Musikhusets program 2023: Spektakulære, nære og gratis liveoplevelser i fællesskab

Musikhuset Aarhus har netop offentliggjort programmet for 2023, og en ting står klart: Spektakulære som nære liveoplevelser for det brede publikum bliver der masser af også i den kommende sæson.

Artiklens øverste billede
14. juni åbner Musikhuset dette års Ilt Festival med forestillingen Billy´s Violence, som tager afsæt i ti af Shakespeares klassikere. Foto: Maarten Vanden Abeele
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Publikums kærlighed til kulturen og vilje til fællesskab har gjort at Musikhuset Aarhus er kommet ud af 2022 med et positivt resultat. Endvidere har lukrative samarbejder på tværs af kulturinstitutioner sammen med rundhåndede donationer gjort, at Musikhuset nu kan præsentere et program for 2023, som byder på spektakulære liveoplevelser med bredt sigte – flere af dem gratis. 

Aarhus Onsdag mødte direktør Jan Christensen og kunstnerisk chef Jeppe Uggerhøj til en status på det forgangne år og et dyk ned i programmet for det kommende.

»Vi oplevede mange udfordringer sidste år – det gjorde alle. Derfor er vi også positivt overraskede over, at vi har kunnet præstere et billetsalg, der er på niveau med årene før corona,« begynder Musikhusets direktør Jan Christensen. 

I løbet af 2022 løste op mod 350.000 publikummer billet til arrangementer i Musikhuset. Det er 50 procent flere end året før.

»På trods af årene med corona, krigen i Ukraine og den stigende inflation tyder meget på, at vi stadig vil de gode kulturelle oplevelser og allerhelst i fællesskab,« siger Jan Christensen og uddyber:

»Vi har haft en stærk formodning om, at folk i en usikker tid havde brug for de gode oplevelser og for at være fælles om noget. Samtidig gjorde vi, hvad vi kunne for at være så tilgængelige som muligt også i nedlukningsperioden. Det har vist sig at være det rigtige valg – vi har aldrig været glemt. Så vi starter året et godt sted,« konkluderer Musikhus-direktøren. 

Der er ikke noget som musik, der kan skabe fællesskab, og som verden er nu, har vi i særdeleshed behov for at mærke fællesskabet. Derfor har vi i Musikhuset lagt os i selen for at skabe en platform for netop det.

Jeppe Uggerhøj, kunstnerisk chef i Musikhuset Aarhus

Inspirerende fællesskaber

Kunstnerisk chef, Jeppe Uggerhøj, sidder med det trykte program for 2023 imellem hænderne og bladrer igennem det med tilfreds mine.

»Der er ikke noget som musik, der kan skabe fællesskab, og som verden er nu, har vi i særdeleshed behov for at mærke fællesskabet. Derfor har vi i Musikhuset lagt os i selen for at skabe en platform for netop det. Eksempelvis arrangerer vi for første gang i år familiefestivalen” Kazoo”, hvor omkring 2000 børn og deres voksne får mulighed for at danse, synge og høre koncerter sammen,« fortæller Jeppe Uggerhøj.

»Ligeledes introducerer vi et nyt koncept, ”Syng Syng Syng”, hvor en masse sangglade mennesker kommer ind og lærer at synge et af tidens store hits sammen med en sanginstruktør og et band. Når sangen sidder i skabet, rundes der af med en opførelse af nummeret, som optages på video. Det at synge sammen kan noget,« fortsætter Jeppe Uggerhøj, som også nævner Musikhusets Jazzklub som et eksempel på et arrangement, der styrker det sociale fællesskab.

Østre Gasværk Teater gæster Musikhuset med den ikoniske rockmusical "Hair" fra 11. til 21. maj. Grafik: Østre Gasværk

Dynamo gennem samarbejde

Musikhuset har alle dage været en kulturel dynamo og er blevet det i endnu højere grad igennem en lang række samarbejder. 

Et nyligt indgået samarbejde imellem Musikhuset og Østre Gasværk Teater munder ud i foreløbigt to store musicals; ”Hair” i maj i år og ”Another Brick ind The Wall” i januar 2024.

»Rockmusicalen ”Hair” bliver første gang, publikum i Aarhus kan opleve Østre Gasværks spektakulære Theatre Max opsætninger, som giver en ekstraordinær teateroplevelse. Næste år gælder det ”The Wall”. Jeg glæder mig over, at vi nu kan præsentere de her fantastiske opsætninger også i Aarhus, og jeg forventer mig meget af samarbejdet med Østre Gasværk,« lyder det fra en hemmelighedsfuldt udseende Jeppe Uggerhøj.

»Et andet godt eksempel på vores lukrative samarbejder er det, vi har med Aarhus Jazz Orchestra om Jazz Festivalen. I år bliver vores involvering i Jazz Festivalen endnu større, når vi konverterer ”Ridehuset Swinger” til ”Musikhuset Swinger”. Her vil vi præsentere jazzkoncerter på samtlige husets syv scener – flere af dem gratis. Jazz Festivalen skydes desuden i gang 9. juli med et brag af en gallakoncert med Curtis Stigers og Aarhus Jazz Orchestra i Store sal,« fortæller Jeppe Uggerhøj og tilføjer, at Musikhuset endvidere fortsætter det gode, igangværende samarbejde med både Spot Festival og Ilt Festival. 

Årets Jazz Festival skydes i gang med et brag af en gallakoncert med Curtis Stigers og Aarhus Jazz Orchestra i Musikhusets Store sal 9. juli. Foto: Ben Wolf

Kulturel tyngde og bredde

Musikhusets kommende sæson er traditionen tro sammensat, så det rammer det brede publikum. 

»Vi tilbyder oplevelser, der spænder fra de allerstørste navne til de helt nye, relativt ukendte navne. I den ene ende af spektret har vi i august Den Jyske Operas opsætning af Puccinis ikoniske opera ”Tosca” - iscenesat af verdensstjernen José Cura. I den modsatte ende har vi ”Aarhus International Piano Competition” i marts, hvor unge talenter fra hele verden dyster om finalepladsen – akkompagneret af Aarhus Symfoniorkester,« siger Jeppe Uggerhøj.

»Herudover har vi også masser af comedy på programmet for dem, der mest af alt har brug for et godt grin. Vores program favner bredt, og der er noget for enhver smag,« lyder det fra Uggerhøj. 

Den Jyske Operas opsætning af Puccinis ikoniske opera ”Tosca” - iscenesat af verdensstjernen José Cura - kan opleves i Musikhuset 15. til 23. august. Pressebillede

Det svære valg

Såvel Jan Christensen som Jeppe Uggerhøj tøver, da Aarhus Onsdags journalist spørger ind til, hvilke arrangementer i 2023, de glæder sig særligt til hver især. 

»Jeg elsker at se det ypperste af noget; nogen der har øvet sig et helt liv på at mestre det, de kan og demonstrerer på scenen. Samtidig holder jeg af at opleve alt det nye talent. Dermed ikke sagt at alt det midt imellem ikke er godt – det er det! Jeg vil så nødigt anbefale nogle arrangementer, da det jo er ensbetydende med, at jeg fravælger nogle andre. Og her har jeg ikke lyst til at vælge noget som helst fra,« forklarer Jeppe Uggerhøj.

Jan Christensen tænker længe og bladrer igennem programmet, inden han nævner et par arrangementer, han ser særligt frem til.

»Operasangerinden, Cecilia Bartoli, er for mig noget af det allerypperste, og koncerten i juni har jeg set frem til længe, idet den måtte aflyses sidste år på grund af corona,« siger direktøren og bladrer videre i programmet.

»Og så er jeg også meget spændt på ”Syng Syng Syng”, som Jeppe nævnte tidligere. Jeg tror, det bliver en fantastisk oplevelse, uanset om man kan synge eller bare har lyst til at være en del af fællesskabet. Jeg overvejer stærkt at deltage. Hvis jeg gør, kan vi roligt tilføje undertitlen ”– alle kan være med”,« siger Jan Christensen med glimt i øjet.

Den verdenskendte operasangerinde, Cecilia Bartoli, giver koncert i Musikhuset Aarhus 8. juni. Pressebillede

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.