Smykbar: Lav dine egne unikke smykker i Latinerkvarteret

1. december slog mor og søn, Nina og Noah Middelboe, dørene op til Smykbar i Studsgade. I det kombinerede smykkeværksted og café kan man lave sine egne smykker, mens man nyder en kop friskbrygget kaffe.

Artiklens øverste billede
Mor og søn, Nina og Noah Middelbo, står bag Smykbar konceptet, hvor man kan komme og lave sine egne smykker, mens man nyder et glas saft eller en kop kaffe. Foto: M. Jeppesen
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Hos nyåbnede Smykbar i Studsgade i Aarhus’ hyggelige Latinerkvarter kan man lave sine egne, personlige smykker. Lige fra armbånd, over øreringe til halskæder. I sterlingsølv eller forgyldt. Med blanke ferskvandsperler, funklende ædelsten og små glimtende perler i et utal af farver. Det er kun fantasien, der sætter grænser, og man behøver hverken at have erfaring med at lave smykker eller være specielt fingernem.

»Alle kan komme ind i Smykbar og lave et smykke. Det er super let og koster ikke alverden. Og vi står klar til at hjælpe med både idéer til designs, eller hvis en tang eller lås driller,« forsikrer 19-årige Noah Middelbo.

Sammen med sin mor, Nina Middelbo, har Noah udviklet konceptet for Smykbar. Den første Smykbar åbnede i oktober 2020 på Frederiksberg, og siden kom endnu en til på Østerbro. 1. december kom turen omsider til Aarhus, hvor Smykbar åbnede i Studsgade 2-4.

»Min mor og jeg er flyttet midlertidigt til Aarhus fra Frederiksberg for – sammen med vores dygtige ansatte - at få butikken klar til åbningen og fuldstændig på skinner,« siger Noah.

Nina nikker.

»Jeg må indrømme, at jeg har været lidt bekymret over at skulle være væk hjemmefra i så lang tid. Men fordi vi er blevet taget så godt imod af alle de øvrige butikker og caféer i Latinerkvarteret, føles det nu også helt hjemligt i Aarhus. Jeg er helt rørt over, hvor søde og hjælpsomme folk har været,« fortæller hun.

1. december slog Nina og Noah Middelbo dørene op til den første Smykbar i Aarhus. Den ligger i Studsgade 2-4. Foto: M. Jeppesen

Fra køkkenbord til café

Noah Middelbo har været kreativt anlagt siden barnsben. Interessen for smykker fik han som 7-årig.

»Interessen for at lave smykker fik jeg som seks-syv årig. Og jeg lavede mange. Jeg kan huske, at jeg satte mig ned på havnen i Sverige, hvor vi har sommerhus, og solgte nogle af dem. Jeg tjente omkring 1300 kroner. Det er altså ret mange penge, når man er syv år!« fortæller Noah.

I nogle år lagde han smykkerne på hylden, men i 2019 genoptog han interessen.

»Da Noah var 15-16 år og begyndte at tage på café med sine kammerater, lå hans smykke-kreationer og flød ud over hele køkkenbordet derhjemme. En dag spurgte jeg ham, om han ikke kunne tage sine smykker med på café. Deraf opstod idéen til at kombinere de to ting: café og smykkeværksted,« forklarer Nina.

Noah og Nina kunne ikke slippe idéen, men blev ved at bringe den op og brainstorme på den. Og i 2020 besluttede de sig omsider for sammen at åbne Danmarks første Smykbar på Frederiksberg.

»Jeg har en akademiker-baggrund og har været vant til at sidde på kontor. Så for mig var iværksætteri en helt ny boldgade. Men med det vi følte var en vanvittigt god idé og med to investorer i ryggen, kastede vi os ud i det. Det har meget været learning by doing,« fortæller Nina.

Noah har færdiggjort tiende klasse og siden dedikeret sig til Smykbar.

»Jeg drømmer om at blive guldsmed og tager forskellige kurser sideløbende med Smykbar. Men det bliver ikke lige foreløbigt, jeg begynder på uddannelsen. Lige nu har jeg nok at se til med Smykbar.« Noah puster ud, så pandehåret blafrer.

Alle kan komme ind i Smykbar og lave et smykke. Det er super let og koster ikke alverden. Og vi står klar til at hjælpe med både idéer til designs, eller hvis en tang eller lås driller.

Noah Middelbo, founder af Smykbar.

At arbejde så tæt sammen mor og søn kan måske lyde som en udfordring for mange. Men for Nina og Noah fungerer det rigtig godt.

»Vi har hver vores ansvarsområder og har tillid til, at hinanden gør det så godt, vi overhovedet kan,« siger Noah.

Igen nikker Nina.

»Faktisk tror jeg, nogle ting bliver lettere ved, at vi er i familie. Når der indimellem er noget, vi ikke er enige om, siger vi det højt med det samme uden at pakke det ind. Og så løser vi det. Der er ikke noget, vi går og putter med. Det er befriende og gør tingene mere effektive,« siger hun så.

I Smykbar i Studsgade er der indtil videre ansat otte medarbejdere til at servicere og vejlede gæster i caféen. Herudover er nogle af de erfarne medarbejdere fra Smykbarerne i København taget med til Aarhus for at sikre, at Aarhus-udgaven får den bedst mulige start.

»Vi har det bedste team af unge mennesker, som deler vores passion og synes, det er fedt at være med på den her rejse. Og mens Noah står for indkøb af materialer, indretning - ja, stort set alt det kreative, så er mit fokus på at skabe et arbejdsmiljø, hvor alle trives og er glade for at komme på arbejde,« lyder det fra Nina.

19-årige Noah Middelbo står for at købe perler og ædelsten ind til Smykbars sortiment, som skifter jævnligt. Ligesom han sammen med det øvrige personale står klar, hvis caféens gæster har brug for kreative input eller en hjælpende hånd. Foto: M. Jeppesen

Smykbar for alle

Størstedelen af dem, der kommer i Smykbarerne i København er unge kvinder. Men der kommer også mænd.

”Vi oplever i stigende grad, at der også kommer mænd i Smykbar. Flere sammen med deres kærester, nogle for at lave et smykke til en gave, men flere kommer også for at lave noget til sig selv. I øjeblikket er halskæder udelukkende med ferskvandsperler meget in blandt de helt unge mænd,” siger Noah. Han trækker æsken med sten og perler frem og tager en ferskvandsperle op mellem fingrene.

»For nogen tid siden lagde vi en video af et kærestepar, der besøger Smykbar, på TikTok. Den fik over 700.000 visninger. Og siden er det som om, flere mænd kommer hos os. Og igen: Smykbar er for alle!« pointerer Noah.

Allerede inden SMYKbar åbnede i Studsgade, væltede det ind med bookinger.

»Vi havde over 100 bookinger til lørdagen i vores første åbningsuge!« siger Nina og gør store øjne.

»I hverdagene kan man ofte komme ind fra gaden og få et bord, men i weekenderne er det en god idé at booke på forhånd. For der er der altså run på,« opfordrer hun så.

Hygge og kreativitet

Nina og Noah oplever hvordan gæster i Smykbar bliver overraskede over, hvad de selv kan lave – endda uden de store anstrengelser.

»Det er dejligt at se folk sænke skuldrene og hygge sig og være kreative i caféen. Og se hvordan de bliver stolte og glade for resultatet – og kommer igen for at lave flere smykker. Det er meget givende,« siger Nina.

»Først og fremmest er et besøg på Smykbar en oplevelse. Men vi ser også, hvordan vores gæster går herfra med et smykke, de rent faktisk har lyst til at gå med. Og det er jo meningen. Det skal ikke bare ligge hjemme i skuffen,« tilføjer Noah.

På sigt håber mor og søn at kunne åbne flere Smykbarer rundt omkring i landet.

»Vi drømmer om at åbne flere Smykbarer i andre byer, så endnu flere mennesker kan få de gode oplevelser. Men vi tager et skridt ad gangen, og lige nu har butikken i Aarhus vores fulde opmærksomhed,« forsikrer Nina.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.