Tobias Hamann: “Havde jeg vidst, hvad jeg gik ind til, havde jeg nok ikke sagt ja”

Bagedyst-vinder Tobias Hamann har kastet sig ud i et nyt projekt. Fra 23. september musical-debuterer han i rollen som The Chef i off-Broadway musicalen “M for Marriage” i Hermans i Aarhus. En opgave der både har givet ham sved på panden og gjort ham klogere.

Artiklens øverste billede
Bagedyst-vinder Tobias Hamann (øverst) debuterer som musicalperformer i den dansk producerede off-Broadway musical "M for Marriage", hvor han spiller rollen som kokken The Chef. Foto: Daniel Reumert
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Tilbage i 2014 vandt Tobias Hamann underholdningsprogrammet “Den Store Bagedyst” på DR med sine kreative kagekonstruktioner. Siden har den nu 34-årige eksil-jyde skrevet flere bøger, medvirket i en række tv-programmer og reklamekampagner og ernærer sig nu som influencer med knapt 80.000 følgere på Instagram.

I de seneste uger har Hamann haft byttet sin bopæl i indre København ud med Aarhus og ladet surdejen stå for at terpe replikker, dansetrin og versefødder. Fra 23. til 30. september står han nemlig på scenen som den temperamentsfulde og lettere excentriske kok, The Chef, i den komiske rock musical “M For Marriage”.

Den danskproducerede musical spillede på off-Broadway teatret, Triad Theater, i New York i december 2021 og opnåede overvældende positiv respons fra publikum. Nu opsættes musicalen i Hermans i Tivoli Friheden med et cast, der udover Tobias Hamann består af tre amerikanske og tre danske musicalperformere. De tre amerikanske og den ene danske skuespiller medvirkede i opsætningen i New York.

Århus Onsdag møder Tobias Hamann en solbeskinnet formiddag uden for Hermans, hvor hele produktionen er rykket ud efter at have haft de første prøver på Gellerupscenen.

»Undskyld, jeg kommer for sent. Jeg må indrømme, jeg fungerer bedst efter klokken 11,« siger Tobias Hamann forpustet efter omsider at have fundet parkering til sin røde Mercedes årgang 1976 et sted uden for Friheden.

I musicalen "M for Marriage", som spiller i Hermans i Tivoli Friheden fra 23. til 30. september, står bagedyst-vinder og influencer, Tobias Hamann, på scenen sammen med et cast af professionelle musicalperformere. Foto: Daniel Reumert

Mere krævende end forventet

Vi finder en bænk i solen i den morgenlukkede forlystelsespark og sætter os.

»Jeg er jo vant til at være min egen herre uden mødetider, stramme deadlines og kollegaer, der er afhængige af mig. Det er en helt anden verden, men nok sundt for mig at prøve.« Tobias Hamann smiler sit charmerende smil kendt fra tv-skærmen og sine daglige posts på Instagram.

Inger Kiørbye Bertelsen, der sammen med sin mand, instruktør Carsten Kiørbye Bertelsen, står bag produktionsselskabet New Stage Productions og har skrevet manuskriptet til “M for Marriage”, fortalte tidligere på formiddagen, at de stod og manglede en, der kunne spille kok i musicalen. Samtidig havde de brug for et navn, der kunne sælge billetter herhjemme, og som ikke var en af “Tordenskjolds soldater”. Og så kom de i tanke om Tobias Hamann.

»Da de ringede fra New Stage Productions og spurgte, om jeg var interesseret i at spille rollen som The Chef, syntes jeg, det lød sjovt. Og så trak det i mig, at det var i Aarhus, hvor jeg jo har boet i otte år og har mine svigerforældre og venner.«

Tobias Hamann har stået på en scene før blandt andet som konferencier i Tivoli, da cykelrytteren, Jonas Vingegaard, blev hyldet som vinder af Tour de France. Men med nul erfaring inden for musicalgenren havde Tobias Hamann ingen fornemmelse af, hvor stor en opgave der ventede, da han sagde ja til at spille rollen som The Chef i “M for Marriage”.

»Jeg har stået på en scene i andre sammenhænge, og så har jeg spillet trommer i et band engang. Jeg kan også finde på at hive guitaren frem og synge lidt derhjemme. Men derfra er der langt til at medvirke i en musical,« medgiver Tobias Hamann og uddyber:

»Jeg tror, jeg havde forestillet mig, at jeg bare skulle lære lidt replikker, og så kørte det af sig selv derfra. Jeg gik dejligt naivt til opgaven, som jeg plejer, og havde ingen ide om, hvor krævende det er at spille musical. Man kan ikke bare gå på scenen og lire sine replikker af og improvisere, hvis man glemmer noget. Man skal have kroppen med, tale højt og tydeligt, stå og gå bestemte steder, synge og danse. Havde jeg vidst, hvad jeg gik ind til, er det ikke sikkert, jeg havde sagt ja. Men nu er jeg her, og jeg gør det så godt, jeg kan. Og det skal nok blive fedt,« siger han med sikker røst.

Min surdej står godt nok hjemme i København. Men jeg kan da stadig bage en kage og tage med til castet, hvis jeg laver lidt for mange fodfejl. Som et plaster på såret.

Tobias Hamann, influencer og musicaldebutant


At møde sine fordomme

Omgivet af et dansk og internationalt cast, der er uddannet i og vant til at spille musical, har Tobias Hamann fået sin sag for.

»Vi har jo to uger med intense prøver forud for premieren, og jeg forestillede mig nok, at jeg kunne lære mine replikker i løbet af den tid. Men da castet var samlet første gang, kunne alle deres replikker - på nær mig. Var jeg ikke nervøs i forvejen, blev jeg det da der. Så jeg måtte hjem og terpe,« lyder det ærligt fra Hamann.

»Jeg havde nok troet, jeg kunne køre det sådan lidt “laissez faire”, som jeg plejer. Og at jeg, hvis noget ikke lige spillede 100 procent fra min side, kunne undskylde det med, at jeg jo er amatøren i det her set-up. Det kan jeg ikke, ved jeg nu. Selv om jeg er amatør, skal jeg stadig kunne mine ting, og jeg skal stadig levere. Det forventer mine medspillere, og det forventer publikum,« fortsætter han.

Tobias Hamann kigger tænksomt frem for sig et øjeblik. Så lyser han op og siger:

»Min surdej står godt nok hjemme i København. Men jeg kan da stadig bage en kage og tage med til castet, hvis jeg laver lidt for mange fodfejl. Som et plaster på såret...« Han griner.

Ud over at fremsige sine replikker på engelsk med fransk accent skal Tobias Hamann også danse, spille en trommesolo på potter og pander og levere en rap i musicalen. En rap skrevet af en af landets bedst freestyle rappere, Fresco, specielt til Tobias Hamann.

»Til prøverne flyver replikkerne igennem luften – bang, bang, bang – og så pludselig er der stille. Og så går det op for mig, at det er fordi, det mig, der skal sige noget... Men jeg synes da, jeg gør fremskridt og jeg er bestemt fortrøstningsfuld. Nu sidder replikkerne. Så er det rappen, “Welcome to my Kitchen”, jeg kæmper med.« Tobias Hamann kører en hånd igennem sit lysebrune pandehår og puster ud.

Musicalgenren har aldrig som sådan trukket i Tobias Hamann. Han har altid tænkt på musicals som overdrevet teatralske og fulde af klichéer.

»Det har aldrig været en drøm for mig at spille musical. Faktisk har jeg altid haft fordomme omkring genren. Men jeg synes, det er vigtigt helt generelt at møde sine fordomme – for at blive klogere og måske ændre mening. Og min medvirken i “M for Marriage” har bestemt gjort mig klogere. Og givet mig en enorm respekt for musicalgenren. Som musicalperformer er man på, og man skal levere. Hver gang. Der er ikke noget, der hedder at have en dårlig dag. Så er det altså noget nemmere at sidde hjemme i sofaen og lave en post eller en real til Instagram...« Tobias Hamann ler.

Tobias Hamann er blevet overrasket over, hvor meget det kræver at spille musical. Ud over at huske sine replikker på engelsk, skal han tale højt, bruge sit kropssprog, gå og stå bestemte steder, danse, spille trommesolo og rappe. Foto: Daniel Reumert

Instagram syltes ikke

Trods en stejl læringskurve og en hel del plusser ved at være med i “M for Marriage”, forudser Tobias Hamann, at han nok aldrig bliver musicalperformer.

»For mig er det her en stor oplevelse, jeg er glad for at have fået, og jeg holder af at udfordre mig selv i alle mulige sammenhænge. Men jeg går næppe hen og bliver musicalperformer. Det hverken synger eller danser jeg godt nok til. Så skal jeg i hvert fald have noget coaching...,« siger han.

Korstemmerne når os ud gennem et åbent vindue i Hermans. Dagens prøver er i gang. Vi rejser os, finder bygningens bagindgang og går ind.

»Ej, skal vi ikke lige gå ind og kigge?« Uden at vente på svar, slanger Tobias Hamann sig igennem de just ankomne kulisser, igennem sidetæpperne og ind på scenen.

»Wow, scenen er stor!« udbryder han og ser sig med store øjne omkring. Instinktivt hiver han sin mobil op af lommen og laver en reel til Instagram.

»Selv om jeg for tiden har travlt med at spille musical, skal mine følgere ikke syltes. Jeg har postet på Instagram hver dag, siden jeg vandt ”Bagedysten” i 2014, og det bliver jeg ved med. Ellers bliver mine følgere skuffede og Instagrams algoritmer sure på mig.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.