Du kan stemme: Hvilken forestilling er årets bedste?
Det op til publikum at kåre vinderen, når Scenekunstens Priser for ellevte gang uddeles i Aarhus. Tre er nomineret til “Årets Forestilling 2022”.
En kompetent fagjury har netop udvalgt de nominerede til “Årets Forestilling 2022”. De tre nominerede forestillinger er Aarhus Teaters “Frankly my dear, I don’t give a damn”, Teaterhuset Filurens “Duften af Betlehem” samt “Crawl, crawl, crawl” af scenekunstkompagniet Convoi Exceptionnel i co-produktion med blandt andre Bora Bora. Det er Performing Arts Platform, en udviklings- og netværksplatform for scenekunst i Aarhus, der står bag Scenekunstens Priser, som i år uddeles for ellevte gang.
Hvilken af de tre forestillinger, der skal løbe med den fornemme pris, er nu op til publikum, der online kan stemme på deres favorit frem til 1. februar. Vinderen offentliggøres ved en prisuddeling i forbindelse med Performing Arts Platforms “Nytårskur” 3. februar, hvor alle er velkomne. Her afslører juryen ud over “Årets Forestilling 2022” også deres valg af ”Årets Applaus” - en pris der tilfalder en person eller organisation, der på særlig vis har udmærket sig og gjort en stor indsats for det aarhusianske scenekunstmiljø eller for udviklingen af scenekunsten. Modtageren af Årets Applaus udvælges af juryen.
Juryen, som nominerer til Årets Forestilling samt udpeger Årets Applaus, består i år af Astrid Guldhammer, børnekulturkonsulent ved Børnekulturhuset i Aarhus, Dorthe Hansen Carlsen, skuespiller, instruktør og performancetræner samt Jakob D. A. Nicolaisen, journalist og kommunikationsrådgiver. De tre jurymedlemmer har i det forgangne år set en række forestillinger produceret af aarhusianske scenekunstnere eller teatre og har mødtes fem-seks gange i årets løb for at diskutere de sete forestillinger.
De nominerede
Til hver af de tre nominerede forestillinger knytter juryen en begrundelse for, at netop den er med i opløbet om prisen som “Årets Forestilling 2022”.
I forestillingen “Crawl, crawl, crawl”, som i juni spillede i en svømmehal på Idrætshøjskolen i Aarhus, var det dominerende virkemiddel enkelt og effektivt: Vand! Publikum var placeret i en firkantet svømmehal med et firkantet bassin med firkantede fliser. Performancekoncerten blev fremført af det aarhusianske vokalensemble Ensemble Edge, som – sammen med dirigent Mathias Skaarup Sørensen - opholdt sig i bassinet, skiftevis over og under vandet.
I deres indstilling skriver juryen blandt andet om forestillingen:
»Convoi Exceptionnel betyder særtransport. I Scenekunstens Prisers jurys øjne lykkedes det med “Crawl, crawl, crawl” i udpræget grad for scenekunstkompagniet med samme navn, konceptmager og iscenesætter Jon R. Skulberg og det kunstneriske hold - samt ikke mindst vokalensemblet Ensemble Edge i hovedrollen - at transportere os alle et helt andet sted hen. Vokalt smukt, fysisk interessant og udfordrende i tanke og ånd.«
Forestillingen “Frankly my dear, I don’t give a damn” spillede i oktober på Aarhus Teaters Studio scene, som i den anledning var omdannet til en klub med scene, højborde, diskokugle og bar. Fra scenen leverede de fire kvinder i bandet The Frankly’s en fandenivoldsk performancekoncert med en sætliste af nyskrevne heartbreak-sange såvel som forvrængede covers. Krydret med ærlige anekdoter om at være kvinde i dag - med alt hvad det indebærer.
Juryen hæfter følgende ord på forestillingen:
»Aarhus Teater havde på forhånd lovet, at koncerten med The Frankly’s ville være der, man tog hen for at danse til lyden af sin egen shitstorm. Det løfte indfriede forestillingen til fulde. Undervejs var luften fuld af krop, musik, dekadence, humor og nerve. Udleverende, punkterende selvironi; ærlig og u-bitter ny-feminisme; og sylespidse pointer. Og da The Frankly’s til sidst i fællesskab manifesterede, at ”we DO give a damn!”, heppede publikum med! Forestillingen fangede og som en fed koncert blev den siddende i kroppen – længe efter, at stilheden havde sat ind.«
Den tredje nominerede er Teaterhuset Filurens “Duften af Betlehem”; en intim forestilling inspireret af Juleevangeliet for børn i alderen fire til ni år og deres voksne. Forestillingen kunne opleves i november og december 2022. I “Duften af Betlehem” går publikum sammen med de medvirkende på opdagelse i en sansevækkende og poetisk forestillingsverden, hvor meget tyder på, at en helt speciel begivenhed snart vil finde sted. Publikum opdeles i to grupper, som oplever forestillingsuniverset i forskellig rækkefølge. For så siden at mødes og mærke efter - sammen.
Blandt ordene, juryen giver “Duften af Betlehem” med på vejen, er:
»Det lykkedes forestillingen at få vækket sanserne hos store og små, så man som publikum efter en lille stund på opdagelse i scenografien kunne gå ud med sin egen lille duft af Betlehem.«
Har du en favorit blandt de tre nominerede Aarhus-forestillinger, så klik dig ind på theplatform.dk/scenekunstens-priser og afgiv din stemme. Afstemningen lukker 1. februar klokken 12.