Aarhusbandet Rigmor har fået nøglen til udlandet

En livesession på den store, amerikanske radiostation KEXPs YouTube-kanal har givet det aarhusianske band, Rigmor, og deres dansksprogede tekster international bevågenhed.

Artiklens øverste billede
Århus Onsdag mødte Aarhusbandet, Rigmor, plus forsanger Sarah Wichmanns datter, Alberte, på Frederiksbjerg i færd med at sætte plakater op for deres igangværende "Glade Blinde Børn"-tour. Foto: M. Jeppesen
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

”Onsdag eftermiddag hænger vi plakater op rundt omkring i Aarhus centrum for at promovere vores koncert i Musikhuset 11. november, så vi tænker, det vil være sejt at lave interviewet imens, hvis du er klar på det?”

Omtrent sådan var ordlyden i en mailkorrespondance imellem det anmelderroste aarhusband Rigmor og Århus Onsdags journalist – som selvfølgelig var klar på et walk and talk interview med de fire medlemmer af det fremadstormende band.

Klokken 13.17 den benævnte onsdag melder Oliver Stewart fra Rigmor sig på linjen.

»Vi er ved Føtex i Bruunsgade nu og går ned mod Street Coffee i Brammersgade. Passer det dig at mødes der?«

Det gør det. Et kvarter senere sidder Rigmor, plus forsanger Sarah Wichmanns datter, Alberte, på halvandet år uden for Street Coffee. Med kaffe hele vejen rundt – minus Alberte, som har fået en bolle med smør og ost.

Rigmor blev dannet i 2018 og er et indiepoprock band, hvis dansksprogede tekster tager afsæt i den danske digter Michael Strunges lyrik.

»Før Rigmor spillede Oliver og jeg i band sammen. Jeg ville gerne skrive musik på modersmålet, så vi eksperimenterede med, at Oliver spillede nogle akkorder på guitaren, mens jeg forsøgte at skrive tekster ud fra Yahya Hassans digte. Det gik rigtig dårligt!« lyder det fra bandets bassist Victor Sousa.

»Jeg havde en Michael Strunge samling stående på reolen derhjemme, så jeg prøvede i stedet at sætte musik til hans digte, og så kørte det bare. Vores numre “Tidsvagten” og “Det er ved at komme igen” skrev jeg på ingen tid,« fortsætter Victor.

»Og ”Rebel” skrev du færdig, få minutter inden vi gik på scenen til vores anden koncert sammen. Det var til et Sofar Sounds-arrangement i København,« tilføjer Sarah.

Rigmor spillede sammen første gang til en koncertcafé på Det Jyske Musikkonservatorium.

»Vi mødtes i øvelokalet alle fire for første gang om mandagen og koncertcaféen var om torsdagen. Egentlig skulle vi bare have spillet sammen som band den ene aften, men vi fik så god respons på koncerten og var selv ret meget på røven over, hvor god kemi vi havde, og hvor fedt det var at spille sammen, at vi valgte at fortsætte som band,« fortæller Sarah, alt imens hun har et vågent øje på Alberte, der har opdaget en blikspand med sand. Og cigaretskodder.

Aarhusbandet Rigmor blev dannet tilbage i 2018 og består af (fra venstre) Sarah Wichmann, Victor Sousa, Oliver Stewart og Lasse Lykke. Foto: Bobby Mandrup

Dyre lærepenge

I marts 2020 udgav Rigmor deres første EP “Rebel”, og i februar i år udkom bandets debutalbum “Glade Blinde Børn”. Bandets poetiske univers, og det spændingsfelt mellem det blide og det støjende, de bevæger sig i, har fået positiv opmærksomhed fra både lyttere og anmeldere.

»EP’en var meget lyden af starten på Rigmor, mens vores album på en måde omfavner essensen af de første fire år med Rigmor,« siger Oliver. De tre andre nikker. Alberte er optaget af sin bolle.

»Det er første gang, vi udgiver et album sammen. Det har været to års intenst arbejde, og vi har betalt nogle dyre lærepenge. Men nu ved vi, hvordan vi vil gøre det, næste gang vi skal ud med et album. Der vil vi helt klart forsøge at have så meget som muligt færdigt, inden vi går i studiet,« siger Victor og puster ud.

»Vi synes selv, ”Glade Blinde Børn” er blevet et megagodt album, som vi er stolte af. Og det er det vigtigste. Og så er det jo bare fedt, at så mange hører vores musik. Månedligt har vi over 18.000 forskellige lyttere alene på Spotify. Det er ret weird at tænke på!« tilføjer bassisten så.

Aarhusanske Rigmor giver koncert i hjembyen 11. november. Nærmere bestemt i Musikhuset Aarhus, Lille Sal. Foto: Bobby Mandrup

International eksponering

Siden deres livedebut på konservatoriet for nu godt fire år siden, har Rigmor spillet en lang række koncerter på spillesteder og festivaler rundt omkring i landet. Koncerter hvor et stort set enigt anmelderkorps har kvitteret med ikke så få stjerner.

Med deres koncert på dette års Spot Festival opnåede Rigmor stor international eksponering, da de blev inviteret til at optræde med et 25 minutter langt virtuelt koncertsæt på den store, amerikanske radiostation KEXPs YouTube-kanal med over to millioner abonnenter. KEXP og Spot Festival indgik i 2020 et samarbejde, hvor de i årenes løb har optaget og livestreamet koncertsessions.

»DJ Kevin Cole, der er radiovært på KEXP, skulle til Spot Festival i Aarhus, og i den forbindelse kunne alle optrædende på Spot sende ham et nummer til en playliste, hvilket vi gjorde. Og så pludselig fik vi en mail fra KEXP, hvor der stod “Kevin elsker jeres musik og vil gerne lave en livesession med jer til Spot”. Det var jo vildt og ret surrealistisk at få den mulighed,« lyder det fra Victor.

Oliver følger op:

»Kevin Cole havde lyttet numre fra alle de optrædende bands på Spot 2022 igennem – og valgt os ud til at være en ud af de fire, der fik chancen for at lave en livesessions med ham. Os; et dansksproget band! Det var næsten ikke til at forstå. Men han sagde, at han kunne mærke ordene igennem vores musik - også selv om han ikke forstod dem.«

»Vi var meget beærede over at få den mulighed. Jeg tror slet ikke, vi havde regnet med, vi på den måde kunne få en fod ind i USA. Den livesession har fået over 75.000 visninger og gjort, at vi nu har lyttere fra hele verden,« fortæller Sarah. Alberte har fundet hen på skødet af bandets trommeslager, Lasse Lykke, hvor hun er opslugt af at se tegnefilm på mobilen.

Jeg tror slet ikke, vi havde regnet med, vi på den måde kunne få en fod ind i USA. Den livesession har fået over 75.000 visninger og gjort, at vi nu har lyttere fra hele verden.

Sarah Wichmann, sanger og guitarist i Rigmor

»Efter den livesession har vi sendt plader afsted til mennesker i hele verden: USA, Costa Rica, Litauen, Den Dominikanske Republik...« remser hun op.

Eksponeringen på KEXP har givet bandet en tro på, at de er på rette vej og kan nå langt ud – også internationalt – med deres dansksprogede numre.

»At en som Kevin Cole har hørt os og villet lave noget med os på trods af, at vi synger på dansk, har gjort, at vi selv tror mere på, at vi kan tage hvor som helst hen i verden og spille vores musik. Det er som om, den livesession har givet os nøglen til at låse lande over hele verden op,« siger Victor.

En livesession med den amerikanske radiokanal KEXP har givet Aarhusbandet, Rigmor, international eksponering. Deres debutalbum, "Glade Blinde Børn", sender de nu afsted til lyttere over hele verden. Foto: Bobby Mandrup

Aarhus er hjemme

Rigmor drømmer forsigtigt om at slå igennem internationalt og håber, at 2023 kan blive året, hvor de kommer til at spille koncerter i udlandet.

»Udlandet er en svær nød at knække. Der er ingen økonomi i det, og vi er jo fire mennesker, der gerne skal have det til at løbe rundt... Men vi håber, vi kan komme uden for Danmark og spille nogle koncerter til næste år,« siger Victor.

Lasse løfter blikket fra tegnefilmen på mobilen og indskyder:

»Det kræver planlægning, men der er jo andre, der har gjort det før os. Vi skal bare lige finde ud af hvordan...« Alberte aer ham på kinden, og hans opmærksomhed er straks tilbage på hende og på skærmen.

»Vi har tusind idéer, som vi er ved at koge ned, da vi umuligt kan nå det hele...,« siger Sarah og sender et varmt smil i retning af Lasse og Alberte.

Selv om udlandet trækker i bandet, er alle fire medlemmer af Rigmor enige om, at Aarhus er og bliver hjemme.

»Vi har vores øvelokale på Sydhavnen og hele vores netværk er i Aarhus. Rigmors hjerte ER i Aarhus,« slår Victor fast.

»Derfor er det også en virkelig fed ting for os som Aarhus-band at opnå at spille i Musikhuset. Det glæder vi os vanvittigt meget til,« siger Oliver med henvisning til Rigmors koncert i Musikhuset Aarhus 11. november.

Sarah nikker energisk.

»Det er altid noget helt særligt at spille på hjemmebane. Og så i Musikhuset. Der er jeg kommet, siden jeg var helt lille og har nok altid tænkt, at det var utopisk nogensinde at komme til at stå på scenen der. Nu sker det! Så lille Sarah inden i mig er helt ekstatisk!« siger hun og gør store øjne.

Koncerten i Musikhuset Aarhus er en del af Rigmors “Glade Blinde Børn”-tour, som bringer kvartetten til 16 forskellige spillesteder i landet. Turnéen slutter i Aalborg 25. november.

»Når turnéen er slut, fortsætter vi arbejdet med vores næste album. Og inden længe udkommer vi med en live-EP...« Victor stopper midt i sætningen.

»Eller... Må jeg ikke fortælle det?« Han ser spørgende rundt på de andre. Inden nogen når at svare, fortsætter han:

»Vi udkommer med en live-EP optaget under vores koncert på Rising-scenen på dette års Roskilde Festival. Så er det ude!«

»Så’ det ude!« gentager Alberte og griner. Tegnefilmen er slut. Det samme er interviewet. Få minutter senere forsvinder Rigmor ned ad Brammersgade. Flere plakater skal sættes op.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.