En opfølger til legendariske Nattevagten skal filmes i Aarhus

28 år efter premieren på gyseren "Nattevagten" er det samme hold skuespillere samlet for at indspille en opfølger. Det kommer til at foregå i Aarhus i de kommende uger.

Artiklens øverste billede
465.000 danskere gør og skreg i biografen, da Ole Bornedals gyser ’Nattevagten’ blev vist i 1994. NU kommer der en opfølger, hvor både Nikolaj Coster-Waldau, Ulf Pilgaard og Kim Bodnia igen er med som de samme figurer - bare 28 år senere. Arkivfoto: Obel Film
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Som regel går der ikke mere end et par år, fra en hitfilm rammer biografen, til den får en efterfølger. Men det danske gyserhit ”Nattevagten” får først en efterfølger til næste år – knap 30 år efter biografpremieren i 1994.

Og flere fans af den første film vil glæde sig over rollelisten, hvor flere fra det originale skuespillertrup gør comeback. På rollelisten er bl.a. Nikolaj Coster-Waldau, Paprika Steen, Ulf Pilgaard, Kim Bodnia, Sonja Richter, Fanny Bornedal, Alex Høgh Andersen og Christopher Læssø. De slår alle vejen forbi Aarhus i løbet af oktober for at filme ”Nattevagten – Dæmoner går i arv”. Det er også denne gang Ole Bornedal, der både skriver og instruerer.

I 1994 gøs og skreg 465.000 danskere i biografen, da ”Nattevagten” blev vist. Efterfølgeren får biografpremiere den 25. december 2023. Den er begyndt på optagelser i denne uge, og som sin forgænger bliver ”Nattevagten – Dæmoner går i arv” en gyser.

Med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje optages en del af filmen i Aarhus med jyske filmarbejdere som en del af filmholdet. Det skriver Nordisk Film og Vestdansk Filmpulje i en pressemeddelelse.

For 28 år siden var filmen en enestående anmelder- og publikumssucces, som nærmest øjeblikkeligt gjorde den til et kultdyrket dansk filmfænomen. Den er siden blevet set af millioner på tv, dvd og på tværs af andre platforme – og har også fået sit eget amerikanske remake med Ewan McGregor og Nick Nolte.

Ole Bornedal fik sit folkelige gennembrud med filmen.

Kalinka kom sig aldrig over oplevelsen og begik senere selvmord men Martin og Jens er stadig bedste venner i opfølgeren til Nattevagten. Arkivfoto: Obel Film

Blodig hævn

Handlingen tager udgangspunkt i plottet fra den første film. Det, der skete i kælderen på Retsmedicinsk Institut for knap 30 år siden, er aldrig blevet glemt, og det er ikke tilfældigt, at Emma har taget jobbet som nattevagt samme sted. Hendes mor, Kalinka, kom sig aldrig over oplevelsen og begik selvmord, da Emma var lille, og hendes far, Martin, lever i dag som en skygge af sig selv.

Elefanten i rummet er den fortrængte fortælling om, hvordan den psykopatiske seriemorder Kommissær Wörmer (Ulf Pilgaard) næsten dræbte Emmas forældre, som kun i allersidste øjeblik blev reddet af vennen Jens. Siden dengang har de alle været hjemsøgte af erindringen om den nat – og i fortielsen er Emma vokset op og har arvet forældrenes traume.

Emma beslutter sig for at udrede, hvad der egentlig skete dengang med Wörmer og får iværksat et uautoriseret møde med ham i hans isolationscelle. Men oplevelsen trækker den dømte kommissær ud af sin koma og sætter en kæde af skæbnesvangre begivenheder i gang. Nu starter et blodigt hævntogt mod alle dem, som i sin tid beseglede Wörmers skæbne …

Nu er tiden moden til at vende tilbage til de to - og de nye generationer, der omgiver dem. ’Nattevagten – Dæmoner går i arv’ handler om arv. Om tavsheden i familier. Om de traumer, skår og sår, som får lov til at leve videre.

Ole Bornedal, manusforfatter og instruktør
Aarhusianske Ulf Pilgaard spiller igen den psykopatiske seriemorder Kommissær Wörmer. Nu er han i isolation, men et møde med nattevagtens datter sætter gang i hukommelsen og ham. Arkivfoto: Obel Film

Pilgaard hjem til Aarhus

Nordisk Film Production og Ole Bornedal har samlet et enestående stjernecast med flere af skuespillerne fra den første film og et miks af nogle af tidens største danske skuespillere.

I rollen som den uhyggelige Kommisær Wörmer er Ulf Pilgaard tilbage – både i rollen og i Aarhus, hvor han er født og har gået i skole. Efter at han mistede sin kone er 46 års ægteskab for seks år siden, har han fået en kæreste, der bor i Aarhus, så for ham er det som at komme hjem, når jobbet er her i byen.

Nikolaj Coster-Waldau, der siden 1994 har fået en flot international karriere, er tilbage i rollen som Martin, der er blevet stærkt traumatiseret af fortiden og via sin datter Emma forsøger at genvinde fodfæste i livet.

Efter store roller i internationale tv-serier som ”Killing Eve’” og ”The Witcher” er Kim Bodnia tilbage i sin første danske filmrolle i ni år. Han vender tilbage til rollen som Jens, der gjorde ham berømt for 28 år siden.

Nye på rollelisten er Fanny Bornedal i den kvindelige hovedrolle som Emma, Paprika Steen som politikvinden Kramer, der er i gang med efterforskningen af en række nye brutale mord, Sonja Richter som politipsykologen Gunver, Alex Høgh Andersen som Emmas loyale kæreste, Frederik, og det unge talent Nina Rask som Emmas gode veninde Maria.

I andre roller medvirker bl.a. Christopher Læssø, Casper Kjær Jensen, Niels Anders Thorn, Vibeke Hastrup, Tina Gylling Mortensen og mange flere.

Ole Bornedal mener, at tiden er moden til at vende tilbage til hovedroellerne - og de nye generationer, der omgiver dem. Fotograf: Per Arnesen

Ole Bornedal tjekker op

Ole Bornedal blev i sin tid overrasket over Nattevagtens store succes.

»Nattevagten blev en langt større succes, end både jeg selv og alle andre havde forventet. Både hjemme og internationalt. Sikkert fordi den på mange måder var en ret personlig historie, som mange i virkeligheden kunne relatere til: Nedenunder suspense, gys og rædsel var det også en generationshistorie om at vokse op, blive moden og kaste ungdommeligt anarki af sig! Først derefter kunne de to drenge, Jens og Martin, blive voksne,« siger manusforfatteren.

Han mener, at det er på tide at tjekke op på, hvordan det går generationen efter.

»Nu er tiden moden til at vende tilbage til de to – og de nye generationer, der omgiver dem. ”Nattevagten – Dæmoner går i arv” handler om arv. Om tavsheden i familier. Om de traumer, skår og sår, som får lov til at leve videre. Derudover er det spændende at vende tilbage til den fortættede genre som gyseren er. Kysse dæmonerne – hive dem frem i lyset et lille øjeblik. Se dem i øjnene og tænke: “Godt, det kun er på film”,« fortsætter Ole Bordendal.

Filmen optages både i Aarhus og København og er produceret af Nordisk Film Production. Filmen støttes af Det Danske Filminstitut, Den Vestdanske Filmpulje, Nordisk Film- & TV Fond, DR, ZDF og Nadcon.

Nattevagten blev filmet i kælderen under Retsmedicinsk Institut og indeholdt uhyggelige scener. Arkivfoto: Obel Film

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.