Grønlands førende rapper går til teateret i Aarhus
Han har spillet filmhovedroller og koncerter med Suspekt, og nu et teaterstykke, der har premiere i Aarhus.
Han har haft et viralt hit, ”Tupilak”, der er kommet på mange pensumlister, han har spillet koncert med danske Suspekt, haft hovedrollen i filmen ”Kampen om Grønland” og nu er Josef Tarrak altså aktuel på scenen som både rapper og skuespiller i forestillingen “Din historie er også min” produceret af freezeProductions og Nalereq Light.
Det fremgår af en pressemeddelelse.
Forestillingen havde premiere i Nuuk i oktober 2022 og nu skal den have Danmarkspremiere i Aarhus. Josef har skabt nye grønlandske raptekster direkte til forestillingen og været med til at skrive historierne der fortælles på scenen.
Josef Tarrak ses som en vigtig rollemodel og et kæmpe forbillede for grønlandske unge – han er beviset på at man kan komme langt med drømme og troen på sig selv. Noget, han selv synes, at det grønlandske folk skal turde gøre.
Med på scenen er også den erfarne skuespiller Else Charlem Danielsen, som har en lang flot karriere bag sig i både Grønland og Canada. Hun fortæller historien om den ældre kvindes kamp for at give slip på sin historie og komme videre i livet. Om hendes barndom, der bærer på både det smukke og det svære – på kolonisering, overgreb, men også på kærlighed, naturen og musikken.
Og deres historier er også vores.
Med humor, rap, poetry og ærlige ord, skal publikum med ind i selvbilleder, ønsker og perspektiver for, hvordan alle generationer burde lære af og med hinanden. I forestillingen “Din historie er også min” mærker vi samtalernes forløsning mellem den unge mand og den ældre kvinde. Samtaler, der skal sætte de unge fri til at drømme og give den ældre generations kamp for at give slip på flere årtiers skjult undertrykkelse og også kampen med sig selv, nyt håb.
»Tænk hvis det grønlandske sprog og den grønlandske historie kom på skoleskemaet, og vi som danskere blev nysgerrige på måden at bruge ordene på og på at lære historien at kende. Det kunne være øjenåbnende for danskerne,« siger instruktør Hanne Trap Friis.
Vi lytter med hjertet til både ønsket om at have en McDonalds i Nuuk, de dyre smøger, længslen efter den rigtige kærlighed, men også spiral-kampagnen, Thulebasen, de ufortalte overgreb og tvangsflytningerne. Der tages også livtag med emner som dating-sites og alderdom, kroppens forfald, de høje fjelde, stilheden, smerten, og ønsket om at bryde tabuerne.
Alle fortællingerne på scenen er skabt ud fra interviews med unge og ældre grønlændere i Nuuk og Grønland, samt historierne fra skuespillerne selv.
Forestillingen spilles på dansk i Danmark, men rap-numrene fremføres på grønlandsk.
»Vi vil have klangen af sproget med, skønheden og lyden,« siger de medvirkende og instruktøren, og lover at der nok skal være løsninger så det danske publikum også forstår sangene.
Hele forestillingen er skabt af næsten udelukkende grønlandske kunstnere både på og bag scenen.
Forestillingen kan ses på Teaterhuset Filuren fra 3.-11. marts og henvender sig til unge fra 14 år og til det voksne publikum også.
sø