Meter over jorden hænger man og håber, at kræfterne ikke slipper op

Slidte hænder og ømme fødder er hverdagskost for dem, som klatrer. I Højbjerg er Aarhus' fjerde og største klatrecenter åbnet.

Artiklens øverste billede
Boulders' klatrehal i Højbjerg byder på flere vægge, hvor der er et utal af "problemer" i alle sværhedsgrader. Foto: Nicklas Linnemann Nielsen
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Børnegrin og popmusik fylder hallen. Lokalet er enormt, alligevel lugter det af sved. Fokuserede vennegrupper kigger op i luften og forsøger at regne ud, hvordan de skal komme fra jorden og fire meter op ad den nærved lodrette bambusvæg - helst uden at falde for ofte.

Boulders’ nye 1550 kvadratmeter store klatrehal i Aarhus syd slog dørene op 13. januar. Og brugernes interesse har været enorm fra dag et.

»Et løst slag på tasken vil være 1.400 gæster fra fredag til søndag,« svarer Martin Pedersen, direktør hos Boulders, på spørgsmålet om, hvor mange gæster de har haft igennem klatrehallen i opstartsugen.

I løbet af den første weekend var der konstant fem medarbejdere bag disken. »Hvis man ikke lavede kaffe eller ekspederede kunder, så løb man ud med skrald,« fortæller direktør hos Boulders. Martin Pedersen. Foto: Nicklas Linnemann Nielsen

Bæredygtighed i fokus

To venner sidder foran den svære rute. Den ene af dem, Mads Tang Olesen, kigger på ”problemet”, som de udfordrende klatreruter kaldes. Det er ikke så simpelt som bare at kravle op og ned.

»Hvis jeg forsøger at sætte min højre fod der, så kan jeg måske nå op i slutgrebet,« siger Mads Tang Olesen og peger på de farvede greb på væggen.

Han er lige faldet ned af væggen og landet på de bløde madrasser, som er lavet af naturprodukter. 

I Boulders' klatrehal i Aarhus syd finder man den største børneafdeling set i forhold til kædens øvrige haller. Lige nu ejer firmaet seks haller, en syvende åbner i Hvidovre til februar og en ottende åbner til sommer på Amager. Foto: Nicklas Linnemann Nielsen

Direktør Martin Pedersen har siden 2009 bevæget sig i toppen af klatrevægge, træer og klippevægge. For ham er klatring og naturen koblet tæt sammen, og det betyder noget for den slags klatrehaller, Boulders opfører. Hallerne er bygget af bæredygtige produkter. Det er et valg, direktøren har taget - uagtet at det koster ekstra.

»De her bambusplader er dobbelt så dyre, som de behøver at være. Strømmen er dyrere, end den behøver at være. Madrasserne er dyrere. I vores café er alt økologisk. Klatring og naturen hænger sammen, derfor har vi også et ansvar for at udføre vores projekter bæredygtigt,« mener Martin Pedersen, der er sikker på, at Boulders er de mest bæredygtige på klatremarkedet.

Verdensherredømmet

Armene er hvilet og ruten er gennemtænkt. Mads Tang Olesen giver ”problemet” et forsøg til. Højre fod kommer på plads. Venstre hånd går forsigtigt op og får fat i topgrebet.

»Ja, Mads! Kom så!« råber kammeraten fra madrasserne.

Venstre fod krydser ind over højre og træder op på det næste greb. Højre arm trækker til, imens kroppen holdes tæt ind til muren. Nu kan al vægten lægges på den venstre fod.

Begge hænder skal røre topgrebet, inden et ”problem” er løst. Mads Tang Olesens højre hånd lister rystende op mod grebet. Han balancerer al vægten på tåspidserne. Højre hånd får fat.

»Sådan!« udbryder han fire meter oppe i luften.

Klatring kræver viljestyrke, råstyrke og gode ben. Heldigvis er der hos Boulders klatrevægge i forskellige sværhedsgrader, så man kan lægge blødt ud, og alle kan være med. Foto: Nicklas Linnemann Nielsen

Når direktøren tænker over, hvordan klatring skiller sig ud fra andre sportsgrene, fokuserer han især på motivationsfaktor.

»Vi sammenligner os ofte med fitnesscentre. Motivationen for at dyrke fitness er ofte, at man kan klare den dårlige samvittighed hurtigt. Motivationen for klatring er noget andet; nemlig problemløsning, eventyr og samvær,« fortæller Martin Pedersen.

Hvad er målet for Boulders?

»Verdensherredømmet,« siger direktøren med en seriøs mine. Så bryder han ud i grin.

»Målet er at konvertere så mange mennesker til klatring som muligt. Vi synes selv, at det er en federe og kærligere sport end eksempelvis fitness. Man skal tænke sig om, udforme en strategi, udføre den på væggen og have det sjovt sammen med sine venner. Og whoops, så bliver man stærk på samme tid,« konstaterer Martin Pedersen.

Direktøren opsummerer sporten med: »Man starter på gulvet og slutter fire meter oppe. Eller lidt lavere.«

Vi synes selv, at det er en federe og kærligere sport end eksempelvis fitness. Man skal tænke sig om, udforme en strategi, udføre den på væggen og have det sjovt sammen med sine venner.

Martin Pedersen, direktør hos Boulders

Stor opbakning

Forud for åbningen af byens største klatrehal i Højbjerg, reklamerede Boulders med, at man kunne klatre gratis og ubegrænset i opstartsugen, ligesom lån af klatresko var gratis.

»I løbet af den første weekend havde vi 1000 registrerede gæster. Og det er uden at tælle vores medlemmer med. Samtidig er flere bare gået ind, fordi vi ikke har en låge, så det er umuligt at sige hvor mange, der helt præcist besøgte os,« fortæller Martin Pedersen.

Oven på den store tilstrømning af børnefamilier, vennegrupper, studerende og bedsteforældre, så Martin Pedersen sig nødsaget til at ændre på goderne. Gratis adgang blev begrænset til én gang og besøgstiden til halvanden time.

»Det er rimelig nervepirrende at sætte i værk,« siger direktøren og tilføjer: 

»Heldigvis har vi de mest fantastiske kunder. Vi har ikke oplevet nogen sure miner, når vi har måttet fortælle folk, at der var for mange i hallen til, at flere kunne komme ind.«

Midt i februar åbner Boulders en ny hal i Hvidovre, hvor åbningen kommer til at forløbe anderledes. Det skyldes erfaringerne fra åbningen af klatrehallen i Aarhus syd.

Flere steder gemmer der sig »hyggekroge« som klatrene kan bruge til at få mælkesyren ud af armene. Foto: Nicklas Linnemann Nielsen

Tilbage ved klatrevæggen sidder Mads Tang Olesen og nyder at have løst sit lille ”problem”. Så hopper han op på en rød, avanceret rute og klatrer den næsten i første forsøg. Madrasserne tager imod hans kontrollerede fald fra toppen. 

»Klatring kan bare noget andet end meget andet sport. Når det kommer til fitness, er det næsten en disciplin at komme afsted. Med klatring er det modsat. Det kræver disciplin ikke at tage afsted hver dag,« siger Mads Tang Olesen.

De to kammerater bevæger sig videre til et nyt område af Aarhus’ største klatrehal. Klar på at løse nye ”problemer”.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.