Tværkunstnerisk værk sætter fremtiden på museum

Performance-udstillingen, "Museum for fremtiden", som lige nu kan opleves i Kunsthal Aarhus, er alt andet end et museumsbesøg i klassisk forstand. Her er de besøgende selv medvirkende, alle sanser udfordres, og i stedet for et stykke overstået fortid er det vores fremtid, der udstilles.

Artiklens øverste billede
I performance-udstillingen "Museum for fremtiden", som kan opleves i Kunsthal Aarhus frem til 24. september, er de medvirkende de besøgende selv. Foto: Emilia Therese
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Med ørerne dækket af hørebøffer og mobiltelefonen i lommen træder vi inden for i det første rum. Et rum der med spejlvægge leder tankerne hen på barndommens mange grin i Tivolis spejltelt. Gulvet er hvidt og føles glat og køligt mod vores bare fodsåler. Vores sko har vi efter anvisning hver især placeret i en reol i Kunsthal Aarhus’ forhal. Tonerne fra orglet bliver svagere og en kvindestemme trænger igennem høretelefonerne. Stemmen er vores guide igennem Kunsthal Aarhus’ nye performance-udstilling “Museum for fremtiden”.

I grupper på op til 15 personer oplever og interagerer man som besøgende i performance-udstillingen "Museum for fremtiden" med syv helt nye kunstværker - og med de andre i gruppen. Foto: Emilia Therese

Alle sansers nærvær

“Museum for fremtiden” er et tværkunstnerisk projekt realiseret i samarbejde med Aarhus Teater og teatret Sort/Hvid. Set fra de to forskellige discipliner, samtidskunst og teater, er udstillingen et produkt af en krydsning mellem billedkunst, teater og akademisk forskning i fremtiden.

Samtidskunstnerne Ferdinand Ahm Krag, Helene Nymann og Studio ThinkingHand har udviklet syv nye kunstinstallationer, der hver indtager et af gallerierne i Kunsthal Aarhus’ stueetage, som frem til 24. september er forvandlet til én sammenhængende udstilling; “Museum for fremtiden”.

Billedkunstnernes værker er orkestreret af teatret Sort/Hvid i en dramaturgi af teaterinstruktør og dramatiker Christian Lollike og kurator og dramaturg Anders Thrue Djurslev. Den interaktive audioguide, som forbinder installationerne, er skabt af Asger Kudahl, der også stod bag lyddesignet i det Reumert-vindende, iscenesatte hørespil “En fortælling om blindhed”.

”Når jeg går i teatret og skal fastholde min opmærksomhed på scenen, bliver jeg ofte rastløs. I teatret savner jeg frihed til at kunne gå på opdagelse og danne mine egne indtryk. Når jeg besøger en kunstudstilling, savner jeg omvendt en gang imellem at blive ført. Jeg fornemmer som regel, at der er meget at komme efter, men det er let at føje sin svigtende koncentrationsevne og akavede selvbevidsthed og bare gå videre til det næste. Eller at betragte de andre besøgende og deres adfærd i de her sære rum, vi udstiller kunst i. Dette dilemma forsøger vi at vende til et iscenesættelsesgreb i “Museum for fremtiden”,” siger Christian Lollike om performance-udstillingen.

“Museum for fremtiden” er både en kunstudstilling og en teaterforestilling, hvor de medvirkende er de besøgende selv. I en gruppe på op til 15 personer følges man igennem en serie af omsluttende kunstinstallationer og scenografier, der kredser om forholdet mellem fortid, nutid og fremtid. I hovedtelefoner instruerer en dramatisk fortællerstemme publikum til at tage del i museets værker, og ved brug af forskellige medier aktiverer værkerne alle dele af deltagernes sanseapparat.

I "Hall of Psychopomps" er man omkranset af tegninger af mystiske ansigter udført af billedkunstner Ferdinand Ahm Krag. I det nærmest kultiske rum ifører museets besøgende sig identiske masker, for derefter - efter anvisning - at tage hinanden i hænderne. Målet er at pause det frie individ og finde en fælles stemme, vi som en samlet menneskehed kan tale med. Foto: David Stjernholm

At forme fremtiden

Vores auditive guide introducerer en lyd, et pling, som betyder, at vi i gruppen skal modtage og følge en instruks. Hun lover, at det ikke bliver pinligt - allerhøjest lidt akavet. Det første pling lyder, og vi bliver bedt om at betragte os selv i spejlene, der dækker væggene i det første rum, om at gå rundt imellem hinanden, som var vi på et klassisk museum og om at vinke til hinanden. I vores lille gruppe på bare seks følger vi nøje instrukserne; betragter, går rundt og vinker.

Stemmen fortæller om kapitalismens magt, om klimakrisen og stiller spørgsmålet: Hvilken fremtid skal vi bemægtige os? Dernæst beder stemmen os søge mod døren og gå ind i det næste rum.

Det andet rum er, i modsætning til det første, mørkt. Kun et svagt blåt lys giver os mulighed for at orientere os. Her er gulvet dækket af et kraftigt gulvtæppe, der føles blødt om tæerne. I midten af rummet står en udbrændt bil.

Stemmen i vores ører beder os lukke øjnene og fortæller i jeg-form om hendes hang til og evner udi computerspil. Om Guerilla-hæren, hun er hvervet af, om bomber, terror og tilfangetagelse, om udpinte landskaber og ødelæggelse. Stemmen flytter sig fra højre til venstre hørebøf og giver en følelse af, at vores guide er til stede i mørket sammen med os. Og af at vi er sammen med hende på slagmarken i kampen for en ny verden, vi er villige til at dø for.

Det er med adrenalinen pumpende i kroppen, at vi efter det karakteristiske “pling” følger vores guides anvisninger og går mod døren til udstillingens tredje rum i dette uforudsigelige kunstværk om alt det, der er mest bekymrende i verden lige nu.

Studio ThinkingHands installation "Vita . Necro . Vita" består af søjlelignende skulpturer af symbiotisk bakterie- og gærkultur, som hæves og sænkes af motorer i vandfyldte akrylbassiner. Værket er et billede på en fremtid, hvor kultur og natur, menneskeligt og ikke-menneskeligt, kunstigt og ægte, liv og død er vævet sammen. Foto: David Stjernholm


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.