Sorgcenter: Tal med dit barn om Hugo Helmigs død - og hør musikken

Det er vigtigt at anerkende sorgen forbundet med musikerens død, siger direktør i Det Nationale Sorgcenter.

Artiklens øverste billede
Hugo Helmig på scenen tilbage i 2021 på Tiøren i Amager Strandpark. Arkivfoto: Per Lange/Ritzau Scanpix

Det kan være en god idé at lytte til Hugo Helmigs musik sammen med dit barn, for hvem musikerens bortgang kan komme som et stort chok.

Det fortæller direktør i Det Nationale Sorgcenter Preben Engelbrekt.

»Som forælder er det utrolig vigtigt at anerkende den sorg, der er forbundet med tabet af Hugo Helmig. Det vil sige, at man taler om det, at man måske sammen med sine børn hører noget af hans musik og netop giver plads til nogle af de tanker, der er forbundet med det,« siger Preben Engelbrekt.

Fredag kom det frem, at den danske musiker døde 23. november. Det har hans far, Thomas Helmig, skrevet på sin profil på det sociale medie Instagram.

»Det er helt sikkert et kæmpe chok for mange børn og unge, og mange vil også sørge nu, fordi han var et stort idol for dem,« siger Preben Engelbrekt.

Hugo Helmig blev særligt kendt i egen ret, da han udgav debutsinglen ”Please don’t lie”. Sangen blev ifølge Jyllands-Posten til det største danske radiohit i 2017, da det udkom.

Gravsted for sangeren og musikeren Hugo Helmig på Nordre Kirkegaard i Aarhus, fredag den 2. december 2022. Hugo Helmig Toft Simonsen gik bort den 23. november i en alder af 24 år. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Sangen, som blev skrevet af Hugo Helmig selv sammen med Emil Falk, blev første smag på det, der endte som albummet ”Juvenile” i 2019.

Blot to år efter gav den unge stjerne dog et indblik i sit livs skyggesider. Samtidig valgte han at trække stikket på sin musikkarriere.

Årsagen til hans død er ikke kendt af offentligheden.

Dødsfaldet kan især gøre indtryk på teenagere, som ifølge Preben Engelbrekt kan gå rundt med en følelse af udødelighed.

»Det med at dø er netop noget, mange teenagere ikke går rundt og tror. Så det bliver en voldsom konfrontation med ens egen dødelighed.«

Den konfrontation kan man ifølge Preben Engelbrekt hjælpe med ved at tale med sit barn om, hvilke følelser der kommer frem i forbindelse med dødsfaldet.

»I høj grad handler det om at høre barnets tanker og følelser og få dem til at sætte ord på det og deres sorg. Hvad det er, det gør ved dem. Der vil også være nogle, som bliver bange i forhold til døden og spørger: ”Kan jeg også dø, kan min mor og far dø?”«

Sorgen vil sandsynligvis fylde meget hos mange af musikerens fans i de kommende dage. Men for langt de fleste vil sorgen ifølge Preben Engelbrekt aftage igen.

Der kan dog være nogle, som kan have brug for ekstra hjælp.

»Der vil være nogle, som kan være særligt sårbare og have svært ved helt at slippe det, og hvor angsten begynder at overtage livet. Der kan være brug for en håndsrækning i forhold til det professionelle,« siger Preben Engelbrekt.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

/ritzau/

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.