Folk strømmer til: Sådan udslettede Vesuv en by for 2000 år siden

Folk valfarter til Moesgaard Museum for at komme 2000 år tilbage i tiden og opleve det luksuriøse liv i Napolibugten for foden af vulkanene Vesuv. Det stoppede brat, da vulkanen gik i udbrud

Artiklens øverste billede
Arkæologer har i forbindelse med udgravninger i Pompeji lavet afstøbningerne af ligene. Herved gives vi et unikt indblik i det øjeblik, hvor døden indtræffer. Foto: Helle Arensbak

AARHUS Moesgaard Museum har fuldt hus for tiden, hvor man for den halve pris kan opleve den spektakulære udstilling af en vulkans udslettelse af et rigt samfund. Man skal købe sin billet på forhånd og der er for tiden udsolgt et par dage ud i fremtiden.

Fortællingerne og effekterne fra den historiske naturkatastrofe i 79 giver både stof til eftertanke og taler til både sanser og følelser. Foto: Helle Arensbak

Berømte kulturskatte

Der er dog tid at løbe på, for museet har forlænget udstillingen, 'På vej mod katastrofen – Pompeji og Herkulanum', til 13. september. Og billetprisen er nedsat frem til 9. august.

Udstillingen viser især det luksuriøse liv i Napolibugten for foden af Vesuv. Med vulkanudbruddet blev det søde liv brutalt fastfrosset og bevaret som nogle af verdens mest berømte arkæologiske kulturskatte fra oldtidens og antikkens verden.

Fra Herkulanum har man fundet en skulptur formet som søuhyret Hydra med slangehoveder fra den græske mytologi. Foto: Helle Arensbak

Byerne Herkulanum og Pompeji gik til grunde, og flere tusinde mennesker mistede livet under glødende pimpsten, aske og klippestykker. Historien om naturkatastrofen tilbage i år 79 er fortalt i breve og samtidig et øjebliksbillede på en heroisk redningsaktion i det romerske imperium.

De 250 udlånte genstande på udstillingen fortæller om det daglige liv i Romerrigets frodige handelsbyer, arkitekturen og det skæbnesvangre døgn, da vulkanen Vesuv gik i udbrud.

Skeletter af de omkomne fra den frodige handelsby Herkulanum. Foto: Helle Arensbak

Det er samtidig den ældste dokumenterede militære redningsaktion af civile ofre for en naturkatastrofe.

På hele udstillingen kan børn følge et særligt spor med fortællinger om Jafar og Saga. Der er lavet et lille hæfte, de kan læse i og lave små opgaver undervejs.

I Herkulanum boede der mange velhavende mennesker, og udstillingen byder på et særligt indblik i romernes luksuriøse boligstil med frodige marmorfigurer og atriumgårde med små centrerede bassiner. Foto: Helle Arensbak.
Fra Herkulanum og Pompeji er der bevaret mange brugsting efter vulkanudbruddet i år 79. Foto: Helle Arensbak.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.