En juleklassiker tilsat elektroniske beats

'Et Juleeventyr' er årets familiejuleforestilling på Aarhus Teater. Charles Dickens' kendte juleklassiker har i teatrets 2020-version fået et moderne twist - særligt på musiksiden, hvor kendte julesalmer mikses med elektroniske beats

Artiklens øverste billede
Skuespiller Jacob Madsen Kvols har spillet mange, mørke og karismatiske hovedroller på Aarhus Teater. Denne gang indtager han rollen som den julehadende Ebenezer Scrooge i forestillingen 'Et Juleeventyr'.

AARHUS Stuen er dunkel og dyster. Møblementet sparsomt og tungt. Det er juleaften i 1800-tallets London, og Ebenezer Scrooge står som så ofte før ved sin skrivepult og skumler. Han bander over koret, som synger julesalmer udenfor. Med ansigtet fortrukket i vrede skridter han hen mod vinduet, skubber det op og hvæser ad koret, at de skal forsvinde, så han kan få arbejdsro.

Charles Dickens' klassiker 'Et Juleeventyr' fra 1843 er fortællingen om gnieren Scrooge, som er optaget af penge og lever isoleret og i afsky for sine medmennesker og for julen, men som en juleaftensdag får en sidste chance for at åbne sit hjerte og ændre sit liv.

'Et Juleeventyr' er årets familiejuleforestilling på Aarhus Teater. Julefortællingen er dramatiseret massevis af gange, og når forestillingen har premiere på Store Scene 5. november, er det anden gang stykket sættes op på Aarhus Teater. Første gang var i 1986. Denne gang er det med Jacob Schjødt som instruktør og skuespiller Jacob Madsen Kvols i hovedrollen som Ebenezer Scrooge.

Med fraværet af rødhuede nisser og risengrød, glitterpapir og gavebånd er 'Et Juleeventyr' på mange måder en lidt atypisk juleforestilling. Denne version af 'Et Juleeventyr' tager afsæt i Jack Thornes oprindelige manuskript, men med en lang række klassiske julesalmer tilsat elektroniske beats kan publikum - også dem, der tidligere måtte have set forestillingen - forvente sig adskillige overraskelser i ærmet.

Det er Aarhus Teaters huskomponist, Marie Koldkjær Højlund, der sammen med de to musikmænd Steffen Lundtoft og Anders Boll har stået for forestillingens musikside, som i denne version har fået et moderne touch.

"De tre komponister har genkomponeret kendte julesalmer, som alle synges i kor af de medvirkende på scenen. Skuespillerne - eller koret om man vil - fungerer samtidig som fortæller igennem hele forestillingen." Instruktør Jacob Schjødt har taget plads i den mørke scenografi på Store Scene forud for en pressevisning på tre scener fra 'Et Juleeventyr'.

Forestillingens tematik bevæger sig i høj grad om betydningen af at være en del af et fællesskab contra det at være isoleret.

"Koret kommer til at repræsentere fællesskabet og Scrooge isolationen. Netop det må siges at være et meget presserende emne i den tid, vi lever i lige nu," lyder det fra Jacob Schjødt med henvisning til corona og de heraf følgende krav til afstand og forsamlingsforbuddet.

Betydningen af fællesskabet er en del af tematikken i 'Et Juleeventyr'. Dette understreges ved, at alle de julesalmer, som synges i forestillingen, synges i kor af de medvirkende.

Sang skaber fællesskab

Fællesskabet og vigtigheden af dette har også været udgangspunktet for det musikalske greb, Marie Koldkjær Højlund, Steffen Lundtoft og Anders Boll har taget på forestillingens musikalske arrangement.

"Det at synge sammen skaber et fællesskab og en fælles stemning. Vi har taget meget udgangspunkt i koret, således at alle sange i forestillingen synges af de medvirkende i fællesskab," fortæller Steffen Lundtoft, der har overtaget pladsen på Store Scene fra instruktør Schjødt.

Alle sangene i 'Et Juleeventyr' - på nær en enkelt engelsk christmas carol - er klassiske danske julesalmer. 'Dejlig er jorden', 'Det kimer nu til julefest', og 'Dejlig er den himmel blå' er blot nogle af de velkendte salmer, der indgår i forestillingen.

"Vi har udvalgt en række af de mest kendte, klassiske julesalmer og bearbejdet dem. Vi har lagt salmernes historik bag os og er gået til sangene, som om det var nye sange, vi selv skulle udgive. Vi har stadig håndspillede bjælder og klokker med på sangene, men der sker noget nyt og elektronisk helt nede i salmernes dybeste materie," forklarer Steffen Lundtoft.

Derpå overlader han scenen til Scrooge og forestillingens øvrige medvirkende. Snart lyder tonerne fra 'Det kimer nu til julefest' - tilsat elektroniske beats.

Anders Baggesen spiller genfærdet af Scrooges afdøde partner, Jacob Marley, som hjemsøger gnieren i hans hjem juleaften.

Efter at have spillet de tre scener fra juleforestillingen for den fremmødte presse, har Jacob Madsen Kvols plantet sig på en stol på en tilfældig række på gulvet i salen.

"Jeg så 'Et Juleeventyr' for 13 år siden, da en af mine medstuderende spillede med i forestillingen i Aalborg. Siden har jeg ikke beskæftiget mig med den. Men da jeg fik at vide, vi skulle sætte den op på Aarhus Teater, læste jeg Dickens' bog. Og den gjorde indtryk på den måde, at det jo er en vigtig historie med et eviggyldigt budskab om, at vi skal huske ikke at være os selv nærmest," siger Jacob Madsen Kvols. Små kunstige snefnug glinser i hans hår.

"Scenen, vi spillede her til sidst, blev lidt længere i dag, end den vil være, når vi spiller forestillingen fra start til slut. Så jeg måtte improvisere lidt. Af det lærte jeg, at jeg ikke skal åbne munden samtidig med, at jeg kigger op," indskyder han så smilende og fjerner et snefnug fra overlæben.

Som en fast del af Aarhus Teaters ensemble, har Jacob Madsen Kvols spillet en lang række hovedroller; heriblandt i musicalen 'The Rocky Horror Show' og i David Bowie forestillingen 'Lazarus'. Flere af rollerne har været outrere karakterer med et mørkt sind. Det samme gælder karakteren Ebenezer Scrooge.

"Til forskel fra de mørke karakterer, jeg tidligere har spillet, gennemgår Scrooge en markant forvandling. Han ændrer karakter – fra at være en glad ung mand, til at være vred og utilnærmelig. For i sidste ende igen at blive glad og lykkelig. Han kommer igennem mange forskellige stadier - både aldersmæssigt, følelsesmæssigt og psykologisk. Det har været en udfordring for mig som skuespiller at skulle løfte Scrooge troværdigt igennem alle stadier," siger Jacob Madsen Kvols og tilføjer:

"Som publikum møder man Scrooge som barn, som ung, som forelsket... Og man forstår, hvad der har gjort ham så hårdhjertet, og man får en vished om, at det ikke altid har været sådan. Vi bliver alle sammen formet af de valg, vi træffer og af de mennesker, vi møder igennem hele livet."

Mr. Scrooge bliver juleaften hjemsøgt af genfærdet af sin tidligere partner, Jacob Marley, samt af tre juleånder; fortidens, nutidens og fremtidens.

Charles Dickens' klassiker står i bogreolen rundt omkring i mange hjem, ligesom rigtig mange har set 'Et Juleeventyr' som teaterstykke.

"Fordi 'Et Juleeventyr' er så kendt en fortælling, har mange en opfattelse af, hvordan forestillingen skal være og måske særligt, hvordan Scrooge skal være. Den opfattelse rokker vi angiveligt ved i vores version, hvor han ikke er helt så vred og karikeret, som mange måske vil forvente," fortæller Jacob Massen Kvols.

"Det har jeg skullet vænne mig til. Men der er jo ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Og så længe man som publikum inviteres med på den følelsesmæssige rejse, Scrooge er på, så man forstår hvad, der har gjort ham til den, han er, så fungerer det. Efter min mening," uddyber han.

I 'Et Juleeventyr' bliver Scrooge hjemsøgt i sit hjem juleaften. Først af sin tidligere kompagnon Jacob Marleys genfærd og dernæst af tre juleånder; fortidens, nutidens og fremtidens. Alle har de det samme budskab: at Scrooge må lære omsorg og medmenneskelighed for ikke at dø og vandre om i evig ensomhed.

"Forestillingens væsentlige tematik er julen og julens budskaber. At vi skal være gode ved vores medmennesker, og en påmindelse om ikke at være sig selv nærmest. Nok er Scrooge rig, men kan rigdom gøres op i penge alene? Moralen er jo, at vi skal være ordentlige mennesker – ellers ender vi med at få et mørkt og dystert liv i ensomhed og isolation," lyder det fra Jacob Madsen Kvols. Han kører et par fingre igennem sit hår, så endnu et par snefnug daler ned i hans skød og videre ned på sædets vissengrønne velour.

Der er ikke mange nisser i årets juleforestilling på Aarhus Teater. Til gengæld er der julesalmer, feel-good stemning og dalende julesne i 'Et Juleeventyr'.

I modsætning til sin rolle som Ebenezer Scrooge er Jacob Madsen Kvols som privatperson glad for julen.

"Selv har jeg det rigtig godt med julen. Vi har stærke juletraditioner i min familie og går ret meget op i julen faktisk," siger han.

Selv om prøverne til 'Et Juleeventyr' har været i gang længe, og Jacob Madsen Kvols har sunget julesalmer hver dag i de sidste mange uger, kan han ikke forestille sig, han når at blive træt af julen inden 24. december.

"Det har da været specielt at synge julesalmer hen over sensommeren, men salmerne er jo bearbejdet og slet ikke, som vi kender dem. På den måde har det været noget nyt og spændende. Så jeg tror ikke, jeg når at blive træt af julen. Det er jeg jo i rollen som Scrooge. Måske det netop er derfor, jeg stille og roligt er begyndt at glæde mig til jul, når jeg ikke er på scenen," siger Jacob Madsen Kvols og ser helt forventningsfuld ud.

Forventningsfuld er han også forud for premieren på 'Et Juleeventyr' 5. november.

"Det bliver dejligt at have publikum i salen og få nogle reaktioner på forestillingen. Det er en spændende forestilling - for både børn og voksne. Det er også en meget smuk forestilling i forhold til lydbilledet og det sceniske udtryk. Der er leget meget med lyset, som skaber rum og stemning. Og så er det en god historie og et klassisk eventyr." Jacob Madsen Kvols rejser sig fra stolerækken og glatter sin lange bordeaux-røde Scrooge-frakke. Endnu en håndfuld snefnug bliver rystet løs og daler til jorden. Som fin sne. Julesne.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.