som sådan om Bamse, men er en koncert med Bamses sange, hvor pølsevognen på Viby Torv er bindeled imellem numrene. Fordi Bamse tit kom der i gamle dage. Vi har også inddraget Hotel Viby i stykket – det er jo der, Louise går til bal,« siger Lisbeth Lautrup Knudsen med et smil. Og med tydelig reference til Bamse-hittet ”Hvorfor går Louise til bal”.
Erfarne og novicer på scenen
På scenen i ”Mig og mine venner” står ni skuespillere. Nogle med megen sceneerfaring, nogen helt uden. Blandt de ni er Kirstine Kristensen og Johnni Mørk.
Kirstine Kristensen har tidligere spilet lokalrevy i Mårslet. I ”Mig og mine venner” spiller hun rollen som rockerpigen Ramona.
»”Mig og mine venner” er et andet format, end jeg har prøvet før. Her er der væsentlig flere replikker, man skal lære og huske – og så er der mere sang! Et af de numre, jeg synger i stykket, er ”Kirsebær i håret”. En sang jeg ikke kendte, men som jeg forelskede mig i, første gang jeg hørte den,« lyder det begejstret fra Kirstine Kristensen.
Til dagligt arbejder Kirstine Kristensen som pølsedame – eller pølseprinsesse, som hun foretrækker at kalde sig – i pølsevognen på Strøget i Aarhus. Hun har derfor kunnet give Nanna Johansen, der spiller rollen som pølsevognsbestyrer Cherry, nogle tips til, hvordan man laver en ristet hotdog eller en kradser korrekt.
»Nanna og jeg har haft mange diskussioner om, hvem af os der skal stege de pølser, vi bruger i forestillingen…« begynder Kirstine Kristensen med et glimt i øjet. Da hendes blik fanger Nanna Johansens, stopper hun op. Hun undlader at åbne ristet-pølse-diskussionen for nu og skifter emne.
»Jeg holder meget af at synge og gør det tit i pølsevognen, når jeg er alene. Eller når jeg tror, jeg er det. Det er da sket mere end en gang, at en kunde er standset og har kommenteret på min sang,« ler Kirstine Kristensen.
Modsat Kirstine Kristensen har Johnni Mørk ikke stået på en scene før.
»Jeg har en bucket list, hvorpå der står, at jeg skulle prøve at gå til en audition, inden jeg fyldte 50. Så det gjorde jeg. Og nu står jeg på scenen. Igennem prøveforløbet har det været en leg og gratis at begå fejl. Men fra 13. marts, hvor vi har generalprøve, er der ”fisk i akvariet”, og så bliver det alvor. Det kan godt gøre mig lidt nervøs at tænke på. At stå på en scene foran et publikum kræver selvtillid, man skal ligesom turde blotte sig lidt,« fortæller Johnni Mørk.
I ”Mig og mine venner” synger han tre af de mere kendte Bamse sange.
»Jeg synger ”Jeg har kun tre tænder”, ”Hvorfor går Louise til bal” og ”Jeg elsker kun dig”. Den sidste er svær, men de to andre er sådan nogle trampe-nogen, som alle kan synge,« siger Johnni Mørk.
Syng gerne med
”Mig og mine venner” spillede første gang på Rosenteatret i 2014. Dengang også med Lisbet Lautrup Knudsen ved roret, men med et andet cast.
»Det er altid noget andet, når man genopsætter en forestilling. Fordi det er nye mennesker, der står på scenen, og som alle sætter deres eget præg på det. Denne gang har vi igen et rigtig godt cast, synes jeg. Det er en sjov blanding af folk, der har stået på scenen før og af folk, der aldrig har, men som kaster sig ud i det med ildhu,« lyder det fra Lisbet Lautrup Knudsen.
Instruktøren såvel som spillerne glæder sig til at få publikum på.
»Vi glæder os til at få publikum på. Og man må gerne synge med! Så længe man ikke overdøver dem på scenen selvfølgelig,« siger Lisbet Lautrup Knudsen.
Kirstine Kristensen nikker energisk.
»Det bliver så godt. Det gi’r altid en god energi, når der kommer publikum på,« siger hun og rejser sig resolut ved lyden af klavertoner fra salen. Det er tid til første gennemspilning af ”Mig og mine venner”. Og til at få de sidste scenegange ind under huden og de sidste replikker helt på plads inden premieren 14. marts.