50 nye Anne Linnet-sange er blevet voksne

50 sange har ligget og puttet sig i Anne Linnets skrivebordsskuffe i to årtier. Nu ser de dagens lys på en firedobbelt udgivelse, som Anne Linnet selv betegner som et livsværk.

Artiklens øverste billede
Den aarhusianskfødte sanger, sangskriver og komponist, Anne Linnet, udgav 4. november det firedobbelte album "Sange til livet" med 50 nye numre. Foto: Petra Kleis
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Døren til penthousen på Radisson Blu Scandinavia Hotel i Aarhus går op. I døråbningen står en storsmilende Anne Linnet. Den aarhusianskfødte sanger og sangskriver, som er kvinden bag legendariske numre som ”Smuk og Dejlig”, ”Glor på vinduer” og … Ja, skulle samtlige hits nævnes, ville der ikke være mere spalteplads.

Siden hun tilbage i 1974 dannede Danmarks første kvindeband Shit & Chanel, har der ikke været mange år i dansk kulturliv, hvor Anne Linnet ikke har gjort sig bemærket – på musik- og teaterscenen, på tv og som forfatter.

Og i år er ikke anderledes - men dog alligevel helt særlig. For 4. november udsendte Anne Linnet sit livsværk, ”Sange til livet”. 50 nye numre udgivet digitalt samt på en firedobbelt cd.

Gemt i skuffen

De fleste af os har gavekort, der er udløbet, og nøgler, vi ikke længere kan huske hvad passer til, liggende i skuffen. Men ikke Anne Linnet. I 18 år lå den nu yderst velkendte sang ”Forårsdag” i en skrivebordsskuffe hos sangerinden og bare ventede. Ventede på at finde sit rette hjem.

»Jeg var meget ung, da jeg skrev ”Forårsdag”…,« siger Anne Linnet. Hun går tværs gennem stuen og sætter sig på kanten af en lænestol, rækker ud efter en termokande på bordet og skænker kaffe op i to kopper.

»I 1980 dannede jeg Anne Linnet Band sammen med Sanne Salomonsen og Lis Sørensen, men det var fest og farver og føltes ikke som det rette sted for ”Forårsdag” at bo. Efterfølgende kom Marquis de Sade, og der syntes jeg slet ikke, den kunne bo. Jeg var glad for den sang og havde den hele tiden i baghovedet. Men den endte med at ligge der i min skrivebordsskuffe i 18 år. Indtil jeg lavede albummet ”Jeg er jo lige her”, og endelig tænkte: Her kan den bo. Her er den i en sammenhæng, der er fin for den,« fortæller Anne Linnet og læner sig tilbage i stolen med sin kop hvilende på knæet.

”Forårsdag” er ikke den eneste af Anne Linnets sange, der har puttet sig i den selvsamme skrivebordsskuffe i årtier. Det samme gør sig gældende for de 50 ”Sange til livet”, som Anne Linnet nu har fundet frem fra skuffens gemmer. Der har nogle af numrene ligget og puttet sig siden 2003, mens andre er skrevet for ganske nyligt. Som med ”Forårsdag” er det sange, der ikke har passet ind nogle steder. Ikke før nu.

»På et tidspunkt gik det op for mig, at der igen havde hobet sig en hel del sange op i den skuffe. Og jeg tænkte, at nu ser jeg lige, hvad det egentlig er for nogle sange, og om det er nogen, andre mennesker kan have glæde af. Det tror jeg faktisk, det er! Så nu sender jeg dem ud i verden. De 50 små børn er blevet voksne og skal ud i livet og klare sig selv,« siger Anne Linnet og synes at lyse op ved tanken.

Anne Linnet kalder "Sange til livet" et livsværk og er spændt på, hvordan albummet, der indeholder 50 nye sange, bliver taget imod. Pressebillede

Et nøgent livsværk

Siden Anne Linnet udgav sit debutalbum sammen med gruppen Tears i 1973, er et hav af sange og album kommet til. Alligevel er den garvede sangerinde spændt på, hvordan ”Sange til Livet” bliver modtaget.

»Da jeg først dykkede ned i skuffen, gik det op for mig, at flere af de nye sange fletter ind i hinanden. En sang forklarer lidt af det, der sker i den næste sang – de har ligesom et fælles univers. Det overraskede mig egentlig lidt, at det var tilfældet. Men det viser jo bare, at jeg også kan få en aha-oplevelse med mine egne ting,« ler Anne Linnet.

»Jeg har tænkt meget over mening, tempo og toneart i sangene og sat dem sammen, så det føles rart, når en sang slutter, og den næste går i gang. Der er mange ting i at udgive et værk som det her, og jeg synes, jeg har gjort det så godt, jeg kan. Det er ikke en sædvanlig udgivelse, det er et livsværk. Så jeg er spændt på, hvordan det bliver taget imod,« fortsætter hun så.

Samtlige 50 sange står rene og udelukkende akkompagneret af pianist Jesper Bo Hansen, som Anne Linnet har spillet med i mange år.

»Oprindeligt havde jeg tænkt, sangene skulle klædes på med bas og trommer, men jeg kom til at holde af dem, som de var – helt nøgne,« siger hun og uddyber:

»Nogle gange kan store instrumenteringer stå i vejen for fordybelse og for at kunne mærke teksten.«

Som barn kom Anne Linnet meget i kirken sammen med sin mormor, og allerede dengang forelskede hun sig i tonerne fra orgelet. Den fascination hænger stadig ved.

»Samtlige numre på ”Sange til livet” er indspillet på min mormors gamle klaver. Faktisk har jeg hele min sangtradition med fra hende. Hun arbejdede som frivillig i Kirkens Korshær, og vi var ofte sammen i kirke. Jeg var vild med, når orgelet gik i gang, og den helt særlige kærlighed til orgelet har jeg stadig. Jeg holdt meget af at synge salmer, men dengang forstod jeg ikke ordene, der blev sunget. Så når vi kom hjem, spillede min mormor salmerne på klaveret og forklarede mig teksterne. Så jeg blev tidligt opfostret med mening, ord og musik,« fortæller Anne Linnet.

Der er mange ting i at udgive et værk som det her, og jeg synes, jeg har gjort det så godt, jeg kan. Det er ikke en sædvanlig udgivelse, det er et livsværk. Så jeg er spændt på, hvordan det bliver taget imod.

Anne Linnet, sanger, sangskriver og komponist

Alder ændrer intet

Til trods for at skrivebordsskuffen nu er 50 sange lettere, er den ikke tom. Og der kommer hele tiden nye sange til.

»Jeg har på intet tidspunkt overvejet at udgive en cd ad gangen. Simpelthen fordi teksterne så ville hobe sig endnu mere op i den her skuffe. Jeg skriver hver dag og har aldrig prøvet at have en skriveblokering.« Anne Linnet tømmer kaffekoppen og sætter den på bordet foran sig.

»Når jeg har afsluttet noget, kommer der en naturlig pause i skriveriet, hvor jeg hviler i det og venter på, at det igen kribler i mine fingre efter at skrive. Og det gør det som regel ret hurtigt,« fortæller hun.

At Anne Linnet selv kalder ”Sange til livet” et livsværk, og at sangerinden næste år runder 70 kunne måske få nogen til at tænke, at værket samtidig er båndet, der skal binde sløjfen på hendes imponerende musikkarriere. Men sådan forholder det sig ikke.

»At jeg runder 70 næste år betyder ikke noget for mig i professionel sammenhæng. Jeg er stadig nysgerrig på at skrive, på livet og på livets sammenhænge – det er uændret,« slår Anne Linnet fast.

»Men selvfølgelig tænker jeg da over, at jeg bliver 70 næste gang,« tilføjer hun så.

»Jeg har ikke noget imod det. Jeg synes, der er noget rart ved at blive ældre; man har erfaring og ved, hvad man vil bruge sin tid på. Og man ved, at der er mindre af den…«

At Anne Linnet næste år fylder 70 ændrer ikke på sangerindens nysgerrighed på livet og uudtømmelige skrivelyst. Hendes drømme og fremtidsplaner lever i bedste velgående. Pressebillede

Hjemlige Aarhus

For Anne Linnet er alder ingen hindring for at føre drømme og fremtidsplaner ud i livet. Og dem har hun stadig masser af.

»Jeg kunne godt tænke mig at skrive musik til en ballet. Det bliver først engang ude i fremtiden, men jeg har en rigtig god ide… Og så er jeg ved at skrive en bog om min mor, som skal ud til næste år. Den tager afsæt i tiden i Aarhus.« Anne Linnet lader blikket panorere ud ad vinduet og ud over fødebyens tage.

»Selv om jeg flyttede herfra i ’85, føler jeg mig stadig hjemme i Aarhus. Jeg har stadigvæk både familie og mange venner her. Aarhus for mig er noget særligt, og det er altid specielt for mig at optræde her. Så jeg glæder mig til at spille julekoncert i Sct. Pauls Kirke i december, hvor jeg synger julesalmer og enkelte sange fra ”Sange til Livet”. Flere af de nye numre indbyder til fællessang, og jeg elsker, når folk synger med. Der er noget magisk ved at høre mange stemmer sammen.« Anne Linnet rykker igen frem på kanten af stolen, kigger kort på uret og siger så:

»Vi skal have mere kaffe. Og en smøg!«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.