På Godsbanen kan man bygge alt fra busser til brugskunst

På Godsbanens i Aarhus kan man skabe næsten hvad som helst. Der kan man møde alt fra en 95-årig tekstilkunstner til en mand, som bygger en bus - den skal bringe historien om Jesus ud i verden

Artiklens øverste billede
Jakob Martini reparerer på en bus, der er fra 1968. Han købte den, fordi han ville ud og forkynde evangeliet og tale om Jesus ude i den store verden.

Aarhus Godsbanen er et kulturelt kraftcenter på mere end 10.000 kvadratmeter i Aarhus downtown. I den bagerste ende ligger produktionsgangen, hvor de åbne værksteder holder til.

Her bliver der blandt andet lavet en bus, som skal fragte evangeliet og fortællingen om Jesus rundt i verden. Man kan også møde den 95-årig kunstner, Inge Bjørn, som væver og nybegyndere, der arbejder med ler, læder og lasercut.

I loftet hænger skilte, der skal vise vej til netop det faglige område, hvor du har brug for hjælp til selvhjælp. Værkstederne har tilknyttet fagligt dygtige medarbejdere og frivillige til både nybegyndere og den professionelle.

Man kan troppe op med projekter af enhver størrelse og art. Alle er velkomne, blot man husker at booke tid på nettet på grund af corona-begrænset plads i værkstederne.

I Tekstil-afdelingen møder vi denne dag 95-årige Inge Bjørn. Hun har et langt liv med kunst og udstillinger bag sig, og hun er stadigvæk aktiv på Godsbanens værksteder.

95-årig kunstner

For tiden arbejder Inge Bjørn på et kunstværk til Ølgod Skulptur festival. Hun er netop påbegyndt en ny trådskulptur.

"Da jeg er pensionist har jeg ikke rigtig plads til store projekter derhjemme mere, derfor kommer jeg her med mine produktioner. Der er en god stemning, og folk laver mange forskellige faglige ting. Det er spændende at opleve, og jeg er virkelig glad for at være her," siger hun.

Inge Bjørn har været aktiv siden den gang værkstederne var lokaliseret på Huset overfor Mølleparken, og hun flyttede selvfølgelig med til de nye lokaler på Godsbanen for otte år siden.

V¾rkstederne pŒ Godsbanen i Aarhus. Carsten Davidsen og Inge Bj¿rn nyder deres bes¿g pŒ Godsbanen. Man fŒr gode venner her pŒ Tekstilv¾rkstedet.

Længere nede på det store produktionsbord står Line Korreborg og arbejder. Hun afholder kurser på Godsbanen og er i gang med at forberede rammerne til et drop-in kursus, hvor man kan lave sit eget papir.

"Går man hjemme, er det rart at komme herned mellem andre mennesker og lave noget. Her er altid dygtige faglærere, der kan give hjælp til selv-hjælp," siger underviseren.

Ved vinduet er Sidsel Vingborg i gang med at sy i læder - hun er ved at lave en gave.

"Det er dejligt og uforpligtende at komme her på Godsbanen. Jeg har købt et månedskort, da jeg har flere projekter, jeg skal lave lige pt," siger Sidsel Vingborg.

Sidsel Vingborg syr i læder i Tekstilværkstedet. Hun fortsætter kreativiteten efter højskolen på Godsbanen.

"Min svigermor gjorde mig opmærksom på stedet her. Jeg har lige været på højskole og savnede at være kreativ. Man kan vælge at købe et klippekort hertil, og det passer godt med mine fremtidige studier og kalender", siger Sidsel og fortsætter:

"De skulle komme ud på studierne og fortælle om Godsbanen. Her er mange muligheder for at tage sin computer med ned og læse lektier eller være kreativ, spise god mad og hygge med vennerne. Flere skal vide, at det findes og forhåbentlig skal mine veninder også snart med herned", siger hun og klipper sytråd til sin kreation.

Mange former

Til højre finder man Formværkstedet. Det har højt til loftet og oser af faglighed. På en kæmpe reol står spandevis med glasur i alverdens nuancer. Godsbanen har indrettet små stationer med afstand, så brugerne ikke sidder for tæt, imens de arbejder. Her er bestemt corona venligt.

Krista Tolstrup har gennem to og et halvt år lavet keramik på Godsbanen. Det startede som en hobby, og hun har lært det helt fra bunden. I dag er hun ved at gravere navne på kopper.

Igennem fire år har Lone Buhrkal (tv) brugt keramikværkstedet. Hun har fået mange gode venskaber og interessante samtaler om kunst og kultur imens hun laver ler.

"Folk er rigtig gode til at hjælpe hinanden her. Jeg hørte om værkstedet gennem en veninde. Nu kan jeg lave brugskunst og har det ofte med på markeder."

Ved det store bord sidder Lone Buhrkal og arbejder på en vase. Hun elsker at lave ler i fantasy-genren og bruger formværkstedet til fordybelse i hverdagen:

"Jeg har fået gode kontakter og venskaber herinde. Vi kan snakke om kunst og kultur. Det er rart at få hjælp til selvhjælp af dygtige folk. Mine keramikprojekter sælger jeg gerne på Godsbanens julemarked og forårsmarked."

Værkstederne på Godsbanen i Aarhus. Jonas arbejder på at skabe et kursus i Godsbanens helt nye maskine. En Shaper Håndholdt CNC fræser. Du kan også lave 3D print og skære figurer ud på værkstedet laser cutter.

Maskiners skarphed

Lidt længere nede af gangen er Godsbanens Laser Værksted. Her er man i gang med at udvikle et kursus til interesserede brugere, så de kan arbejde med husets nye maskine.

"Det er spændende at få nye maskiner, og vi skal nok få lavet nuancerede projekter og produkter med vores Shaper Håndholdt CNC fræser. Hos os kan du kan også lave 3D print og skære figurer ud på vores laser cutter. Her kommer du med din tegning, så sætter vi den op på maskinerne og får den produceret," forklarer Jonas. Derefter skal designeren blot hente det færdige resultat til videre bearbejdning.

Værkstederne på Godsbanen i Aarhus. Jakob Martini arbejder på en bus. Det har han gjort i omkring 15 år. I Metalværkstedet har Jakob fået utrolig meget vejledning, og det har været en uvurderlig hjælp når han skulle lave nye dele til bussen.

Det sidste værksted i gaden er Metal. Her er Jakob Martini i gang med arbejdet på en bus. Det har han været i omkring 15 år.

Bussen er fra 1968, og han købte den fordi han ville ud og forkynde evangeliet og Jesus ude i den store verden.

"Bussen var ret rusten, og det eneste jeg har beholdt er taget. På Godsbanen arbejder jeg med at restaurere tekniske dele af karrosseriet. Jeg har bukket, skåret og svejset i flere år. Bagklappen har taget længst tid," siger Jakob Martini. Han viser stolt billeder frem på mobilen:

"Jeg har fået utrolig meget professionel vejledning og er nærmest udlært her på metalværkstedet. De har ydet en uvurderlig hjælp, så bussen kan blive færdig - engang," siger han.

I Metalværkstedet er der rig mulighed for mange personlige projekter. Jakob Martini laver dele til en hjemmebygget bus.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.