Karoline ved, hvad vi spiser og hvad vi har sat på bordet i 60 år

I 60 år har Karolines Køkken haft styr på, hvad vi spiser. Fra 1960'ernes rejecocktail til 1980'ernes indbagte mørbrad og nutidens plantebaserede retter. Først blev opskrifterne delt gennem vores brevsprækker, nu sker det i apps.

Artiklens øverste billede
Kvinden bag Karolines Køkken er Tove Færch. Hun er næsten jævnaldrende med Karoline og har med sikker hånd styret kompetencecenteret gennem skiftende tider i knap 30 år. Foto: Tahmasbi
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Det hyggelige rødternede Karolines Køkken fylder 60 år og har stadig fingeren på pulsen. Den voksne dame, som er ekspert i at udvikle opskrifter, har både en app, en levende Instagramkonto og en Facebookside, hvor danskerne dagligt kommenterer, roser og retter fejl, hvis sådan en har sneget sig ind et sted.

Den levende kvinde bag er Tove Færch. Hun er næsten jævnaldrende med Karoline og har med sikker hånd styret kompetencecenteret gennem skiftende tider, behov, råvareudbud og madvaner i knap 30 år.

Århus Onsdag møder Tove Færch i Arlas hovedkvarter, der er en stor og moderne kobberbrun bygning i Viby. Indeni er den livgivende grøn og fuld af lys i et helt åbent hus med fem etager. Der er mange mennesker og alligevel ingen støj - indtil vi når ind i Karolines Køkken.

Ud af ovnen kommer en duftende ny variant af Karolines klassiske kerneboller med kål, og de skal på Instagram om et øjeblik.

Gennem årene er jeg et utal af gange blevet spugt om vores indbagte mørbrad og tunmousse. Det er to af vores helt store succeser, som utrolig mange kan huske.

Tove Færch, leder af Karolines Køkken

Fra brevsprække til app

Vi trækker ind på Tove Færchs rolige kontor og spoler tiden tilbage.

»Gennem årene er jeg et utal af gange blevet spurgt om vores indbagte mørbrad og tunmousse. Det er to af vores helt store succeser, som utrolig mange kan huske. Indbagningen med fars og butterdej, strakte mørbraden langt og gjorde den indbydende for gæster. Den kunne tilberedes i forvejen og skulle bare varmes, så den var populær. Tunmousse var i 1980’erne blandet med masser af smør og cremefraiche. Den fik smarte faconer i forskellige forme og blev piftet op med æg og grønsager,« husker Tove Færch.

Hun gjorde sit indtog hos Karoline i 1993. Dengang var opkriftsudviklerne en del af De danske Mejeriforeningers Fællesorganisation. Siden overgik de til Arla, som Karoline stadig er en del af.

Da Tove Færch overtog gryderne, var de første husstandsomdelte hæfter delt ud i hele Danmark, og hun stod bag de øvrige og en lang række bøger. Blandt andet det bedste fra hæfterne, som blev samlet i ’Karolines Største Hits’ i 2017.

»Vi havde i 1960’erne et smørbjerg, der skulle bruges. Man tænkte dengang, at smør var sundt og lavet af naturlige råvarer. Derfor var der masser af det i opskrifterne, men det ændrede sig, og i dag ser vi det helt anderledes,« forklarer Tove Færch.

Tove Færch præsenterer her tidstypiske retter fra 2020, 2010 og 1960. De indgik ved et arrangement i en form for middag med retter fra alle de seks årtier, Karoline Køkken har eksisteret. Foto: Karolines Køkken

Mindre kød mere grønt

Hendes køkkenhold har siden oprettelsen i 1995 fulgt ernæringsrådet og nu fødevarestyrelsen. Der er i dag meget mindre fedt, mindre kød og mere grønt i opskrifterne.

Karolines Køkken er gået fra at være en del af De danske Mejeriforeningers Fællesorganisation til i 2003 at blive en del af Arla.

»Vi fik en enkelt arbejdsgiver i stedet for mange forskellige mejerier. Det har dog været et langt sejt træk at forene Karoline med Arla. I 2014 var vi tilbage med de røde tern for fuld skrue og fik egne produkter som for eksempel Karolines Køkken piskefløde,« forklarer Tove Færch.

Siden er der udviklet en app, en Instagramkonto og en Facebookside, så udviklingen af gode retter kan deles med flest muligt, og så de er nemme at søge frem.

»Vi bruger masser af tid på at rydde op, rette til og optimere søgeord, så man kan google sig til opskrifterne eller finde dem på vores hjemmesider. Vi målretter opskrifter til sociale medier og udformer tips&tricks,« siger Tove Færch.

Forrest i billedet ses bruchetta med bønnecreme, salatterne og grønt, der er en af nutidens store hit. Ved siden af er det råmarineret laks med cremefraiche fra 2010'erne. Foto: Karolines Køkken

Dalgona-kaffe er størst

Selv bruger hun den digitale trafik som information om, hvad vi er meste interesserede i for tiden. Sidste år var der flest søgninger på den nye cremede Dalgona-kaffe. Hendes digitale kolleger i Arla hjælper med at spotte nye madtrends, så Karoline er med på det sidste nye.

Derfor ved Tove Færch utrolig meget om, hvad vi spiser, og hvad vi synes om det. For oven i alle andre informationer har hun også en direkte linje til brugerne i form af en livlig korrespondance med dem via især Facebook.

»De stiller spørgsmål til opskrifterne, hvis den ikke virker for dem og kommer med ideer til os. Nogle beder om hjælp til at sammensætte en menu. Heldigvis er ni ud af 10 kommentarer positive og siger tak til os.«

Vores opgave er hele tiden at være klar med det nye og trendy. At inspirere dem, der ikke ved, hvad de skal spise, med sæsonens gode muligheder. Vi skal også hjælpe med hurtige madplaner.

Tove Færch, leder af Karolines Køkken
I 00'erne var kartoffelroulade en af de meget populære retter i Karolines Køkken-universet. Foto: Karolines Køkken

De tre vigtigste ting

Karolines Køkken forsøger at gøre det så nemt som muligt for brugerne at lave lækker mad. Man skal hurtigt kunne finde det, man leder efter - også hvis man ikke selv ved, hvad det er.

Et oplagt spørgsmål er: Hvad skal vi have at spise i aften? Og så skal der komme relevante bud på det sammen med genveje til hurtige indkøb af ingredienserne.

»Vores opgave er hele tiden at være klar med det nye og trendy. At inspirere dem, der ikke ved, hvad de skal spise, med sæsonens gode muligheder. Vi skal også hjælpe med hurtige madplaner, hvor man kan justere antallet af dem, der spiser med. Og endelig kan vores app på et øjeblik udforme en indkøbsliste ud fra de valgte retter,« siger Tove Færch om den nutidige version af den rødternede Karoline.

Hun har madplaner klar, der er ernæringsmæssigt rigtige, så man i løbet af en uge får en kødløs dag og en dag med fisk. Der er også vegetar-madplaner. Når man har valgt en, kan man med få klik købe ind til den. Via appen kan man både købe og få varerne bragt til døren.

»Vi kan også hjælpe dem, der for eksempel gerne vil lave mad med det, der er i køleskabet. Man skal skrive, hvad man har, så får man en opskrift, der passer til det,« uddyber Tove Færch mulighederne.

Bælgfrugter er fremtiden

Et oplagt spørgsmål til Tove Færch, der har så godt styr på vores madvaner gennem tiden og lige nu, må være, om hun også kender fremtiden?

Det svære spørgsmål får hende ikke til at øve et øjeblik. Hun svarer hurtigere end Google:

»Det er ikke nyt, at vi skal spise grønt, men bælgfrugter gør for tiden et stort indtog i køkkenerne, fordi de har et stort næringsindhold og et lille CO2-aftryk. De dyrkes lokalt og er fulde af proteiner. Vi justerer generelt ned for mængden af kød og op med mængden af grønsager i opskrifterne, og så får vi et nyt navn,« smiler hun og løfter straks sløret:

»Vi skal hedde Arlas Køkken, men vores service og opskrifterne vil fortsat være de samme.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.